На Коледната трапеза слагаме бразилска или румънска пуйка

Произведените в регламентирани кланици пуйки на българския пазар са от 2-3 до максимум 5%

по статията работи: Кремена Бедерева | 18.12.2013 | 07:45

Наред с традиционните бразилски пуйки за Коледа ще се предлагат и румънски, но качеството е в българските, категоричен е доц. д-р Митко Лалев, завеждащ секция  "Птицевъдство" в Земеделския институт в Стара Загора.

В интервю  за БТА той казва още, че макар и в ограничени количества,  българските пуйки се отглежда с истински фуражи, без ГМО, без  използването на отпадъчни продукти. Животните се хранят само с  натурални зърна и просо, а оттам и вкусът и качеството на нашите пуйки са много по-добри.

Произведените в регламентирани кланици  пуйки на българския пазар са от 2-3 до максимум 5%.  Едната от тях е фермата към Селскостопанска академия, която ние  стопанисваме, другата "Евровърхът" в Стара Загора, а останалите  са частници, които колят животни за пазарите. Ето защо е  изключително трудно да се намери едра, добре угоена и качествена птица, отгледана в България, която да не е "навъртяла" хиляди  километри, преди да стигне до коледната ни трапеза.

Българската пуйка се отглежда с  истински фуражи, без ГМО, без използването на отпадъчни  продукти. Храним животните само с натурални зърна, просови  кюфтета, а оттам и вкусът и качеството на нашите пуйки са много  по-добри. За разлика от вносните, които идват от Европейския  съюз например, да не говорим за тези от САЩ и Бразилия.  

Себестойността на една пуйка, с нашите цени на  фуражите, е 7 лева на килограм, на дребно. В началото на  декември обаче те бяха по 7 лв/кг, а сега навсякъде са по 6  лв/кг. Не знам на каква цена се внасят пуйките от чужбина, но  тази на българските, е нереално ниска.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


20 Пламена Христова 18.12.2013 | 16:42
Който има възможност ще сложи, аз много обичам но не мога да си намеря хубава и млада, а и доста скъпо се продава по магазините.
19 gospoja jeleva 18.12.2013 | 14:19
На Коледната трапеза аз няма да сложа пуйка, а има хора, които ще сложат само това, което имат. Колко могат да си позволят да си купуват хубави неща?
18 Mer Zlatkova 18.12.2013 | 13:54
Ами то като цяло животновъдството у нас от няколко години е сектор, който върви ктремглаво надолу, така че това по никакъв начин мен лично не ме изненадва.
17 Sisunka Mitevska 18.12.2013 | 12:30
Каква пуйка на коледната трапера, трябва да залагаме на традиционни блюда - свинско, кисело зеле и прочие, стига с това копиране на чуждите страни.
16 Митридат Египетски 18.12.2013 | 12:05
нямаме си и пуйки, а?
15 mitko velev 18.12.2013 | 11:32
Значи ще пропусна пуйката за трапезата тази година, ще се мъчим със свински пържоли, румънски и бразилски пуйки не ми се дъвчат.
14 Milica Georg 18.12.2013 | 11:31
Ако все пак човек реши на новогодишната трапеза да сложи пуйка, то според мен е добре да се търсят български такива! Вносните са просто останали покрай Деня на благодарността.
13 p kehaiova 18.12.2013 | 11:28
Аз за Коледа никога не съм приготвяла пуйка. Имам си едно друго празнично ястие, което приготвям.
12 Охльо Бохльо 18.12.2013 | 10:58
че ти чувал ли си за българска пуйкоферма ?:Р
11 Старата Госпожа 18.12.2013 | 10:37
Какви са тези бразилски и румънски пуйки ? Не мога да си представя, че вече не ядем български пуйки . Надявам се това в скоро време да се промени .
10 Пияно пиле 18.12.2013 | 10:33
те там са традиционалисти, не ядат апуйки, хората пищят срещу Хелоуин ама ядат после пуйки :D
9 чичо съби 18.12.2013 | 10:14
"Произведените в регламентирани кланици пуйки на българския пазар са от 2-3 до максимум 5%" - Това е много малък процент и това е много жалко за българското производство .
8 Emily Reed 18.12.2013 | 10:08
За това си има и обяснение, тъй като у нас е много силно да се каже, че пуйката е някакво традиционно ястие за празничната трапеза, ние българите по-скоро залагаме на свинско.
7 vasko vasilev 18.12.2013 | 10:04
На нашата трапеза няма да има пуйка. Изгледал съм си едно прасенце и ще хапваме пържоли.
6 нелепо съвпадение 18.12.2013 | 09:57
Къде останаха времената, в които ядяхме български пуйки ? Това вече може да се случи само по селата, където старите хора все още си отглеждат и си правят зимнина .
5 Radina Arabadjieva 18.12.2013 | 09:54
тази пък традиция за коледна пуйка ми е толкова смешна :Р в България ядем праси :Р
4 Elica Veleva 18.12.2013 | 09:54
"Българската пуйка се отглежда с истински фуражи, без ГМО, без използването на отпадъчни продукти" - при това положение може и шуйка да сложим на масата за Коледа.
3 Janeta Ivanova 18.12.2013 | 09:45
Никога не съм слагала пуйка на празничната трапеза, ние залагаме на свинските пържоли много по-вкусни са от пуйката.
2 Кристина Минкова 18.12.2013 | 09:39
Който има пари за пуйка....
1 Elica Veleva 18.12.2013 | 08:06
Ами ще слагане и гръцка салата ако трябва, какво да се прави. Доколкото стига бюджетът в семейството, това ще има на коледната трапеза.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Панорама с Бойко Василев
  • 22:00 Страсти в Тоскана 3 тв филм /10...
  • 23:00 По света и у нас
  • Сега "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Бягство към победата 2:...
  • 22:00 "Кажи честно" - забавно шоу с...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Шерлок" - минисериал, с.2, еп.3
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • Сега "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Игри на волята:...
  • 22:00 "Big Brother" (премиера) - риалити,...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "ФБР" - сериал, сезон 1
  • 00:30 "Снайперист" - сериал, сезон 3
  • 01:30 "Специален отряд" - сериал, сезон 2
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.