Най-важно по време на празниците е да не се преяжда и да се внимава с количеството на храна, която поемаме. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" кардиологът д-р Борислав Ацев, заместник-директор на болница "Св. Екатерина”.
Той препоръча да се избягват мазнините и свинското месо. Като за предпочитане е то да се консумира в малки количества, без тлъстини и да не е пържено. Дреболиите и вътрешностите на прасето също не са препоръчителни, подчерта кардиологът.
По думите му преяждането оказва влияние върху целия организъм - не само върху сърцето и храносмилателната система. Освен за всички останали преяждането е особено опасно за хората с различни заболявания като диабетици и хипертоници.
При хората с тези заболявания преяждането е свързано с дестабилизация на цялата ендокринна система, защото се повишава кръвната захар и се получават съдови инциденти, посочи д-р Ацев.
Той препоръча свинското месо да бъде заменено с коледна пуйка или риба на празничната трапеза.
Според кардиологът трябва да се избягва и злоупотребата с алкохол. Тя може да предизвика тежки аритмии, които да заведат пациента в болница.
Тези, които пият някакъв вид лекарства преди консумацията на алкохол трябва да се посъветват с лекар, препоръча д-р Ацев.
Симптомите, на които хората трябва задължително да обърнат внимание и да посетят лекар, са високо кръвно налягане, нарушение в кръвната захар, стягане и болки в гърдите, главозамайване, сърцебиене, същевременно обща слабост.