Каймата "Стара планина" поскъпва

Повечето месни изделия, които не са по стандарт, поевтиняват

по статията работи: Симеон Досев | 22.04.2014 | 10:03

Каймата, произведена по стандарт "Стара планина", е поскъпнала на едро с 80 ст. за килограм в периода от края на миналата година до дните преди Великден. Това показва статистиката на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Подобна е ситуацията и при другите месни изделия. Трайните варено-пушени колбаси "Стара планина” са увеличили цената си на едро с 52 ст./кг. Единствено малотрайните колбаси от този стандарт са с 10 ст. по-евтини и в средата на миналата седмица се продаваха средно за 7,78 лв./кг.

Обикновените месни изделия обаче поевтиняват. Шпековият салам например е вече струва 8,32 лв./кг спрямо 9,09 лв. в края на 2013 г. С 66 ст. са по-евтини и телешките кренвирши, които вървят за около 4,37 лв./кг.

Обикновената кайма смес в сряда се котираше на едро по 4,82 лв./кг, или 43 ст. по-евтино спрямо декември миналата година. Малотрайните варено-пушени колбаси за същото време са понижили цените си на борсите с 46 ст. до 5,04 лв./кг. Най-малко е поевтиняването - само 6 ст. до 3,36 лв./кг, на пилешките кренвирши.

Същата е ситуацията и при пилешкото месо. Замразените пилета за последните почти 4 месеца са поевтинели на едро с 28 ст. до 4,02 лв./кг. Пилешките бутчета са поевтинели с 53 ст. до 3,50 лв./кг, а пилешките гърди са понижили цената си по борсите с 18 ст. до 8,05 лв./кг.

Единствено свинският бут с кости е поскъпнал с 25 ст. до 7,50 лв./кг, като цената остава стабилна от началото на април, информира в. "Монитор".

От млечните изделия за периода най-голямо поевтиняване на едро от 60 ст. до 9,63 лв./кг е отчетено за овчето сирене. Кашкавалът "Витоша" запазва стабилна цена около 11 лв. за кило, обикновеното краве сирене е поевтиняло символично с 5 ст. до 5,69 лв./кг.

Кравето сирене по БДС обаче е увеличило цената си на едро с 52 ст. до 8,52 лв./кг.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


26 Epifani Gancia 22.04.2014 | 15:01
Явно пак ще има ръст на повечето хранителни продукти след празниците, както се и очакваше. Общо взето човек, ако иска качествена храна трябва и да е склонен да даде повече пари.
25 otec natanail 22.04.2014 | 14:57
"Каймата, произведена по стандарт "Стара планина", е поскъпнала на едро с 80 ст. за килограм в периода от края на миналата година до дните преди Великден" - Мисля, че това поскъпване е нормално .
24 meden rudnik 22.04.2014 | 14:46
Напоследък избягвам да ям каквито и да е колбаси, защото чета все по - лоши и лоши неща за тях . Ще се радвам ако направо ги изтеглят от мрежата .
23 набръчкан мозък 22.04.2014 | 14:25
Крайно време е боклуците, които някои хора наричат колбаси, да поевтинеят и то драстично, за сметка на качествените стоки .
22 Анжелина ЖУЛИ 22.04.2014 | 14:19
Всичко поскъпва. Не само каймата Стара планина и всичките по български стандарт. Само нашите заплати не се увеличават.
21 кученцето пиджи 22.04.2014 | 14:07
Консумирал съм месни продукти на стандарта стара планина и наистина останах доволен, защото си личи, че в тях има много повече месо спрямо другите .
20 Фанка Василева 22.04.2014 | 14:06
за някой тази разлика е никаква, за други може би са евтини тези продукти, но истината е, че не всички могат да си ги позволят.
19 mitko velev 22.04.2014 | 14:01
То всичко поскъпва , но поне месата и каймите които купуваме да са качествени, а не натъпкани със соя и оцветители.
18 дрезгав глас 22.04.2014 | 13:48
Нормално е каймата от стандарта "стара планина" да поскъпва постепенно, защото е много по - качествена от другата. По - добре така, отколкото да се храним с евтините боклуци .
17 Liubomira Panajotova 22.04.2014 | 13:48
Ами тя в останалата има само някаква соя и лой и разни други боклуци, които правят себестойността й доста по-ниска.
16 Lady Garga 22.04.2014 | 13:03
Всичко поскъпва, не само продуктите по БДС. Ами всички хранителни продукти - включително и нехранителните.
15 vasko vasilev 22.04.2014 | 11:24
И да поскъпва, аз лично не купувам от нея. Честно да си кажа, съмнявам се в качеството и там. Аз признавам всичко домашно направено.
14 Никол Георгиева 22.04.2014 | 11:19
Колкото и да поевтиняват не всички могат да си позволят да си купуват редовно от хубавата кайма или месо, особено пенсионерите, които вземат минимална заплата.
13 Viktor Qnchev 22.04.2014 | 11:08
така е, трябва да се вижда разликата и тя да е значителна, за да може хората когато избират да избират по всички показатели,които ги вълнуват.
12 Пламен Панайотов 22.04.2014 | 11:07
"Каймата, произведена по стандарт "Стара планина", е поскъпнала на едро с 80 ст. за килограм в периода от края на миналата година до дните преди Великден" - По - добре така, малко по - скъпо , но да е качествено .
11 Juja Jujkova 22.04.2014 | 10:59
Лично аз предпичтам да ям качествено месо, а не някакви боклуци. Кайма почти не купувам защото не обичам, но е нормално да поскъпне - основноите суровни за нея също поскъпнаха.
10 северно сияние 22.04.2014 | 10:55
"Замразените пилета за последните почти 4 месеца са поевтинели на едро с 28 ст. до 4,02 лв./кг" - поевтинели са но сега им слагат повече вода. Важното е търговците да печелят.
9 Батко Реджеп 22.04.2014 | 10:51
Каймата и колбасите на "стара планина", наистина са много по - надеждни от тези на другите фирми . Нормално е цената им да бъде по - скъпа .
8 трендафил въжарски 22.04.2014 | 10:48
още не съм я ял, аз не ям кайма всъщност
7 Nina Rosi 22.04.2014 | 10:38
Поскъпват, защото поскъпва и суровината, но пък си струва човек да си хапва качествено месо, а не само някакви боклуци, които не се знае въобще с какъв произход са и какво имат вътре.
6 Баба Пъша 22.04.2014 | 10:35
До голяма степен има логика в това . Аз вече гледам да не ям абсолютно никакви колбаси, защото не са никак полезни, ако го правя, поне да са стара планина
5 evelin mincheva 22.04.2014 | 10:31
Очакваше се рано или късно и това да стане. А дали качеството ще се вдигне, едва ли. Важното е поне че тази кайма си остава първокласна.
4 Petar Petrov 22.04.2014 | 10:25
не се учудвам ни най-малко, че каймата ни поскъпва, родното производство винаги е било по-скъпо от вносното.
3 Пламена Христова 22.04.2014 | 10:21
Честно казано, дали са със стандарт или не, аз не виждам разлика в месото и качеството, много малко кайми са хубави, а най-добре е сами да си я правите, стига да имате възможност.
2 Старата Госпожа 22.04.2014 | 10:20
Мисля, че така е редно да бъде . Боклуците, които ни се предлагат на пазара, трябва да са значително по - евтини от качествените храни .
1 Vanesa Apostolova 22.04.2014 | 10:14
не знаех,че има и месо което да не е по страндарт :(

ТВ програма

Кино

  • Сега Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Да бъдеш Майстора документален филм...
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • Сега "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.9...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.62
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.