БСП към управляващите: Провалихте се в усвояването на евросредства!

Бъдете по-честни и коректни както с нашите европейски партньори, така и с българските бенефициенти, зоват червените в декларация

по статията работи: iNews.bg | 27.05.2016 | 14:48
БСП към управляващите: Провалихте се в усвояването на евросредства!

Управляващите се провалиха в усвояването на евросредства - по последни данни на Евростат страната ни е 22-ро място в ЕС по усвояване на средства от 28 страни членки. "Усвоените" 99% от програмен период 2007-2013 средства са пари на българския данъкоплатец. Изправени сме пред поредната нулева година по отношение усвояването на средства. Това са част от акцентите в декларацията на ПГ на БСП Лява България, представена в НС от народния представител Иван Иванов.

Ето и пълния текст на декларацията:

 

 

Уважаема г-жо председател,

Уважаеми г-н министър председател,

Уважаема г-жо вицепремиер,

Уважаема г-жо министър,

Уважаеми дами и господа народни представители,

Разсеяни от ежедневните търкания в управляващата коалиция, напускането на коалиционни партньори и смяната на министри като носни кърпи пропускаме един важен момент - усвояването на европейски средства по оперативните програми от двата периода: 2007-2013 и новия 2014-2020. Заливани ежедневно с информация за блестящите успехи на правителството в харченето на европейска пара, българските граждани в захлас следят рязането на ленти от уважаемия премиер Борисов. Само че нещата не са толкова розови. На първо място ударното харчене на пари - държавни, защото първо плаща бюджета, а после Европейската комисия евентуално ги възстановява, бе увенчано със стотици некачествено изпълнени проекти - медиите ни заливат с информация за пропаднали стадиони, калпаво изолирани сгради и не на последно място - превърналото се в практика тичане на министър-председателя от магистрала на магистрала за рязане на ленти, а след него те пропадат. Последно от сряда стана ясно, че асфалтът на магистрала "Марица" за пореден път е изчезнал и отново се преасфалтира, а да не забравяме и качеството на "Струма" и "Тракия", които са в перманентен ремонт. А ние питаме къде са МВР и ДАНС и защо не се самосезира прокуратурата?

"Усвоените" 99% от програмен период 2007-2013 средства са пари на българския данъкоплатец

Но това е върхът на айсберга. До широката общественост не достига информацията, че всъщност "усвоените" 99% от програмен период 2007-2013 средства са всъщност пари на българския данъкоплатец. Самият заместник министър-председател по европейските фондове Томислав Дончев признава, че "окончателният размер на средствата, които ще бъдат възстановени по европейските фондове зависи от много фактори, включително проверките на националните контролни и одитни органи, приключване на проверки по сигнали за нередности, а те не са малко/ и други. Поради това, на този етап не може да се посочи стойността на разходите, които окончателно ще бъдат заявени за възстановяване от Европейската комисия или да се прогнозира окончателния размер на усвоените средства." Досега на България бяха наложени две корекции - по програма "Околна среда" и по програма "Регионално развитие". Корекцията при ОП "Околна Среда" бе в размер на 152.9 млн. лв. По ОП "Регионално Развитие" бе наложена корекция за близо 133 млн. лв. И двете наказания ще бъдат платени от българските граждани, защото се приема, че нарушенията са със системен характер и бенефициентите не следва да носят вина.

Проверяват се десетки проекти, чиято бъдеща съдба не е все още ясна

А какво да кажем за Държавен фонд "Земеделие", - преди месец където нахлу ДАНС след сигнали за мащабни злоупотреби и все още не си тръгва от там. Проверяват се десетки проекти, чиято бъдеща съдба не е все още ясна. Поставени са под въпрос ефективността, законосъобразността и устойчивостта на резултатите на стотици изпълнени проекти за неземеделски дейности, което от своя страна е предпоставка за отрязване на средства от Европейската комисия. Информацията за наложена огромна санкция по Програма за Развитие на Селските Райони за стария програмен период се върти във общественото пространство от месеци. Последната такава е за предстоящо наказание в размер на 400 млн. евро заради своеволно променена наредба от страна на Министерството на земеделието и храните, касаеща пари за агроекология и в последствие отменена от Върховния административен съд. Всички тези данни сочат, че парите на български данъкоплатци са под риск! Време е да кажете истината, господа управляващи, а не срамежливо да отричате фактите!

Не по-различно е в сектор "Транспорт". Управляващият орган на Оперативна програма "Транспорт 2007-2013" отчита 97% усвояване на бюджета. Това изглежда добре, но само на пръв поглед. От 11 големи инвестиционни проекта в обхвата на програмата 4 не са завършени в периода на допустимост на разходите:

Общата стойност на договорите по Оперативна програма "Транспорт", по които са констатирани проблеми е 480 млн. евро, а финансовите корекции са на стойност 16,5 млн евро.

Разби се митът, че ГЕРБ усвоява много от еврофондовете

Уважаеми дами и господа народни представители, това разбива митa, че ГЕРБ усвоява много пари от еврофондовете! По последни данни на Евростат страната ни е 22-ро място в ЕС по усвояване на средства от 28 страни членки. Като прибавим финансовите корекции и загубата на национални средства за незавършени в срок проекти, ще се окаже, че сме на последно място по тези показатели през първия програмен период.

В последните години, особено през втория мандат на премиера Борисов, управляващите, залагаха европейските средства като основен двигател на растежа на българската икономика, но за съжаление движението е на ръчна спирачка.

От предоставена от вицепремиера Томислав Дончев информация до Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове става ясно, че бюджетите по стартиращите европрограми за периода 2014-2020 г. на практика ще се намаляват с около 15% поради незавършени такива от стария програмен период. Вместо за изцяло нови проекти, ще се наложи да се реализират плащания за недовършени в първия за страната програмен период на европейското финансиране.

Опирайки се пак на информация от вицепремиера "отличник", 406,57 млн. лева трябва да бъдат осигурени от държавния и общински бюджети, защото едно от съществените условия по отношение на инвестициите в инфраструктура, финансирани от програмите е обектите да бъдат приключени и въведени в експлоатация към момента на приключване на програмата, а именно 31.12.2015 г. - след тази дата бенефициентите следва да ги довършат със собствени средства - общински или държавни. От къде тази сума, господа управляващи?! Разчетена ли е в бюджета?! Кой ще плати сметката?! - Естествено българските граждани!

Незавършени са в срок и за сметка на данъкоплатеца емблематични проекти за управляващите като Интегрирания градски транспорт на София, Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Русе, редица ж-п линии ... А премиерът Борисов смело реже ленти, вместо да търси сметка за немърливо свършена работа!

Асфалтът се пропука, господин премиер!

Така растеж не се постига, господа управляващи! Това е преливане от пусто в празно! До тук сигурни за сметка на бюджета ще бъдат над 400 млн. лева, а до 2017 - Господ знае!

Изправени сме пред поредната нулева година по отношение усвояването на средства

Нека попитаме какво се случва и с новите оперативни програми? Вече втора година управлявате, а нищо не тръгва! По всичко личи, че сме изправени пред поредната нулева година по отношение усвояването на средства! Статистиката говори, че усвояемостта е под 2%! Вие обричате държавната политика в работата с еврофондове на провал! 

В тази връзка - какво ще се случи и с икономическия растеж на България, чиято основа са Европейските фондове съгласно икономическата политика на ГЕРБ? - Нищо естествено! България ще остане закотвена на дъното на всички европейски класации и тема на негативни оценъчни годишни доклади!

Общините пострадаха от липсата на административен капацитет, а сега и финансовият министър ще определя бюджетната им съдба

Нека кажем и как приключват нещата за българските общини - голяма част от тях пострадаха от липсата на административен капацитет от страна на управляващите. Лошата координация между различни контролни звена и наличието на меко казано "лоши" практики доведоха до непосилни финансови корекции, които за дълъг период ще преустановят инвестиционния процес, особено за малките общини. Обезкръвяването на общините е почти пълно.

А сега, като венец на тази управленска немощ, се явяват последните промени в "Закона за публичните финанси", където се дадоха непознати в европейската практика правомощия на финансовия министър да определя бюджетната съдба на местното самоуправление. Но ние сме сигурни - и тук аршинът ще бъде двоен. Политическата целесъобразност на управляващите ще надделее над икономическия и финансовия разум.

 

Господа управляващи - вразумете се! Бъдете по-честни и коректни както с нашите европейски партньори, така и с българските бенефициенти! Формулата е ясна - по-малко крадене и по-конкретно отношение с общините и бизнеса. В противен случай резултатът е ясен - тотално потъване в блатото на собственото си безхаберие!


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • Сега "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.