Президентът се срещнал тайно с шефа на EVN

Фирма на Иво Прокопиев лапна милиони от сделката за държавния дял в енергото

по статията работи: iNews.bg | 24.03.2014 | 08:05

Докато у нас тече процедура по отнемане на лицензите на енергийните монополи, тъй като отказват да изплатят дължимите 347 млн. лева на НЕК, президентът Росен Плевнелиев се срещна тайно във Виена с изпълнителния директор на EVN Щефан Шишковиц и втори човек в австрийския концерн, съобщава в. "Телеграф".

По информация на изданието срещата се е състояла в четвъртък предобед в австрийската столица. Там държавният глава кацнал сутринта на работно посещение под претекста, че ще се срещне с федералния президент Хайнц Фишер и ще прочете на следващия ден лекция за развитието на Югоизточна Европа.

От "Дондуков” 2 дотолкова се стараха да прикрият разговора му с енергийния монополист, че той дори не бе включен в програмата му, дадена за съгласуване с изпълнителната власт у нас, отбелязва "Телеграф” и твърди, че на тайното рандеву е лъснало задкулисието около президента Росен Плевнелиев.

Визитата на Плевнелиев стартира по-малко от 24 часа след завръщането му от посещението му в Лондон. Пътуването до Австрия беше пазено в тайна до последно от медиите, като от президентството информираха за него чак в сряда вечерта с кратко съобщение, в което срещата не фигурираше. Дотогава информация за визитата имаше само в блога на българите, живеещи в Австрия, като там също нямаше данни за рандевуто. Пишеше обаче, че сред организаторите на форума, на който Плевнелиев ще изнесе лекция в петък, е и Виенският икономически форум. В неговия борд е и EVN.

Държавният ни глава кацна в столицата на Австрия в четвъртък сутринта, придружен само от трима гардове, прессекретаря си Мария Иванова и шефа на протокола си Иван Кондов. Шестимата пътуваха в граждански полет на австрийските авиолинии, отлетял от София в 8 часа. Във Виена Плевнелиев и антуражът му се настаниха към 9,20 часа местно време в тузарския петзвезден грандхотел "Виена”. Делегацията зае петия етаж, а персоналът в хотела знаеше само, че им гостува български министър и си нямаше понятие, че става въпрос за президента ни. Първият, с когото се срещна на австрийска почва Плевнелиев, пък бе именно представителят на EVN. Точно в 12 часа шефът на протокола му слезе във фоайето, за да поеме тайния гост и да го качи в апартамента на държавния ни глава.

Австриецът обаче беше дошъл 10 минути по-рано и нервно обикаляше из лобито на хотела, докато чакаше да бъде приет. Срещата между двамата продължи точно 1 час. След нея чужденецът слезе сам с асансьора, а пред хотела веднага награби телефона си, за да проведе кратък разговор - най-вероятно да докладва резултатите от рандевуто. След няколко минути пред входа се появи и лимузина "Ауди”, която го откара.

Междувременно пред хотела чакаше и ескортът на Плевнелиев, състоящ се от лимузина "Мерцедес” с българските флагове и няколко коли на австрийската полиция. 10 минути след излизането на австриеца Плевнелиев също слезе пред хотела и се качи в кортежа, за да стартира официалната си програма в Австрия. Достъпът до президента ни беше абсолютно невъзможен заради гардовете му, които зорко бдяха да не бъде обезпокояван. Щом видяха човека на "Телеграф” пък, охранителите на хотела отидоха да говорят с персонала и се погрижиха журналистът да бъде изгонен от вътрешността на сградата.

ЕVN и "Дондуков” 2 толкова се стараха да запазят в тайна заверата си, че при втората среща между Шишковиц и Плевнелиев – на следващия ден – вече официална, двамата не размениха дори и дума. Шишковиц се появи и на лекцията на държавния ни глава в Дипломатическата академия на Виена, като беше облечен със същите дрехи, с които беше и на срещата в грандхотел "Виена”. Дори беше закичил на ревера си значка с логото на енергийния холдинг. А щом влезе в залата, извади мобилния си телефон и веднага започна да прави снимки на Плевнелиев, който говореше от трибуната. Но двамата не дадоха каквито и да е било признаци за близките си контакти.

След като приключи с лекцията си, българският президент се изнесе в съседна зала, за даде интервюта за две австрийски медии. Шишковиц пък се включи в коктейла заедно с останалите гости.

"Телеграф" припомня още, че взаимоотношенията между EVN и кръга около Плевнелиев далеч не са от днес. Една от основните им допирни точки, освен монопола и опитите на дружеството да запази господстващото си положение в югоизточната част на България, са ВЕИ-тата. Подобно на семейния приятел на Плевнелиев – енергийния олигарх Иво Прокопиев, и EVN са инвестирали във възобновяеми енергийни източници у нас.

Те имат в България два фотоволтаични парка и един вятърен. Първата слънчева централа е изградена през 2010 в село Блатец, община Сливен, а другата е в село Тръстиково, област Бургас. Двете са с обща мощност 2,8 мегавата. Вятърният парк е в Каварна, а мощността му е 80 мегавата. Инвестицията на EVN в соларните централи е чрез дружеството "Натуркрафт” ЕООД.

Така, подобно на Прокопиев, и EVN следяха с напрежение хода на делото, което бе образувано в КС по искане на Плевнелиев. В края на миналата година той настоя магистратите да обявят за противоречаща на основния закон таксата от 20% върху приходите от фотоволтаици.

Семейният приятел на Плевнелиев – Прокопиев, игра и ключова роля в продажбата на държавния дял в енергото. Свързаното с енергийния олигарх дружество "Булброкърс” бе посредникът, който реализира в края на 2012 г. приватизационната сделка за миноритарния дял на държавата в "EVN Електроразпределение” и "EVN Електроснабдяване”, който бе 33%.

Държавата получи от приватизацията общо малко над 94 млн. лв., като 99% от акциите бяха изкупени от EVN. Абсурдното в случая е, че първоначално EVN предлагаха двойно по-висока цена за акциите от тази, на която впоследствие ги купиха след намесата на "Булброкърс”.

Средната цена за акция, постигната на аукциона, организиран от посредника, бе 1632,56 лв., а последната оферта на EVN бе 3045,34 лв. за акция. Още тогава шефът на Комисията по финансов надзор Стоян Мавродиев заяви, че загубата на държавата от тази сделка е в размер на 88 млн. лв. От анализа на КФН става ясно, че мажоритарният собственик на електроразпределителното дружество EVN оценява държавния дял от 33% чрез отправеното търгово предложение с повече от близо 88 млн. лв. от достигнатата цена на приватизационните аукциони. А реално посредникът оценява тези акции на двойно по-ниска цена.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


59 Сив вятър 24.03.2014 | 14:53
Какъв е този човек - то около него само далавери , престъпни схеми и връзки с олигархията. Това на нищо на прилича. Импийчмънт за Плевнелиев!
58 Георги Георгиев 24.03.2014 | 14:46
Плевнелиев е ужасен, трябва да си подаде оставката или да бъде изнегонен! толкова лош президент никога не сме имали
57 Vanya Black 24.03.2014 | 14:35
Не е нормално, но явно има хора, които го покровителстват, а останалите партии също остават слепи за това. Какво се случва със сигналите в комисията на Сидеров?!
56 Вяра Петрова 24.03.2014 | 14:31
Човекът си работи за олигарсите-другари и хич не му дреме за народа...
55 Вяра Петрова 24.03.2014 | 14:22
Плевнелиев продължава да обслужва личния си интерес, надявам се скоро да разберем за какво е била срещата, как не го е срам? лични срещи тайни при това!
54 Krum Tonev 24.03.2014 | 13:43
Много се надявам да НЕ разберем някой ден какво се случило на срещата, че ако се окаже,че за напред тока ни ще бъде оскъпен по странна причина ще е тъпо!
53 трендафил въжарски 24.03.2014 | 13:32
ще дойдат, ще дойдат, половината вече мина
52 Ruslana Hristova 24.03.2014 | 13:16
наистина е притеснително държанието на Плевнелиев, особено като знаем как е свързан с електроенергията в България като цяло,като нищо да е договорил някакви "чудесни" цени за вбъдеще.
51 Лола Стефанова 24.03.2014 | 13:14
Нали са си близки дружки, а и самият Прокопиев му е помогнал да стане член на КРИБ, след това да влезе в ГЕРБ - бизнес кръговете си създават политици и партии, които да ги обслужват, как тази страна да има напредък и да върви напред?!
50 трендафил въжарски 24.03.2014 | 13:11
тайно, защото нещо незаконно мъдрят
49 Бони бон 24.03.2014 | 12:48
Интересно за какво не е била обявена официално срещата му с тях и какво толкова са си говорили? Явно пак за неговите фирмички около ВЕИ парковете...замисля той пак нещо с кръга Капитал.
48 dancho danchev 24.03.2014 | 12:43
Ще се срещне ами, нали и той има облаги от тази работа, Плевнелиев и Прокопиев излязоха големи мошеници, ей нагли хора!
47 reni angelova 24.03.2014 | 12:39
О, не стига толкова да идват по - скоро избори да избираме нов президент.
46 опитен ловец 24.03.2014 | 12:26
Когат бъдат свалени от власт, а до тогава има страшно много време и не се знае дали един ден ще се случи изобщо. Никак не е добре положението и това се вижда повече от ясно!
45 Батко съссладко 24.03.2014 | 12:25
Ако и занапред продължаваме да имаме президент, който да се забърква в такъв сериозен конфликт на интереси, то по-добре да не довършва мандата. Нито Европа ще ни има доверие, нито народа може да получи нужната подкрепа от него. След като олигарси като Иво Прокопиев се бъркат в решенията на Росен Плевнелиев, то ще последва процедура по "импийчмънт".
44 властен олигарх 24.03.2014 | 12:19
Росен Плевнелиев е крайно време да си получи заслуженото и да не заема най-високия пост в държавата, след като си позволява да участва в престъпни схеми с неговия личен авер Иво Прокопиев. Това нормално ли е според вас хора? Говорим за президента на Република България!
43 опитен ловец 24.03.2014 | 12:18
Схемата е голяма, а нанесените щети ОГРОМНИ. Нямам думи в каква държава живеем, щом президентът си позволява да бърка в кацата с мед и да краде пред очите на народа. Край с него, повече няма да му бъде гласувано доверие за друг мандат.
42 Батко съссладко 24.03.2014 | 12:17
Направо нямам думи. Октомври 2011 година гласувах 2 пъти за Плевнелиев и за какво? Да гледам сега как върти най-големите далавери в държавата с Иво Прокопиев ли? За това ли дадохме гласа си? Това ли е демократичното управление, за което Росен говореше на дебатите, преди да стане президент?
41 La Bicha 24.03.2014 | 11:55
Честно казано аз не знам за какво имаме Президент?! Нищо не прави, освен да лобира за своите хора и своите фирми и бизнес, изпозлвайки инстирументите на държавната власт и правомощията му, като Президент?
40 трендафил въжарски 24.03.2014 | 11:52
1 час време заедно - бая лобиране е паднало
39 Хубавата Елена 24.03.2014 | 11:46
Ами тай си е от тях , защитава техните интереси .
38 трендафил въжарски 24.03.2014 | 11:42
Прокопиев и Плевнелиев са лидери на мафията
37 Margaritka Ilieva 24.03.2014 | 11:38
Плевнелиев е станал още по-нагъл,изобщо не се съобразява с хората,които са го избрали, използва институцията за личните си цели, това е недопустимо!
36 dancho danchev 24.03.2014 | 11:33
Пак крои нещо хитреца Плевнелиев, сигурно Прокопиев му е наредил какво да свърши на тази тайна среща.
35 reni angelova 24.03.2014 | 11:31
Така е, винаги личният му интерес и бил на първо място и не го интересува народа. Само на думи се прави на загрижен.
34 reni angelova 24.03.2014 | 11:27
Писна ми да слушам за тези двамата и с колко е ощетена държавата заради тях. Питам се до кога така ще продължава? Къде е прокуратурата?
33 Anna Vasileva 24.03.2014 | 11:21
Президента винаги се е държал нелогично и е обслужвал своя личен интерес, бизнеса му с Прокопиев не се промени,въпреки,че Плевнелиев стана президент....
32 трендафил въжарски 24.03.2014 | 11:19
тоя Плевел е вече неадекатен напълно
31 Marusq Laleva 24.03.2014 | 11:10
Поредната съвместна далавера на псевдо президента и олигарха Прокопиев, до кога ще позволяваме това да се случва, крайно време е и двамата да бъдат разследвани от Прокуратурата и да им бъдат наложени адекватни наказания.
30 mitko velev 24.03.2014 | 11:05
Плевнелиев и Прокопиев трябва да станат клиенти на прокуратурата, добре е Цацаров да се задейства по този въпрос.
29 Майа Теодосиева 24.03.2014 | 10:54
Много добре са си я написали даже,да видим какъв ще е обществения отклик по темата.
28 Лили Добромирова 24.03.2014 | 10:49
Само че толков абезумно да сте го пописали Айнюс, че не е истина просто! ;)) Как обикалял, кога кацнал - това са ненужни подробности. Факта, че е крил тази среща достатъчно говори сам по себе си. Тандема Прокопиев-Плевнелиев е вече ясен и противен дори, аз не знам как може да търпим подобно нещо все още.
27 трендафил въжарски 24.03.2014 | 10:48
докога ще го търпим?
26 Джони Молеца 24.03.2014 | 10:42
Това е направо скандално! Във всяка една нормална държава за подобно нещо биха хвърчали глави! В Германия, която Росен непрекъснато ни дава за пример, за един недеклариран заем и една сметка в хотела си аут, а тук какви неща се случват и нищо. Да видим поне дали и какво развитие ще има по делото със злоупотребата с власт, което вече е повдигнато по адрес на Плевнелиев и Лилияна Павлова, които са отклови милион и половина към турска фирма и то въпреки решение на съда. От този пример може да се съди ца чии интереси работи Плевнелиев!
25 Gusanita Violeta 24.03.2014 | 10:38
За това ли плащаме скъпите екскурзии на президента да си урежда срешички с разни бизнесмени и да работи против интереса на народа?! С какви очи защитава ЕРП-тата, които продължават да връзват ръцете на НЕК, а при нас да спекулират със сметките?! Това може да го направи само един президент, който застана зад мошениците от зелените централи и дори сезира КС за това, поредно лобистко решение от негова страна! Не стига, че продължава да върти офшолния си бизнес заедно с Прокопиев, ами сега и това. ЧЕЗ в собствената им страна не ги искат, а ние ги прибрахме.
24 Ape Ptero 24.03.2014 | 10:35
Плевнелиев с поредна изцепка! До кога държавният глава ще продължава да защитава интересите на олигарха Прокопиев и приближените му?! До кога ще участва в престъпните му схеми и ще продължават да точат хазната и собствените ни джобове?!
23 Vanya Black 24.03.2014 | 10:34
За росен продължава частният интерес да е над националния, което не прави чест на един президента. Докато бе министър бе уличен в конфликт на интереси, сега пък явно ще се опитва да лобира за тези чужди бирници, които си правят със сметките ни, каквото си поискат.
22 трендафил въжарски 24.03.2014 | 10:33
готвят поредната мошенгия
21 Лола Стефанова 24.03.2014 | 10:31
След като Плевнелиев защитава интереса на зелените централи на Цветелина и Прокопиев, сега се е втурнал и чуждите такива, а къде е интересът на народа!? Зелените централи доведоха до рекорден скок в цените на тока, ама явно това е без значение за президента, който сам помогна този процес да се случи, като заедно с кабинета на Борисов раздаваха без сметка разрешителни за такива централи и то на свои хора.
20 работната пчела 24.03.2014 | 10:25
не е нормално да има такива тайни срещи,все пак става въпрос за президента ни,а той определено не човекът, който да говори за тока в България, значи остава,че мотивите са били лични, което не бива да се прави от един държавен глава.
19 Майа Теодосиева 24.03.2014 | 10:23
За съжаление е така,не знам вече колко време трябва да мине,че да се засрамят или поне властите да се усетят.
18 нелепо съвпадение 24.03.2014 | 10:17
Не го ли е срам президента ни да прави такива неща зад гърбът на хората и на всички като цяло . Щом не е разказал за това, значи то пак е било в услуга на Прокопиев !
17 трендафил въжарски 24.03.2014 | 10:08
ей, тоя олигархичен кръг ми писан да слушам за него, прокуратура няма ли бе
16 mitko velev 24.03.2014 | 09:51
Освен личния интерес, както виждаме обслужва и интересите на олигарси като Прокопиев, срам е е от този човек..
15 mitko velev 24.03.2014 | 09:49
Нужно е да му се иска оставката на Росен Плевнелиев, стига вече с това задкулисиие..
14 Silvi Milenova 24.03.2014 | 09:48
Толкова лош президент не сме имали, обслужва само своя личен интерес, ..
13 mitko velev 24.03.2014 | 09:48
Плевнелиев винаги е обслужвал и защитавал интересите на мошеника Прокопиев, колкото и да отрича , че няма нищо общо помежду им, това е срам за президентската институция.
12 gospoja jeleva 24.03.2014 | 09:44
За кой ли път, до кога тези двамата ще бъдат на чело на абсолютно всичко в държавата, до кога ще им се позволява да крадат и най-вече докога ще плащаме скъпата зелена енергия и цената на тока, заради мераците на Прокопиев. Да не говорим колко скъпо излиза построяването на тези ВЕЙ и колкото застрашават природата и биоразнообразието.
11 Майа Теодосиева 24.03.2014 | 09:38
Направо ме е срам,че този ни е президент,време е да се разкрият далаверите му с Прокопиев.
10 Krist Novoselic 24.03.2014 | 09:35
Окрадоха държавата ни тези хора Иво Прокопиев и Росен Плевнелиев . Не знам вече какво се случва в държавата ни и как такъв човек може да ни е президент .
9 tiha paranoq 24.03.2014 | 09:26
Тцт тц... Прокопиев пак е лапнал някой друг милион с помоща на Росен Плевнелиев . Това си е неговият президент , а не президента на народа .
8 Фанка Василева 24.03.2014 | 09:24
Мераците на Прокопиев за зелената енергия не са от сега, от много години, той прави всичко възможно да се докопа до нея и да печели и най-вече краде. Да не говорим, че заедно с други бизнесмени и компании за соларни панели, правят такива паркове, от които печелят огромни суми, а именно благодарение на него, ние сме принудени да плащаме пре-скъпо за зелената енергия. И ето отново Росен и той правят всичко зад гърба на всички, а най=долното е, че Росен се опива да скрие.
7 visoko naprejenie 24.03.2014 | 09:19
Не ги ли е срам, виждат,че едва преживяват българите и те искат още нагло да крадат, за къде още се бутат да ни обират? нагли крадци!
6 мили ванили 24.03.2014 | 09:18
много се надявам да е така,макар че вече се съмнявам,отдавна трябваше да са в затвора.
5 крива вежда 24.03.2014 | 09:11
Далаверите на Росен Плевнелиев и Иво Прокопиев всички ги знаем и не мисля, че техните дейности ще останат скрити от обществото още дълго време .
4 мили ванили 24.03.2014 | 08:58
Този мръсник президента продължава с гадните си номера,много се надявам скоро да не е вече на този пост,не му е там мястото.
3 Desislava Stoyanova 24.03.2014 | 08:51
той не работи само за Прокопиев, да не забравяме,че той му е и съдружник, така че по-скоро работи и за себе си//
2 empty world 24.03.2014 | 08:38
Въобще не ме учудват далаверите на президентът Росен Плевнелиев и неговата дружка Иво Прокопиев . Всичко почна още , когато последният до внедри в кабинета на Бойко Борисов и го направи министър , за да може той да обслужва интересите на олигарха . Както добре помним, скандалната продажба на РЕП-етата, се случи точно по времето на Герб и Росен Плевнелиев, с помощта на още двама министри от кабинета на Борисов . Плевнелиев и сега продължава да е в услуга на Прокопиев, като работата му в президентството, е в изцяло негови интерес .
1 Пламена Христова 24.03.2014 | 08:37
Браво на него, въпреки жалките му опити да скрие срещата си, отново се провали. Не ми е ясно, до кога този човек ще работи единствено и само заради Прокопиев? Всички знаем колко са големи мераците на Прокопиев към, енергетиката и най-вече желанието му да се докопа до ВЕЙ, от които повечето са изградени на защитени територии, застрашават биоразнообразието.

ТВ програма

Кино

  • Сега Празнично богослужение по случай...
  • 11:30 Отблизо
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Арена спорт
  • 13:15 Истории от Олимпийските игри
  • 13:30 Най-хубавите години от нашия живот...
  • 14:30 Българското село
  • 15:00 Малки истории
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Богатствата на България" -...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 ПРЕМИЕРА: "Малибу: Палатка за...
  • 14:30 "Без багаж" - документална травъл...
  • 15:00 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 16:00 "bTV разказва" - документална...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "В очакване на Купидон" - с уч. на...
  • 14:15 "Вълшебната градина" (премиера) - с...
  • 16:00 "Да хванеш гората" - документална...
  • 16:30 "Големите постижения след 1989 с...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.