Нова драма се задава за българина. Навръх Коледа има опасност да остане без кисело зеле, пише в. "24 часа".
Така на празничната трапеза ще се окаже с една гола пуйка, ако може да се позволи и такава. Заедно с ударите от "Топлофикация” и сметките за ток в края на декември нашенецът ще претърпи шок и от бидона.
Необичайно топлото време съсипва суровината. Райна и Иван Рангелови от пловдивското село Маноле с ужас установяват, че на повърхността саламурата е образувала пелена, а зелките им са меки.
"Това се дължи на недобрата ферментация заради високите температури”, обясни проф. Запряна Денкова, шеф на катедра "Микробиология” в Университета по хранителни технологии. По тази причина самата тя също не си е сложила още зелето.
Обичайно българинът зарежда бидона през октомври, за да може в края на декември да сложи на масата зелеви сармички. През последните седмици обаче температурите навън надвишават 20 градуса. А това никак не е добре за зелето.
Топлината стимулира образуването на микроорганизми, които причиняват плесенясването. В резултат зелките не са жълти и здрави, а стават на каша.
Тези, които изчакват да позахладнее след две седмици и тогава решат да заредят бидоните, трябва да знаят, че навръх Рождество вместо кисело ще ядат блудкаво и солено зеле.
"Нужни са поне 2 месеца зреене на българския сорт "Кьосе”. Гръцкото и македонското зеле изискват по-дълго втасване - около 4 месеца”, категорични са технолози.
Иван и Райна от Маноле леко са притеснени. "Винаги го слагаме в края на октомври. Спазихме всички изисквания. А гледай на повърхността как е "цветясало”, недоумява бай Иван.
Той е заредил два бидона със 150 кг зеле. Голямо семейство са, а и ще колят след месец две прасета. Не може да си обясни на какво се дължи.