Първанов: Ние не излъчваме сила и не печелим битки

"Силата на една коалиция е в идеята, че сме много и сме силни", посочи още Първанов

по статията работи: Ивелина Георгиева | 21.04.2012 | 16:39

Левицата трябва да се промени, ако иска да спечели изборите през следващата година. Това каза президентът (2002 - 2012 г.) Георги Първанов по време на речта си в отчетно-изборната конференция на БСП "Красно село".

Според него няма да стигнат един, два или три мандата на партията столетница да свалят ГЕРБ от власт, ако покачват доверието към нея с 1-2% на мандат. "Аз не виждам визията за промяна", коментира Първанов, с цел да запуши устите на критиците в партията към него.

БСП не може да си позволи да загърби пенсионерите, социално слабите и хората с увреждания, време е партията да избистри своя ляв идеен облик, препоръча държавният глава.

"Ние като лява партия в състояние ли сме да оглавим народния гняв и протест? Отговорът към днешна дата на този въпрос е – "Не", заяви Първанов от трибуната в залата. Протестиращите и синдикатите вече не търсят БСП, за да изразят гнева си.

БСП трябва да запише в бъдещата си платформа, че приоритет номер 1 ще бъде здравеопазването и здравето на нацията, а вторият кръг промени, които трябва да се реализират на вътрешно партийно ниво, са организационни, поясни експрезидентът.

Първанов отправи тежка критика към партията с реакцията й след спирането на проекта "Белене". По думите му е било належащо, веднага след правителственото решение червените да излязат из цяла София и да започнат да събират подписи за референдум, а не да се мотаят 20 дни.

"Ние не излъчваме сила и не печелим битки", изкритикува Първанов. Той припомни как по времето на управлението на Иван Костов БСП е имала специална тактика, като си е поставяла за цел всяка седмица да печели по няколко малки битки.

Според него партията има нужда от нова коалиционна политика и в тази връзка той посочи като недостатък скептицизмът, който съществува сред червените партийци към по-малките партии. Сътрудничеството с тях е важно, защото всяка една от тях може да има по 30 хиляди гласа, но пет-шест от тях правят 300 хиляди гласа, които могат да бъдат решаващи. "Силата на една коалиция е в идеята, че сме много и сме силни", посочи още Първанов.

Изказванията по повод евентуална коалиция между ГЕРБ и БСП, както и непоследователното отношение на президента към премиера Първанов определи като "тебеширени линии" и каза, че ще отклони всеки опит, които се опитва да прокарва такива идеи.

"На никой не може да му мине през ум, че ще правим коалиция с ГЕРБ", увери държавният глава. Той допълни, че не приема от хора, които са в икономически отношения с правителството на ГЕРБ, да правят подобни подмятания. В случая Първанов визира половинката на лидера на БСП Сергей Станишев Моника Йосифова, която има договори за реклама и ПР с управляващите.

Политическият проект АБВ се разпадна, защото съществуваха предположения, че може да бъдат отклонени гласовете от БСП и затова се наложи да бъде спрян, обясни експрезидентът. "АБВ беше замислено като една лаборатория за идеи и това стана мястото, където се събираха различни партии", спомни си с тъга Първанов.

Той обясни още, че е замразил членството си в БСП, докато е бил държавен глава, защото президентът е президент на всички граждани.

Първанов не изрази учудване от поведението на "Атака", с което бе провален вотът на недоверие към правителството на Борисов. Той не пропусна да изкритикува червените и по тази тема, като заяви, че когато се прави политика, трябва правилно да се избира партньора, а "Атака" никога не е била партньор.

Лидерът на БСП Сергей Станишев не успя да чуе словото на президента, което представляваше по-скоро критика към управлението на партията, защото бързаше да отиде на поклонението на актьора Наум Шопов, а и го чакаше път до Габрово. Преди да тръгне, Станишев нахвърля пред членовете от район "Красно село" своята визия за партията до изборите през 2013 г. и като приоритет посочи незабавното формиране на ръководство и постоянно действащ изборен център.

От партията вече са в процес на разработване на система за обучение на новите кадри, които ще са от полза на червените в битката за следващите избори. По думите на Станишев необходими са между 20-30 хиляди души, подготвени са политическата битка.

Станишев посочи, че младите хора в БСП не са малко, но далеч не са достатъчно и е необходимо да бъдат привлечени още млади хора. Червеният лидер призова младежите от структурата на БСП да подкрепят инициативата на Партията на европейските социалисти (ПЕС), която е насочена срещу борбата с младежката безработица, както и да не остават безразлични към битката срещу АКТА.

Станишев завърши словото си с апела БСП да излезе от конгреса с ясни, политически и конкретни ангажименти.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


13 Борис Милчев 22.04.2012 | 08:17
НОВИЯТ ПЕРФЕКТЕН ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ Е ВЕЧЕ ФАКТ. Предлага 50% от своите доходи. Трябва ви покана : Линк за регистрация: http://signup.wazzub.info/?lrRef=82856108 Покани приятелите си преди те да са го напавили! WAZZUB е нова социална мрежа в търсачките като Google и Facebook, но с много повече съдържание: Това ще са 7 кутии.Поща, Търсачка, Новини, Социална мрежа, Видеопортал, Игри, Базар, Любими линкове. Всичко това ще бъде в една начална страница. 4 май 2012 ще бъде деня на официалното представяне. Покани да се регистрират безплатно много хора, защото с един прост и-мейл, изпратен на всички ваши приятели, може да ви гарантира $ 1 на човек регистрирал се чрез Вас и $ 1 на човек регистрирал се чрез Вашите приятели . За 5 поколения е възможен един месечен доход за хиляди долари до живот! 1. Поколение 5 x $ 1.00 = $ 5,00 2. Поколение 25 x 1,00 $ = 25,00 $ 3. Поколение 125 x $ 1.00 = $ 125,00 4. Поколение 625 x $ 1.00 = $ 625,00 5. Поколение 3125 x $ 1.00 = $ 3,125.00 Всъщност WAZZUB (за разлика от други социални мрежи, които печелят милиарди долари, само защото ние компютърните потребители използваме техните услуги), предлага 50% от своите доходи на тези, които на този стартиращ етап , помогат за създаване на мрежа от потребители. WAZZUB е първият проект в световен мащаб, който дели печалбата си! Изглежда невероятно, но всичко е вярно! WAZZUB е създадена като експеримент през 2007 г., с над 3,5 милиона долара, вече инвестирани. Това е първата глобална общност, която ще плати на своите потребители , само заради избор си: www.perfectinter.net като тяхна първа страница (HOMEPAGE). Денят за плащане остава 15 май 2012 на всички, които са се регистрирали и имат повече от 3 поканени човека. $Factor ще се трупа до 3май. След 4май ще започнете да събирате "Deal points". Тези "точки за сделка" ще бъдат разменяни срещу стоки, услуги, отстъпки и др. от базара на WAZZUB. "Точките за сделка" ще се трупат всеки месец въз основа на това колко хора сте поканили. Така че, може да натрупате точки за няколко месеца и да ги размените за нещо, което желаете. Членовете регистрирани преди 3май освен доларфактор ще трупат и "dealpoints". Тези които се регистрират след това ще имат само "dealpoints', но също ще ги трупат всеки месец, като заплата. След 3май, когато приключи трупането на $Factora в личния профил на всеки ще има информация за неговия фактор и за начините, по които иска да му бъде плащано.Там ще се попълнят данните за Pаypal, Allertpay, банкова сметка - кой каквото има. Линк за регистрация: http://signup.wazzub.info/?lrRef=82856108
12 Alena Bukva 21.04.2012 | 20:46
Той си е такъв лъжец и подлец
11 Alena Bukva 21.04.2012 | 20:41
Мен ми писна от него като цяло!
10 Alena Bukva 21.04.2012 | 20:40
Не знам и аз, и без това никой вече не се интересува от него и неговото мнение и виждане
9 Marcellus Centurion 21.04.2012 | 18:30
Първанката пак се прави на разбирач.Защо ли изобщо го прави при положение че прави само гафове.
8 zlobna kobra 21.04.2012 | 17:07
той 10 години нищо не направи ти сега очакваш да направи нещо
7 zlobna kobra 21.04.2012 | 17:06
Направо ми писна от глупавите изказвания на Първанов
6 petya miroslavova 21.04.2012 | 17:01
Георги Първанов вече наистина трябва да спре да говори, направо е противен с популистките си изказвания. Да спре да се появява в медиите и да започне да прави нещо за нас, за България.
5 nina spahieva 21.04.2012 | 16:48
Първанов само критикува с цел да се подкопае рейтинга на досегашния председател на БСП-Станишев.Не разбраха ли че България вече доста се опари от социалистическо управление и те няма да са скоро управляващи ,ако Бойко някъде сериозно не сгафи.
4 Yordanka Peeva 21.04.2012 | 16:45
"БСП трябва да запише в бъдещата си платформа, че приоритет номер 1 ще бъде здравеопазването и здравето на нацията, а вторият кръг промени, които трябва да се реализират на вътрешно партийно ниво, са организационни, поясни експрезидентът." - Стига с тия популистки изказвания, бе, Гоце, не се ли умори? Никой вече не ти вярва. Напомняш ми за едно време, още първия път когато се беше кандидатирал за президент, каква торба с лъжи си беше приготвил и колко умело ги ръсеше навсякъде. Тогава доста хора ти се вързаха, но вече ти научихме номерата.
3 опасен метод 21.04.2012 | 16:43
Голям смешник.
2 Niki Lauda 21.04.2012 | 16:43
Събота е! Този пътник, защо не си почине малко?
1 Нюрбургринг Нордшлайфе 21.04.2012 | 16:43
Няма ли да млъкне този най-накрая?

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • Сега bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • Сега Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.