Качествената риба не трябва да има белези от наранявания, които могат да ни наведат на съмнения за евентуално не добро качество. Това съветва д-р Силвия Танева, главен инспектор в Областна дирекция по безопасност на храните-София-град, по време на проверка на магазин за риба и рибни продукти, предаде агенция "Фокус".
Според нея, за да се разпознае качествената риба, хората трябва да обръщат внимание на очите на рибата, които трябва да бъдат ясни и бистри и също така не бива да има следи от наранявания и люспите не бива да падат лесно, когато човек ги докосне.
Друго важно нещо е и това, че люспите трябва да бъдат лъскави и блестящи.
Когато потребителят погледне под хрилете на рибата, от долната им страна, трябва да бъде червено. Тя поясни, че потребителите трябва да обръщат внимание и на количеството лед, в което се съхранява рибата и, че важните неща, които хората трябва да знаят за продукта, който купуват е от къде е дошъл, мястото за съхранение и това дали е в срок на трайност, защото рибите са изключително чувствителни.
"Потребителите трябва да обръщат внимание на тези неща, за да сигурни в качеството на продуктите за предстоящия празник - Никулден", посъветва д-р Танева.
Трайността на една охладена риба, която се съхранява в температури между 1 до 5 е не повече от две денонощия. Друго изискване е задължително продаваната риба да бъде положена в лед, равняващ се на 100% спрямо тежестта на рибата", поясни още д-р Танева.
"Ледът трябва да се разпределя на пластове. Отдолу трябва да бъде около 35%, по средата, може би, около 25% и отгоре 40%", каза тя. Според нея глобите, ако бъдат открити нарушение в обектите по закона за храните са санкциите между 500 лева до 10 000 лева в зависимост от нарушението. "Това са кампаниите проверки, а ние, от Дирекцията по безопасност на храните, извършваме проверки и по сигнали. Вчера започна кампанията за проверка по магазините за риба и рибни продукти", поясни тя.
През последни години нарушенията, които сме наблюдавали са неспазване на температурен режим и нередовни търговски документи.
Експертите съветват:
- Да не се купува риба от нерегламентирани места и търговци, а само от регистрирани обекти за търговия с храни (специализирани щандове в търговските обекти, специализирани магазини за търговия с риба и т.н)
- Какво да проверяваме при закупуване на риба – външен оглед: