Морски инвеститори ще финансират "независима" експертиза за дюните

Асоциация „Българско Черноморие” не признава БАН, кани чужди учени на Корал

по статията работи: Ростислава Иванова | 22.04.2015 | 17:51
Морски инвеститори ще финансират "независима" експертиза за дюните

Предприемачите по морето, чиито бизнес интереси в защитените територии бяха засегнати със спирането на строежи върху дюни и по-специално в къмпинг "Юг" на залива Корал, обявиха, че не признават научната експертиза на БАН за наличие на дюни. Национална асоциация "Българско Черноморие” обявява международен конкурс за провеждане на независима експертиза, която да установи дали реално има такива природни образувания в района около плаж "Корал".

Това съобщи бизнес организацията в отворено писмо до медиите, придружено от снимки. На тях се вижда как къмпингуващи туристи замърсяват защитени природни местности по морето, върху които е забранено да се строи - "Градина", "Кара дере", "Шкорпиловци", "Корал", "Крапец" и "Болата".

Българските дюни - враг на предприемачите, дават ги на международен арбитраж

Бизнесът е твърдо решен чрез международния конкурс да установи по безспорен и категоричен начин дали има дюни или не, се отбелязва в писмото.

Реакцията на асоциацията, чиито членове имат апетити към изграждането на курорти върху малкото останали девствени места по Черноморието, идва след масовите разкрития напоследък за поява на незаконни строежи в защитените територии.

Граждани и еколози подадоха сигнали срещу изливане на бетони в дюните на плаж Корал при къмпинг "Юг", в Природен парк "Странджа" край Синеморец, Карадере, опити за заграбване на дюни на Слънчев бряг и др.

Заформи се шумен обществен дебат по темата: "Има или няма дюни по морето". Част от този безумен спор на фона на очевидните природни дадености е и писмото на Асоциация "Българско Черноморие".

Протестът на предприемачите в защитените територии дойде веднага след заповедта на РИОСВ Бургас за забрана на строежа в къмпинг "Юг" и становището на учените от БАН, че бетонът категорично е съсипал намиращите се там дюни.

Припомняме, че седмица по-рано регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че по документи на "Юг" няма дюни, а става въпрос за урбанизирана територия. От РИОСВ Бургас първоначално не знаеха какво да кажат по въпроса, но впоследствие и екоинспекцията призна, че това са дюни и се позова на стари издадени екоразрешителни за строеж в защитената зона.

Кой обаче ще плаща "независимата" експертиза?

И доколко тя ще е независима, ако това ще са предприемачи с накърнени бизнес интереси? Не е ли логично те да са заинтересовани да си платят за научно становище, което ще докаже, че по протежението на Корал няма дюни и съответно никакви пречки за застрояване?

"В случай, че независимата международна експертиза докаже наличието на дюни на Корал, Асоциация "Българско Черноморие" иска да знае къде са локализирани и какви са по вид". Бизнесът очаква и предложение за иновативна програма, която да опазва дюните и да посочва начини за акумулиране на печалба за собственика на терена, независимо дали е общинска, държавна или частна.

При изготвяне на експертизата първо да се отчете формулировката на българското законодателство за дюни край морето, искат още бизнесмените, членуващи в асоциацията. И цитират учебникарската дефиниция: "Пясъчни дюни са образувания, формирани от насипване на пясъци в резултат от взаимодействието на море, суша и вятър…”

Бизнесорганизацията допуска за участие в конкурса "научни институти с публикации в научни списания с висок импакт фактзамор". До края на седмицата асоциацията ще изготви "заданието" и ще го разпрати като покана за участие в конкурса на страните от ЕС, в САЩ, Канада, Япония и Австралия, става ясно от текста.

Теория на конспирацията: Псевдоеколози целят да съборят правителството

"Убедени сме, че един международен институт, стоящ далеч от подмолни игри ще гарантира абсолютно безпристрастна експертиза. От такава безспорно има нужда, защото вече има сериозни съмнения доколко адекватна и реална ще бъде преценката на комисията, която работи на къмпинг "Юг". Смущаващ е фактът, че експертите са специалисти по ботаника, които по време на работата си не са отчели фактора море.

Считаме, че надигналата се в България болшевишка истерия със зелена окраска, инспирирана от шепа псевдоеколози, цели събарянето на българското правителство", коментират предприемачите, чиито бизнес интереси за застрояване на цялото Черноморско крайбрежие са застрашени.

Асоциацията коментира и скорошно изявление на регионалния министър Лиляна Павлова по повод мерките на държавата за опазване на защитените местности по морето. "Масовото внушение сред обществото, че трябва да бъде извършена национализация, компрометира правителството и вече има негативен отзвук във влиятелни световни медии, а това е твърде опасно явление".

В същото време защитените дюни "се използват и унищожават от псевдоеколозите и държавата не се справя с тяхното опазване", твърдят бизнесмените и прилагат като доказателство снимки. В интерес на обективната истина обаче на тях се виждат и саморъчно направени отходни ями за лични нужди на къмпингарите, и разхвърляни боклуци и празни пласмасови бутилки.

Как може да не се спазват влезли в сила съдебни решения (било то и безумни)?

Асоциацията е против внушенията да не се спазват влезли в сила съдебни решения и протестира срещу употребата на израза "корумпирани съдии”, без да се посочват конкретни имена със съответните доказателства за това. "Това са хипотези, които категорично противоречат на устройството на една демократична държава", категорични са от Асоциация "Българско Черноморие".

Коментарът на бизнессдружението е по повод решението на Бургаския административен съд, който на практика е позволил да се строи в защитената зона на къмпинг "Юг", тъй като забраната на обекта по-рано била разпоредена от строителния орган ДНСК, който нямал право да се произнася възоснова на липсваща екооценка за обекта.

Писмото на Асоциацията завършва отново с конспиративен намек под формата на неясно предупреждение: "Разполагаме с информация, че заинтересовани лица подготвят неверни компромати срещу висши държавни служители и техни роднини. С уважение: Национална асоциация "Българско Черноморие”.

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Падингтън игрален филм /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории
  • Сега "Мистър Пибоди и Шърман" -...
  • 05:45 "Смърфовете" - анимационен сериал,...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.18...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.70
  • Сега "Военни престъпления: Лос...
  • 06:00 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.