Младите искат да учат Английска филология в Алма Матер

400 повече са желаещите да учат в СУ в сравнение с миналата година

по статията работи: iNews.bg | 21.07.2011 | 14:35

400 повече са желаещите да учат в най-старото висше учебно заведение у нас. В сравнение с миналата година, подалите документи за участие в изпитите в Алма Матер, са повече или 11 253-ма, докато миналата година са били 10 708.

Това се похвали доц. Мария Шишиньова, зам.-ректор по учебната дейност на Софийски университет ”Св. Климент Охридски” при представянето на резултатите от кандидатстудентската кампания днес.

През тази година обаче новите студенти в университета ще са 4060. Така на практика трима зрелостници се борят за едно място в Софийския университет.

Според зам.-ректора на СУ тази година кандидат-студентите са били по-подготвени, позовавайки се на резултатите. Сред оценките преобладава "златната среда" - повечето са били достатъчно подготвени, че да получат оценка от 4.50 до 5.49 или много добър.

Какво искат да учат?

Запазва се тенденцията от последните 3 години относно желаните специалности. От край време кандидат-студенти напират да учат право и психология, като тази година не прави изключение. Традиционният интерес към психологията от Софийския университет обясняват с факта, че за специалността може да се кандидатства с цели 6 изпита и 6 матури.

Тази година в Алма Матер ще бъдат приети 60 психолози, като специалността е заявена като първо желание в документите на 1728 кандидат-студентите. Общо над 5000 са мераклиите да учат психология или са я писали като резервна специалност.

Правото, като всяка година, отново е в челната класация и е желана от над 1000 младежи, но в Алма Матер ще имат честта да я завършат само 300. Сред другите специалности се запазва интересът към журналистиката, публичната администрация, медицината и международните отношения.

Тази година обаче зрелостните са предпочели и по-нестандартните специалности като софтуерно инженерство – около 1000 души, или социални дейности – почти 4200. Голям е и интересът към компютърните науки – близо 2000 са вписали като свое желание, че искат да учат за откритието на Джон Атанасов, като от тях 320 са я поставили на първо място в своята класация. Алма Матер ще приеме обаче само 140 кандидат-студенти в тази специалност.

Изненадващо за университета се оказва желанието на младежите да учат английска филология. От висшето учебно заведение отчитат повишен интерес към специалността, за разлика от другите филологии, които могат да се изучават в Алма Матер. Около 2100 зрелостници са заявили желанието си да учат Шекспировия език, като около 500 от тях искат това да стане на всяка цена и са поставили специалността на първо място, подавайки кандидат-студентските си документи. Шансът обаче да бъдат приети и придобият степента бакалавър, с правото да преподават английски език, ще имат само 100 души.

Най-предпочитан изпит

На въпрос на iNews кой е най-желаният предмет, с който са се явили на изпит в Софийския университет, Георги Гешев, началник "Учебен отдел", отговори, че най-предпочитан предмет сред децата си остава родният език. За участие в него са заявили желание над 2200 души, като на самия изпит по български език и литература са се явили около 1800 кандидат-студенти.

Толкова всъщност са се явили и на изпита по история, но по време на първата изпитна сесия през април месец. На втора – през този месец, желаещите са намалели доста, за сметка на тези, държали изпита по българския език и литературата, показват данните на Алма Матер.

Кой получи единица?

Задължително преди всеки изпит, всеки кандидат-студент оставя своите лични вещи и мобилни телефони, за да не се допускат преписвания. Но и тази година не липсва изобретателност в желанието да се препише.
Комбинирайки своите умения, хитрост и възможността да използват новите технологии, зрелостниците са затруднили квесторите. Използват най-вече микрофони в ухото или втори мобилен телефон, чрез който успяват да препишат по нещо, каза зам.-ректор доц. Шишиньова.

На изпита по история квесторите в Софийския университет са "хванали" петима преписвачи. Но като цяло, обаче от университета отчитат намаляване на тенденцията за преписване – или просто кандидат-студентите са станали достатъчно изобретателни, че да не бъдат "заловени".

Шестица или двойка?

От Софийския университет се похвалиха още и с увеличаване на отлично представилите се на изпитите по време на кандидатстудентската кампания. Най-висок процент от децата са получили оценки от 4.50 до 5.49 – или това означава, че учениците са си научили добре уроците в училище и са показали над средното ниво на изпита в СУ.

Както всяка година, процентът на слабите оценки не е никак малък. Тази година около 27-28% от зрелостниците не са се справили и са получили оценка слаб 2. Само на изпита по математика двойките са 35% и то само на втората изпитна сесия, която се проведе този месец.

Изпитът по география също не е донесъл добри резултатите на кандидат-студентите. От Алма Матер се оплакаха, че повечето кандидат-студенти се явяват не добре подготвени и идват просто наслука, като разчитат единствено на късмета си. Въпреки шансът, който университетът им предоставя, давайки им да си изберат цели три теми за писане на изпита по география на България, на първата сесия през април месец цели 37% са имали двойки. На юлската - двойките са станали 48%.

За сметка на географията обаче зрелостниците са се справили доста по-добре по биология, английски и немски език. На тези изпити отличните оценки са доста повече, като по английски език те са 54, а по немски – 19, от общо явили се 172-ма кандидат-студенти.

От ръководството на Софийския университет обявиха, че утре - 22 юли, ще станат ясни резултатите от изпита по български език и литература. Те ще бъдат обявени на сайта на СУ и на Стената на плача. На изпита, който се проведе на 12 юли, кандидат-студентите трябваше да избират между две теми - "Пътища на прозрението в разказите на Йордан Йовков" и "Разсъждения върху цитати от стихотворението "Към брата си" на Христо Ботев и стихотворението на Атанас Далчев "Дяволско".

В началото на другата седмица пък ще станат ясни и оценките по история. На 14 юли зрелостниците избираха между "Териториално разширение и централизация на България през първата половина на 9 век” и "Обществено-политическата дейност на Георги Раковски - 1821 - 1867 г.”


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


32 Borislav Bonev 21.07.2011 | 17:06
Не мога да кажа, че се държи на знанията на в нашите университети - всичко е строго индивидуално! Що се отнася до общите предмети - и тук има такива безсмислени. А във философските факултети 4 години се учи за Платон и Аристотел - абсолютно едно и също, само че в различни предмети.
31 Живка Илиева 21.07.2011 | 16:58
Най-добрият университет е там, където учиш или учат децата ти, не вярвам някой да каже нещо по-различно... Истината е, че всичко опира до лична мотивация и способност да попиеш най-много от това, което ти се предлага в съответното учебно заведение. СУ като най-старото висше учебно заведение у нас е успяло да изгради име и добра школа, за това повечето преподаватели работят там за престиж, като мигрират и в другите университети за по-високи хонорари.
30 Стамена Георгиева Георгиева 21.07.2011 | 16:55
То ако ще говорим за чуждите университети, в САЩ например бизнеса се свързва със студентите и веднага придърпват най-умните и най-кадърните. Тук в България случва ли се? Да, но толкова рядко, че чак не разбират хората. Хайде да не се сравняваме с другите, а да си гледаме себе си и да се стараем да бъдем и ние на ниво.
29 d.krumova _ 21.07.2011 | 16:42
Българските университети са си много добри и се държи на знанията. Я идете в една Италия да видите там каква трагедия е висшето образование. Че и учебните програми са по-закостенели и старовремски, но хората си държат на тях. Каквото и да учите няма да избягате от история на изкуството, теория на лингвистиката (произход и развитие на езика през вековете), което е пълен ужас, ще излизате на дъската за синтактичен и морфологичен анализ на изречение и пр. глупости.
28 V D 21.07.2011 | 16:40
СУ не е най-добрият университет, не го хвалете толкова. Просто всичко живо иска да е в столицата, затова се навират там, не защото е много реномиран. На всякъде играят парите, не знанията. Има много умни студенти навсякъде, просто не тръбят на ляво и на дясно, че са учили в най-добрия университет.
27 Ива Хинова 21.07.2011 | 16:34
Генералният проблем на българското висше образование е, че по никакъв начин специалностите и това, което се изучава в тях не са съобразени с търсенето на пазара на труда. Всяка година нови ВУЗ-ове, безсмислени специалности с гръмки имена и непрекъснато увеличаване на бройките за прием, което създава маса от безработни висшисти и само подрива авторитета на висшето образование. Къде пише, че то е задължително?! И може ли да се сравни правото, например, в софийския с това в Благоеврград?!
26 Петър Стоянов 21.07.2011 | 16:32
Когато аз бях студент, беше модерно да се учи Право в Софийски университет. Не знам защо предпочитаха София, през университета в Търново, като се има предвид, че преподавателите реално, са едни и също - пътуват от София - всякакви съдии прокурори и т.н. Дори Борис Велчев преподава към специалност право.
25 Данчо Георгиев 21.07.2011 | 16:29
Софийският университет от 10 години се е превърнал в една машина за генериране на пари и нищо повече! Там, както и в УНСС има толкова много корупционни практики, че мен лично ме е срам като бивш студент на български университет! Нивото на висшето образование в България продължава главоломно да пада!
24 Цвете Жекова 21.07.2011 | 16:27
Един от проблемите на българското висше образование е, че няма филиали на чужди университети, защото те са добър модел за подражание и биха вдигнали нивото. Също така, влиянието на държавата в дейността на ВУЗ-овете трябва да се сведе до минимум. Виждали ли сте как са в другите страни - имат си държавни училища, но доминират частните като те са символ на престиж и качествено образование, а при нас е точно обратното.
23 Златка Стоева 21.07.2011 | 16:25
И аз знам, че са доста високи изискванията на изпита по английски в СУ. Жалко, че летвата не е толкова висока и в другите български ВУЗ-ове, които в опита да си запълнят бройките, приемат студенти с тройки на изпитите.
22 Станимира Георгиева 21.07.2011 | 16:19
Софтуерно инженерство и на мен ми допада като идея, и ако бях и аз кандидат-студентка сега бих я записала или някаква компютърна! А не тъпата икономика...! Но, както и да е! Стига наиситна да се преподава добре, но и да се учи добре, всякак една специалност може добре да възвърне разходите по нейното учене - но наиситна трябва да се постарае човек и да трупа връзки и контакти във съответната сфера.
21 Свежка . 21.07.2011 | 16:09
Децата реално нямат голям избор, а филологията привлича с по-разчупената и интересна програма, за разлика от точните науки. Допада ми подготовката за изпита, която изключва всякакво зубрене на теми, а кандидатът показва какви са му реалните знания. Изпитът по английски в СУ е на много високо ниво, а преподавателите са разни светила. От личната мотивация и желание зависи как ще се справи човек. Винаги може да избере една по-рентабилна магистратура, за да я съчетае с езика. Много са хубави магистратурите по превод, а не е никак лоша и школата за преводачи на известната Мариана Хил, която дават редовно по канал 1 в сутрешния блок.
20 V D 21.07.2011 | 16:08
Ориентирали се били децата. Какво ти ориентиране, та те не знаят на къде отлитат птиците на есен! Кой иска на 18 години да става педагог? Никой, въпреки че тази професия е прекрасна, нищо че е трудно да се вредиш, при тази безработица на учители. Както е тръгнало обаче след години може и да има недостиг на учители, тъй като учителският колектив е застаряващ и в един момент ще се отворят много свободни места.
19 Живка Илиева 21.07.2011 | 16:02
Това желание - „социални дейности – почти 4200“, на кандидат-висшистите доста ме изненадата. До скоро тази специалност се смяташе за нискоразредна и беше доста нежелана наред с всевъзможните педагогики, но явно младежта или техните практични родители са се преориентирали към тази специалност, която се очертава като доста перспективна в следващите години с подобна тенденция към застаряване на населението, повишаване на нуждата от социални услуги и т.н.
18 Мариана . 21.07.2011 | 15:57
Софтуерно инженерство е сравнително нова специалност, ако се не лъжа се предлага от 2006г., но пък е доста желана, тъй като се набляга доста на програмирането и съответно бляновете за добре платена работа като програмист изглеждат някак по-лесно достижими. В този смисъл младежта е доста добре ориентирана!
17 Draga Mateeva 21.07.2011 | 15:31
Психологията също е хубава специалност, макар да е малко тежка и не за всеки. На запад са много популярни психотерапевтите и те печелят доста пари. Виждам, че и в България се правят опити за утвърждаване на тази професия. Младите и някои хора на средна възраст са по-отворени към такъв вид услуги, но като цяло българското общество реагира резервирано към идеята да се плаща на психотерапевт.
16 Цвете Жекова 21.07.2011 | 15:25
Английската филология е хубава специалност, но в България малцина биха намерили реализация с нея, освен най-много като преводачи или преподаватели, но и рано или късно и те се принуждават да се пробват на работа в чужбина
15 Илиян Илиев 21.07.2011 | 15:16
Добре са се ориентирали младите. Английския е най-популярния език в света и дори да си търсят работа извън БГ ще им е далеч по-лесно! Но според мене радващото е, че се е вдигнал средния успех. Да дойдат сега ЕС и да кажат колко сме неграмотни!
14 Стамена Георгиева Георгиева 21.07.2011 | 15:14
Крумова, ти потвърди думите ми, че младежите изобщо не са наясно какво точно учат. Ако ги питаш какво ще правят с тази английска филология, изобщо няма да ти отговорят защото не знаят, същото е и с психологията. Компютърните науки са доста предпочитана специалност, само че трябва да си много умен и упорит за да се реализираш, ама то с коя не е така? Всеки трябва да учи това, което му носи удовлетворение и в което е наистина силен. За жалост обаче всички младежи се водят по едно течение и на определен период желанията им се сменят.
13 Силвия Димитрова 21.07.2011 | 15:05
Проблемът с университетите е, че трябва да комбинира няколко специалности в една, за да може дипломиралият се да бъде конкурентноспособен. Филологиите са морално остарели дисциплини, които трябва да се освежат с прибавянето на поне още един език. Има много нови интересни специалности, които вървят с усилено изучаване на език. Най-добра реализация предлагат дисциплини като софтуерно инженерство, компютърни науки, право.
12 Криси Митева 21.07.2011 | 15:04
Съгласна съм с теб Крумова. Трябва да се учат езици наред с друга основна и по-перспективна специалност. Като цяло съм почитател на ученето не езици, но наиситна това не е достатъчно, ако нямаш планове да станеш преподавател или да ти трябва спешно за точно определена работа.
11 Стамена Георгиева Георгиева 21.07.2011 | 15:03
Ах таз български! Колко разбираемо е написана статията, всичко разбрах! Много малко младежи знаят, какво точно искат да учат, когато са на 18 години. Изобщо са много далеч от истината и си мислят, че всичко каквото лети се яде. Ако ги попитате какво искат да работят, много малко от тях ще кажат нещо различно от директор на преуспяла фирма. Да не говорим колко от тях завършват дадена специалност и после изобщо не работят това, за което са учили. Ани дори даде пример с нея. Ще си говорим с тях когато завършат, ако завършат всички. :)
10 Станимира Георгиева 21.07.2011 | 14:58
"Тази година резултатите на кандидат-студентите е по-добър" Кременче, хайде малко да провериш правописа. Също така първия абзац е изключително безсмислен. Респект!
9 d.krumova _ 21.07.2011 | 14:57
Деца, голяма грешка сте направили с тази английска филология. Баре лингвистика да бяхте писали в някой друг университет. Владеенето на поне два западни езика отваря много повече възможности. Ако целта ви е да избягате, можехте да запишете английския факултативно или да го изучавате в някоя школа. Тази специалност е пълна загуба на нерви и финанси. Езикът върви като допълнение към някоя рентабилна специалност, той е едно красиво бижу, но в никакъв случай не бива да е единствена основа, на която да стъпите.
8 Draga Mateeva 21.07.2011 | 14:54
Такива времена настанаха, че днешните младежи умеят да се изразяват по-ясно на чужд език, отколкото на роден, познават по-добре чуждоезичната граматика, отколкото българската.
7 V D 21.07.2011 | 14:53
"Така на практика трима зрелостници се борят за едно място в Софийския университет." Ах, какво се случва с най-елитния университет в България? Къде са ви кандидат-студентите, къде е този наплив? 3-ма за едно място са прекалено малко?! Реномето Ви нещо май взе да се срива!
6 Златка Стоева 21.07.2011 | 14:50
Владеенето на език дава възможности за по-висококвалифицирана работа в чужбина. Това е основната мотивация на младежите.
5 Цвете Жекова 21.07.2011 | 14:50
Не виждам нищо изненадващо във факта, че има по-голям интерес към английската филология. Зрелостниците 100% правят планове след завършването си да заминат в чужбина, а перфектното владеене на език отключва много врати навсякъде. Английският е сред най-популярните езици в момента. Основно изискване при водене на преговори е да бъдат на английски.
4 Ани Г. 21.07.2011 | 14:46
"Сред другите специалности се запазва интересът към журналистиката, публичната администрация, медицината и международните отношения." Аз съм завършила Публична администрация, като бакалавър, но разбира се не в "престижния" Софийски университет, а в Свищов. Като цяло се трудех много, учех си и т.н., с идеята че тази специалност наиситна би могла да ми да де нещо - но уви! Хора, няма смисъл да я записвате, ако наиситна не сте убедени какво точно значи! Това или трябва да имаш дебели връзки по министерствата или да станеш общински съветник или кмет на някоя село - за което пак ти трябват връзки.
3 Павката _ 21.07.2011 | 14:45
В България при толкова душевно болни хора е нормално бъдещите студенти да искат, да стават психолози, защото има много работа за тях. Народа тотално изтрещява и все по-откачени хора срещаме всеки ден.
2 Златка Стоева 21.07.2011 | 14:44
Независимо от цитираният ръст на кандидат-студентите, нивото на висшето образование у нас си остава критично ниско. Висшисти вече под път и на път, но качествените измежду тях, уви, напускат България.
1 Алекс Г. 21.07.2011 | 14:43
Психологията е най-предпочитаната наука, която кандидат-студентите искат да учат през новата учебна година. Ако България се развива и иска да стане модерна европейска държава тази специалност може да даде на подготвящите се много добра реализация. Почти всяка европейска фирма и компания има психолог, който да разговаря със служителите си, да изясни техните проблеми, да им помогне да ги преодолеят, да разбере от какво имат нужда.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Арт дъга детски образователен филм
  • 14:40 Вълкът и седемте козлета 2...
  • 14:45 Господин Тау тв филм /18 епизод/
  • 15:20 Пътешествия: В света на прекрасната...
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • Сега "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.74 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.