Идва Никулден. А купихте ли вече риба?

Как да разпознаем прясната риба в търговската верига и на какво да обръщаме внимание, когато пазаруваме риба

по статията работи: Кремена Бедерева | 02.12.2014 | 08:02  3 Виж всички снимки

Качествената риба не трябва да има белези от наранявания, които могат да ни наведат на съмнения за евентуално не добро качество. Това съветва д-р Силвия Танева, главен инспектор в Областна дирекция по безопасност на храните-София-град, по време на проверка на магазин за риба и рибни продукти, предаде агенция "Фокус".

Според нея, за да се разпознае качествената риба, хората трябва да обръщат внимание на очите на рибата, които трябва да бъдат ясни и бистри и също така не бива да има следи от наранявания и люспите не бива да падат лесно, когато човек ги докосне.

Друго важно нещо е и това, че люспите трябва да бъдат лъскави и блестящи.

Когато потребителят погледне под хрилете на рибата, от долната им страна, трябва да бъде червено. Тя поясни, че потребителите трябва да обръщат внимание и на количеството лед, в което се съхранява рибата и, че важните неща, които хората трябва да знаят за продукта, който купуват е от къде е дошъл, мястото за съхранение и това дали е в срок на трайност, защото рибите са изключително чувствителни.

"Потребителите трябва да обръщат внимание на тези неща, за да сигурни в качеството на продуктите за предстоящия празник - Никулден", посъветва д-р Танева.

Трайността на една охладена риба, която се съхранява в температури между 1 до 5 е не повече от две денонощия. Друго изискване е задължително продаваната риба да бъде положена в лед, равняващ се на 100% спрямо тежестта на рибата", поясни още д-р Танева.

"Ледът трябва да се разпределя на пластове. Отдолу трябва да бъде около 35%, по средата, може би, около 25% и отгоре 40%", каза тя. Според нея глобите, ако бъдат открити нарушение в обектите по закона за храните са санкциите между 500 лева до 10 000 лева в зависимост от нарушението. "Това са кампаниите проверки, а ние, от Дирекцията по безопасност на храните, извършваме проверки и по сигнали. Вчера започна кампанията за проверка по магазините за риба и рибни продукти", поясни тя.

През последни години нарушенията, които сме наблюдавали са неспазване на температурен режим и нередовни търговски документи.

1445523Експертите съветват:

  - Да не се купува риба от нерегламентирани места и търговци, а само от регистрирани обекти за търговия с храни (специализирани щандове в търговските обекти, специализирани магазини за търговия с риба и т.н)

 - Какво да проверяваме при закупуване на риба – външен оглед:

  • рибата трябва да бъде с чиста повърхност, без наранявания и със запазена цялост
  • люспите - трябва да са гладки и блестящислузта - бистра, без неприятна миризма
  • очите – изпъкнали с блестяща корнея
  • хриле – без неспецифична миризма и с яркочервен цвят

1445522

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Панорама с Бойко Василев
  • 22:00 90 години БНР - Гласът на поколения...
  • 23:30 По света и у нас
  • 23:50 Облакът Атлас игрален филм...
  • Сега "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:30 "Коя е тази песен?" - музикално...
  • 22:30 "От местопрестъплението: Маями" -...
  • 23:30 bTV Новините - късна емисия
  • 00:00 "Добрият доктор" - сериал, с.6, еп.5
  • 00:50 "Спирала" - сериал, с.3, еп.12
  • Сега "Сделка или не"(премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Черешката на тортата" (нов...
  • 21:30 "Кошмари в кухнята" - риалити
  • 22:30 Новините на NOVA
  • 23:00 "ФБР" - сериал, сезон 4
  • 00:00 "Частни детективи" - сериал, сезон 2
  • 01:00 "Черният списък" - сериал, сезон 7
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.