Хартиената бюлетина се връща със 125 гласа "за" на депутатите

Очаквано, решението бе подкрепено единодушно от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП. Получи и един глас от "Български възход", е един от левицата се обяви против

по статията работи: iNews | 04.11.2022 | 18:45
Хартиената бюлетина се връща със 125 гласа "за" на депутатите

С 125 гласа "за" депутатите приеха връщането на хартиената бюлетина. Очаквано, решението бе подкрепено единодушно от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП. Получи и един глас от "Български възход", е един от левицата се обяви против.

100 бяха гласовете "против". Нито един депутат не се въздържа на първото четене.

 

Над три часа продължиха дебатите за връщането на стария метод за гласуване, пише "24 часа".

Законопроектът предвижда повишаване на доверието на изборния процес. Колеги от ГЕРБ и други партии са изразявали съмнение, затова ние искаме да въведем пълна прозрачност и че никой "не пипа машините". Това обясни Божидар Божанов от "Демократична България".

Идеята да внесем промени в ИК е продиктувана от ред причини, свързани с явяването на предходните избори. Ние от "Възраждане" предложихме създаването на временна комисия, която да установи има ли нарушения. 

На първо място счетаме, че вече създанената възможност за видеонаблюдение следва да бъде разширена. Не само да има постоянно видеонаблюдание в деня на гласуване, а то да обхваща и броенето на резултате. Само напомням, че с решение на ЦИК се броят и хартиените отрязъци. Ако в тази зала има нова коалиция и бъдат въведени хартиените бюлетини, то това наблядение ще стане задължително. В противен случай обществото ще се усъмни, че има манипулации. Становището ни е и че трябва да се промени състава на ЦИК, който да отразява огледално състава на парламентарно представените партии. Това обясни Петър Петров от "Възраждане". От партията предлагат още контрола на изборния процес да се извършва единствено от ЦИК без помощ от частни фирми.

Ние от ПП естествено няма да подкрепим връщането на хартиената бюлетина, като само ще изтъкна някои от така наречените предимства в кавички на хартията. На първо място - какъв е броят на недействителните бюлетини. През 169 хиляди бяха недействителните бюлетини на изборите през 2017 г., когато се гласуваше само на хартия. През април 2020 г. той спадна до 86 хиляди. На следващите бяха съответно 9 и 11 хиляди. Ако това не обосновава гласуването "против", то не знам какво. Това се нарича изключително голяма непредствавителност. През 2017 г., когато имаме само хартиена бюлетина, 87 хиляди са посочили "не подкрепям никого". Друг важен акцент е т.нар контролиран вот. Всички сме пределно наясно, че затварянето в тъмната стаичка, е начинът на съставяне на доказателство за вот. Неслучайно когато имаше гласуване с хартиена бюлетина данните показваха много по-висок такъв отколкото на последните избори. Трето, грешките в съставянето на протоколите. Иска ми се да спомена и друго - през април 2020 г. за 45-ото НС, което направи гласуването машинно.

Аз, като син на фантаст, ще ви кажа, че вярата в машината, е трогателна. Вие бяхте така добър да изнесете данни за фалшиви бюлетини, но имате ли данни колко хора не отидоха да гласуват заради машините. Искам да ви попитам - вие нали сте либерали? Защо ограничавате хората как да гласуват. Дайте им възможност - с гълъби, царевица. Нали искаме да павишаваме избирателната активност?, попита Любен Дилов от групата на ГЕРБ-СДС и помоли да му се даде за пример държава от Европейския съюз, в която да се гласува само с машина.

Г-н Минчев, съгласен съм с Вас, но ще Ви помоля да се върнете още по-назад, когато през 2019 г. БСП бяха още по-сигурни в машинното гласуване, каза Божидар Божанов от ДБ и добави, че от коалицията са предлагали гласуване и по пощата, но то не е било прието от ГЕРБ.

Нямам данни колко хора не са отишли да гласуват заради машините. Защото смятам, че хората не ги е страх от тях. Мисля, че машините вече не са проблем за хората, ако изобщо са били някога, посочи Никола Минчев от "Промяната".

Трябва да насочим вниманието си към хубава информационна кампания за машинно гласуване. Вече всеки възрастен има смартфон, с който да говори с децата и внуците си, избягали от страната заради "доброто" управление. Те работят и с банкомати и се справят с тегленето на пари, обясни Георги Стамов. Той обясни и че намаляването на хартията ще помогне на околната среда и дори направи предложение как да се подобри информационната кампания - с клипове по телевизията преди и след новините.

Дали могат хората да си теглят пенсията или да говорят по телефона, няма никакво значение в случая. Хората не отиват да гласуват с машините, защото не ви вярват. Искам един от вас да излезе и да ми обясни технология за фалшификация на вота с хартия, призова Маноил Манев от ГЕРБ.

Христо Гаджев от ГЕРБ обясни, че и в момента се печатат бюлетини в пълния обем, така че аргументът за екологията е невалиден, а проблемът при сриването на пощите е бил, че хората не са могли да си изтеглят пенсията.

Има два основни проблема в това да се гласува само машинно. Първо - поставя възрастов ценз. Има едно цяло поколение българи, и това не са случайни хора, а такива, които са с богата политическа култура, но се притесняват да бъдат унижени, като отидат и чакат на опашка и да им подвикват. И второ - има една голяма част от българското общество, което не вярва на машините. Защото комисиите там с с хора, пратени от всички вас партии. Протоколите са драскани, защото някой от комисията е казал, че нещо не е сигурно и трябва да се провери, обясни Петър Николов. 

Иван Ченчев от БСП поиска да се обясни защо в три области машината е изписала на екрана "Дневникът е подправен".

Не знам дали си давате сметка, че цялата аргументация, че хората ги е страх от машините, е обида към вашите избиратели. И Второ - завиден е този консенсус между ГЕРБ и БСП. Завиден е. Ние имаме чувството, че стягате сватба и ще кумува ДПС, каза Йордан Иванов от ДБ.

Надежда Йорданова не се съгласи с възрастовия ценз и контрира, като даде личен пример - нейният свекър бил на 89 години и гласувал с машини.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • 01:50 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • 04:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:30 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 06:00 Дворът с люлките игрален филм...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.5
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.