Доктор от Спешно отделение: Кубрат Пулев лекуваше пневмония малко преди да излезе срещу Джошуа

Това може да го направи само Кубрат. Подобен пример навремето сме имали с друг велик българин - Дан Колов

по статията работи: iNews.bg | 19.12.2020 | 10:27
Доктор от Спешно отделение: Кубрат Пулев лекуваше пневмония малко преди да излезе срещу Джошуа
Повече за:

Началникът на спешното отделение на "Софиямед" д-р Иван Христов даде интервю за "Монитор", в което обяви подробности за начина, по който Кубрат Пулев е преболедувал от COVID-19. По думите на медика става ясно, че Кобрата е имал двустранна бронхопневмония и е излязъл срещу Антъни Джошуа недостатъчно възстановен от заболяването.

- Д-р Христов, кога Кубрат Пулев се обърна към вас за помощ?

- Той се разболя от COVID-19 в началото на ноември. Оплакваше се от температура и отпадналост, което сериозно наруши неговата подготовка. По-малко енергия, по-малко спаринги, по-малко технически тренировки – обърка се целият му режим. Освен това Кубрат трябваше да има спаринг партньори от Германия и от Швеция, но заради коронавируса те отпаднаха като вариант.

- Защо Пулев потърси точно вас?

- Познавам Кубрат и Тервел от 30 години, отдавна се грижа за здравето им.

- Вие сте лекували също волейболисти, футболисти, атлети, гребци…

- Да, всъщност аз самият 15 години съм бил волейболист, завършил съм спортно училище, преминал съм през спортната школа на Локомотив (София). Така че в душата си съм спортист и това ми е слабото място. Когато започнах да работя като лекар, ме търсеха много спортисти. Братята Тервел и Кубрат познавам, откакто бяха пети и седми клас. Бях лекар на боксовия клуб ЦСКА и не само следях здравословното им състояние, но участвах във всички техни тренировки. Двамата израснаха пред очите ми като мои деца и затова ги уважавам, ценя техния труд. Освен това са прекрасни момчета, а не фалшиви родолюбци, както ги обвиняват. Не, напротив. Неслучайно те, както и синовете на Тервел, носят имената на български владетели. Знаете, че Тервел се включи като доброволец в спешното отделение на "Софиямед”, готовност беше изявил и Кубрат. Те са готови да помагат навсякъде с каквото могат и милеят за България.

- Да се върнем към заболяването на Кубрат. Колко сериозни бяха пораженията от COVID-19?

- Започнахме лечение, както при всички, като заболяването имаше благоприятен ход. От проведените по-късно изследвания обаче се установи двустранна пневмония в обратно развитие, което е нещо сериозно за всеки човек, особено ако трябва да се състезава за световна титла. Успяхме да преодолеем острия период, но така или иначе Кубрат излезе на ринга след пневмония и непълно възстановяване.

- Кога за последно го прегледахте?

- В началото на декември преди отпътуването му направихме всички изследвания. Скенерът показа, че е прекарал пневмония, която е в стадий на възстановяване. PCR тестът му беше отрицателен. Въпреки това след подобна инфекция пациентите са с намален физически капацитет. Това според мен се видя и в мача. Кубрат нямаше енергия да движи краката, ударите му бяха по-слаби.

- Имаше ли момент на колебание у него дали да не откаже мача?

- Нямаше. Както казах, той е достоен българин, който не се спира пред нищо. Кубрат нямаше и избор, защото първия път не игра срещу Джошуа заради контузия и знаеше, че трети път няма да го поканят. Имайте предвид, че този мач беше голямата му цел. Той никога не е бил човек, който се плаши от нещо или търси причини да се откаже. В битка за световната титла обаче стресът и напрежението допълнително утежняват нещата. А той се състезава с намален функционален капацитет и без енергия. В този смисъл Кубрат победи себе си.

- Според вас как щеше да постъпи съперникът му Антъни Джошуа в подобна ситуация?

- Вероятно нямаше да се качи на ринга. Това може да го направи само Кубрат. Подобен пример навремето сме имали с друг велик българин - Дан Колов.

- По ваши наблюдения спортистите по-тежко ли изкарват вируса?

- Всичко е строго индивидуално. При всички положения физическото и психическото изтощение увеличават риска за по-тежко протичане.

- Вие лично какво посъветвахте Кубрат преди заминаването му?

- Казах му, че ще играе много под възможностите си. Обясних му, че има риск от понижен капацитет, по-малко енергия, по-слаба концентрация и забавени реакции.

- Какво чувствахте, докато го гледахте?

- Бях неспокоен за него в дните преди мача. После обаче бях горд. Кубрат демонстрира воля. Въпреки че имаше тежки удари, продължаваше да играе и да се опитва да обърне мача. Това може да го направи само един човек, който обича България и обича спорта. И иска да допринесе нещо за позитивното настроение на хората.

- Този мач беше единственият светъл лъч в иначе тревожните новинарски емисии… Което не попречи на бурята от критики след това.

- Смятам, че обидите са неуместни и недостойни .В голямата си част това са коментари на хора, които дори нямат представа от този спорт. Когато критикуваме в социалните мрежи или с чашка пред телевизора, би следвало да се замислим с какво всеки един от нас е допринесъл за страната ни. Кубрат е най-проспериралият ни професионален боксьор. Дори след загубата би следвало да го подкрепяме. Много пъти сме се гордели с него и ни е карал да се радваме. Хубаво беше, че при посрещането на Кубрат имаше малки деца, които искрено и с чисти сърца показаха подкрепата си. Много възрастни има на какво да се научат от тях.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Референдум с Добрина Чешмеджиева
  • Сега Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Dancing Stars" - танцувално шоу с...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.2
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.