В Мароко добиват сол по традиционна 200-годишна технология

Единствената модернизация е помпа, която докарва морска вода за промиване на лугата

по статията работи: iNews.bg | 06.05.2011 | 15:23
Повече за:

В полите на планината Риф, в североизточната част на Мароко, има едно малко село, наречено Зерадун. Там жените добиват сол по стара технология, която не е променяна от 200 години, разказват от Slow Food.

Традицията, оцеляла през вековете, предвижда употребата на малки басейни, в които след прилива се задържа морска вода. Липсва каквато и да било механизация и не се добавят химически вещества. Съоръженията дават поминък на малко семейства.

Техниката е колкото проста, толкова и ефективна, коментират от Slow Food. Но отнема доста време – морската вода трябва да се изпари. Лугата се събират в специални съдове, промива се отново с морска вода и се суши отново, за да бъде получена качествена сол. Единствената модернизация е помпата, която довежда морска вода за промиване на лугата. Преди 200 години хората са носели водата на ръка.

Днес с помощта на добавени етерични масла хората произвеждат и различни козметични продукти като соли за баня.

Според експертите обаче това традиционно производство само помага за изхранването на населението, но и защитава крехката екосистема на Африка.

Производството на сол трае около 3-4 месеца годишно. Стартира в средата на май и продължава докато на небето има силно слънце.

Освен това добитата сол е с много високо качество и вкус. В същото време силната конкуренция на по-модерното производство ограничава силно възможността на тези стари производители да продават своята сол.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 Ива Хинова 09.05.2011 | 16:07
Радващо е, че все още има такива производства, които не само са изключително щадящи за природата, но и носят поминък на хората и развитие за съответния регион, неслучайно още я наричат „бялото злато“. А колкото до морската сол – за предпочитане е, вярно че създава една такава трудност – трябва да се мели или счуква, но пък се свиква. :)))
1 Мариана . 09.05.2011 | 16:00
Подобни малки производители наистина нямат шанс да преборят конкуренцията на крупните промишлени такива за сега, но за сметка но тава хората, които предпочитат fair trade стоки, стават все повече. Да не говорим, че морската сол и то добита по такъв екологично чист начин е с доста по-добри хранителни свойства /съдържа много минерали/, отколкото добре познатата ни рафинирана бяла сол.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 20:30 Тържествена заря-проверка по случай...
  • 21:15 БНТ представя
  • 22:15 Концерт на Владимир Ампов - Графа...
  • 23:45 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 00:30 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:05 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:00 Домът на вярата Църква "Свети...
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.13
  • 00:40 "Закон и ред: Специални...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.