Оставаме без любимото мезе за ракийката - киселото зеле!

Необичайно високите за месеца температури пречат на процеса на ферментация и развалят продукцията, тревожат се производителите

по статията работи: Гергана Златкова | 10.11.2013 | 16:30

Нова драма се задава за българина. Навръх Коледа има опасност да остане без кисело зеле, пише в. "24 часа".

Така на празничната трапеза ще се окаже с една гола пуйка, ако може да се позволи и такава. Заедно с ударите от "Топлофикация” и сметките за ток в края на декември нашенецът ще претърпи шок и от бидона.

Необичайно топлото време съсипва суровината. Райна и Иван Рангелови от пловдивското село Маноле с ужас установяват, че на повърхността саламурата е образувала пелена, а зелките им са меки.

"Това се дължи на недобрата ферментация заради високите температури”, обясни проф. Запряна Денкова, шеф на катедра "Микробиология” в Университета по хранителни технологии. По тази причина самата тя също не си е сложила още зелето. 

Обичайно българинът зарежда бидона през октомври, за да може в края на декември да сложи на масата зелеви сармички. През последните седмици обаче температурите навън надвишават 20 градуса. А това никак не е добре за зелето.

Топлината стимулира образуването на микроорганизми, които причиняват плесенясването. В резултат зелките не са жълти и здрави, а стават на каша.

Тези, които изчакват да позахладнее след две седмици и тогава решат да заредят бидоните, трябва да знаят, че навръх Рождество вместо кисело ще ядат блудкаво и солено зеле. 

"Нужни са поне 2 месеца зреене на българския сорт "Кьосе”. Гръцкото и македонското зеле изискват по-дълго втасване - около 4 месеца”, категорични са технолози.

Иван и Райна от Маноле леко са притеснени. "Винаги го слагаме в края на октомври. Спазихме всички изисквания. А гледай на повърхността как е "цветясало”, недоумява бай Иван.

Той е заредил два бидона със 150 кг зеле. Голямо семейство са, а и ще колят след месец две прасета. Не може да си обясни на какво се дължи.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


4 melrose place 11.11.2013 | 15:22
Много неприятно, така празникът няма да е пълен. Как ще изглежда празничната трапеза ако няма кисело зеле наред с пуйка и домашна ракийка.
3 Marti Aleksieva 11.11.2013 | 14:52
Може би това е проблемът, защото пак има опасност нищо да не стане, но кой да ти обясни. Аз нямам такива проблеми защо не си правя и много рядко ям.
2 Mer Zlatkova 11.11.2013 | 09:15
Интересно, само аз ли откривам противоречието тук, тъй като по принцип високите температури подпомагат този процес на ферментация, а не обратното. По-скоро има опасност зелето да превкисне много бързо.
1 Пламена Христова 11.11.2013 | 08:54
Наистина неприятно, но много хора въпреки това не се отказват и си правят кисело зеле. Ако имате студена маза може да се получи и няма да се развали.

ТВ програма

Кино

  • Сега Хрусковците анимационен филм /п/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • Сега "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.37...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.86
  • Сега "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.