Брюксел не дава соя в месото, но в родната готова кайма ще има

Независимо че от Нова година Брюксел забрани влагането на соя в мляното месо, оказа се, че разпоредбата няма да важи за готовата кайма, която се предлага в магазините

по статията работи: Кремена Бедерева | 08.01.2014 | 09:45

Независимо че от Нова година Брюксел забрани влагането на соя в мляното месо, оказа се, че разпоредбата няма да важи за готовата кайма, която се предлага в магазините.

Причината е, че по рецептура каймата е месна заготовка (нещо като субпродукт), в която се влагат подправки и хранителни добавки, а не е чисто мляно месо, обясниха пред в. "Труд" от Асоциацията на месопреработвателите. Същото потвърдиха и от Българската агенция за безопасност на храните.

От началото на 2014 г. мляното месо ще трябва да се прави само от чист продукт без соя, консерванти и други добавки. Ще може да се влага само сол - до 1% от масата на месото, гласи разпоредбата на Брюксел. Така ЕК ще се опита да пресече практиката голяма част от месото да е натъпкана със соя, която е най-генномодифицираната агрокултура.

Наред с това от Нова година върху етикетите на мляното месо задължително трябва да има информация за съдържанието на мазнини и съотношението между тях и протеините. Брюксел изисква още да се посочва, че продуктът не е готов за консумация, а трябва да се сготви.

Задължително върху етикетите ще трябва да се изписват и съдържащите се алергени в пълното им наименование, както и предупреждение, че могат да предизвикат алергична реакция.

По времето на мандата на ГЕРБ бившият аграрен министър Мирослав Найденов създаде стандарт "Стара планина", в който наличието на соя бе тотално забранено. Няколко месеца по-късно самият Найденов обяви, че три фирми нарушават забраната. Проби в Германия обаче показаха, че наличието на соя в колбасите е било незначително. Покрай скандала стана ясно, че страната ни няма лаборатория, в която да проверява соята. 

Тази година от пазара ще изчезнат евтините вносни пилета, пълни с вода, съобщиха междувременно производители. "Причината няма да са нови изисквания на ЕС, а стартиралата у нас работа на спецзвеното на данъчните, което да следи за внос на контрабандни стоки. Още в първия му работен ден бяха задържани подобни пилешки бутчета", посочи пред "Труд" Иван Ангелов от продуктовия борд "Яйца и птици".


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


21 трендафил въжарски 08.01.2014 | 15:46
бе ядем боклуци
20 дрезгав глас 08.01.2014 | 15:25
Мисля, че най - правилно е да се съобразим с искането на Брюксел и да не слагаме соя в каймата . Все пак потребителя плаща за мляно месо - кайма, а не за соя !
19 Пламен Панайотов 08.01.2014 | 14:52
Брюксен ако дойдат да ни видят каймите , колбасите ни и други продукти, най - вероятно няма да повярват къде са попаднали . Да искат да няма соя в каймата ни е същото като да искат политиците ни да не крадат, а да са съвестни . Просто явно такъв ни е манталитетът и това скоро няма да се промени за жалост .
18 Батко Реджеп 08.01.2014 | 14:27
България никога няма да се оправи, това е моето мнение . Българинът гледа винаги да скатава, както от качество, така и от количество и там ни е един от проблемите .
17 Момиче То 08.01.2014 | 14:25
За това кайма само от месарнциата да виждаш какво ти мелят!! Кайма не купувам от магазин, още повече салами и други боклуци
16 Lana Rey 08.01.2014 | 14:25
Жрюксле ясно показват, че изобщо не толерират едно по-здравословно производство на продуктите на широкия пазар. Това са някакви никакви стъпки към уж едно по-здравословно хранене, а накрая пак си ядем боклуците.
15 Изабела Белла 08.01.2014 | 14:24
Защо?! Какъв е смисъл тогава?? Соята е вредна за повечето хора, да не говорим колко много има алергични към нея. И наистина не разбирам какъв е смисъла, ако на етикетите така или иначе не ти става ясно, какво съдържание има продукта?
14 Пламена Христова 08.01.2014 | 14:06
Ето това е вариантът и аз започнах да правя така, защото ми е писнало от некачествените кайми, които се продават по магазините, друг е въпросът, че когато се наготви се свива толкова много и понякога изчезва.
13 mitko velev 08.01.2014 | 13:29
За това отивате в месарският магазин и си купувате телешко и свинско месо по избор и го мелите пред очите си, така поне ще знаете какво ядете.
12 Марийка Чеканова 08.01.2014 | 13:22
Продължаваме да сме отпадното кошче на Европата и за нас европейските правила не важат по никакъв начи, тук си ни блъскат с боклуци на общо основание.
11 raliza gospodinova 08.01.2014 | 12:29
Мерси съм, аз кайма не купувам отдавна от магазина. Правя си домашна, защото знам какво има в нея и с какво храня децата си.
10 чичо съби 08.01.2014 | 11:10
Моето мнение е, че в каймата не трябва да има никаква соя , защото ако е така, по - добре да не се нарича кайма, а да се казва по някакъв друг начин .
9 Mukka Dess 08.01.2014 | 10:41
Това, че е така по рецептурник не е оправдание, той може да бъде променен и стига са се възползвали от тези вратички - "подправки и хранителни добавки", зад които може да е закодирано какво ли не! Крайно време е и етикетите да станат по-изчерпателни и разбираеми, така и ние ще можем да правим по-добър избор на пазара. Видяхме, че с измислени стандарти не става работата, какъв бе ефекта от хляб по стандарт България или пък месни продукти по стандарт Стара планина?! Не могат да се открият в мрежата, а с някои от тях се спекулира...
8 Kalo Storm 08.01.2014 | 10:40
така е но и друго се чудя, дали изобщо ще има подобна кайма и дали ще има такава, или ще е като досега и изобщо няма да има как да си купиш чисто месо,разбира се на по-нормална цена е не на 15лв. кг :)
7 нелепо съвпадение 08.01.2014 | 10:34
"Брюксел не дава соя в месото, но в родната готова кайма ще има" - До кога ще се излагаме с тази соя в храните . Трябва най - накрая да започнем да произвеждаме истинска кайма от истинско месо .
6 Krist Novoselic 08.01.2014 | 10:20
Ами, трябва да се разберат накрая дали ще има соя или не . Аз като цяло мисля, че не трябва да има кайми със соя, на по - евтина цена, но който иска да си купи кайма от чисто месо, също трябва да има такава възможност .
5 криворазбрана цивилизация 08.01.2014 | 10:16
Интересно ми е по месарските магазини, в които каймата се продава.. насипна ли как да я определея там дали ще има някакви етикети?!
4 Наталия Радева 08.01.2014 | 10:03
Браво, до сега на нито един етикет не съм виждала да се изписва какво може да предизвика някое месо или какви алергични реакции. Не ми е ясно до кога ще продължавам е да ядем толкова големи боклуци, ясно е, че в почти всяко едно месо и кайма има соя, забележете след като ги направите примерно на кюфтета какво остава от каймата и колко големи стават. Друг е въпросът със залежалото месо, на които му се слагат нови етикети и се пуска на промоция, да за се продаде по-бързо. Колко много проблеми можем да си навлечем, освен салмонела, дори и в болница можем да се вкараме.
3 Liubo Lilov 08.01.2014 | 09:58
Пълнят каймата със вредни съставки и после се чудим защо хората боледуват, не може вече да се разчита, че от магазина можем да си купим прясна и безвредна храна.
2 Палома Гълъбова 08.01.2014 | 09:56
Така или иначе, който иска да хапва качествена кайма си купува месо и му го мелят в магазина, иначе и да няма соя може да има бои, хрущяли и какви ли не други неща.
1 Катерина Мушкова 08.01.2014 | 09:47
За това кайма не купувам , а само прясно смяла и то пред мен .

ТВ програма

Кино

  • Сега Празничен концерт на ансамбъл...
  • 13:50 Крадецът на праскови игрален филм...
  • 15:10 "Децата на Балканите -
  • 15:40 Байкър детски тв филм /България,...
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Концерт на Виенската филхармония от...
  • 18:00 Музи с български имена документален...
  • 19:00 Последният печели...
  • Сега "Островът на 100-те гривни" -...
  • 14:00 "Завинаги" - романтичен, комедия,...
  • 16:00 "Учен под наем" - романтичен, драма...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Островът на 100-те гривни" -...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 Премиера: "Шанс за изкупление" -...
  • Сега "Почти истинско семейство" - с уч....
  • 15:00 "Черешката на тортата" - риалити
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Игри на волята:...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.