Годното пилешко е хлъзгаво и влажно, докато разваленото е покрито с лепкав слой, който остава по пръстите

Зеленият цвят и образувалите се плесени, разбира се, са явен признак, че месото е негодно

по статията работи: iNews.bg | 25.04.2023 | 14:30
Годното пилешко е хлъзгаво и влажно, докато разваленото е покрито с лепкав слой, който остава по пръстите
Повече за:

Пилешкото месо е една от най-консумираните храни. Тя е и една от най-честите причини за хранителни отравяния поради консумация на развалено месо. За да сте сигурни, че ядете неразвалено и годно за консумация месо, вижте кои са признаците на развалено сурово и сготвено пилешко.

Проверете срока на годност

Първото, което разбира се трябва да направите, е да погледнете датата на производство и срок на годност, описани на етикета. Ако се усъмните, е нужно и да вземете предвид условията, в които сте го съхранявали. Недобрите условия също могат да развалят преждевременно месото.

Използвайте сетивата си

Суровото прясно пилешко месо, което не е развалено, има съвсем слаба лека миризма на трупно месо, което не означава, че е нормално.

Разваленото пиле обаче има натрапчива миризма, неприятна, очевидно кисела и гранясала в зависимост от степента на гниене. Цветът на годното за ядене пиле е розов, а на разваленото - сивкав, понякога син.

Годното пилешко е хлъзгаво, свежо и влажно, докато разваленото е покрито с лепкав слой, който остава по пръстите, пише az-jenata.bg.

Сготвено пилешко

Сготвеното пилешко може да престои 3-4 дни в хладилника. Ако не сте сигурни в състоянието му, отново използвайте сетивата си. Неприятните миризми, изтънената текстура на месото, побелелият цвят или кафяв до сивкав са показатели за разваленото сготвено месо.

Зеленият цвят и образувалите се плесени, разбира се, са явен признак, че месото е негодно. Вглеждайте се внимателно преди да консумирате. Ако хладилникът ви не успява да поддържа нужната температура, вероятността месото да се развали дори преди третия ден е голяма.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Религията днес: Снисхождане на...
  • 15:00 Бразди
  • 15:30 Библиотеката
  • 16:00 Книга на книгите анимационен филм
  • 16:25 Църковни песнопения
  • 16:35 Тайни и лъжи игрален филм...
  • 19:00 Говори сега следобеден блок
  • 20:00 По света и у нас
  • Сега "Загадките на Руби Херинг:...
  • 14:15 ПРЕМИЕРА: "Романтично кралско...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Бригада Нов дом" - социален проект...
  • 22:00 "Колибата" - драма (САЩ, 2017 г.),...
  • Сега "Цар Лъв" - анимация
  • 14:10 "102 далматинци" - с уч. на Глен...
  • 16:10 "Зоотрополис" - анимация
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Моят шпионин" - с уч. на Дейв...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.