2012 - (ре)форми в здравеопазването

Годината се оказа доста наситена - оставки, скандали, протести - имаше от всичко по-малко

по статията работи: Кремена Бедерева | 28.12.2012 | 15:00

2012 година се оказа доста наситена със здравни проблеми. Оставки, скандали, бонуси - имаше от всичко по-малко.

И освен това очакваният напредък в медицината не закъсня.

У нас още в първите дни на новата 2012-та стартирахме ударно - появи се електронният регистър за ражданията, където всеки желаещ може да види какъв е броят на новородените бебета общо в страната, както и за всяка отделна област.

Медицински открития през 2012 година

Нов метод за лечение на доброкачествен тумор на гърдата - фиброаденом, пък започна да се прилага в страната ни в рамките на клинично проучване. Лечението се състои в използване на високоинтензивен фокусиран ултразвук, който се насочва към фиброаденома.

Учени от Австралия пък създадоха нова ваксина против рака на шийката на матката, развитието на който се дължи на човешкия папилома вирус.

Учените разработиха и уникални микрочастици, които се инжектират директно в кръвообращението и така организмът се насища с кислород, дори и човекът да не е способен да диша през това време.

Американските здравни регулатори пък през 2012 година одобриха хапче за отслабване. Това се случва за първи път от 13 години насам. Belviq, произведено от Arena Pharmaceutical, може да се използва при затлъстяване или наднормено тегло.

В средата на годината Американската агенция за контрол на храните и лекарствата одобри ново анти-ХИВ хапче, което обединява четири лекарства и което позволява борба с вируса, причиняващ СПИН. Хапчето Stribild следва да се приема само веднъж дневно от възрастни хора, които преди това не са били лекувани от инфекцията.

В Китай пък пуснаха на пазара първата в света ваксина против Хепатит Е, която е тествана на 113 доброволци в китайската провинция Цзянсу.

2012-та година донесе на японския учен Шиния Яманака и британския Джон Б. Гърдън Нобеловата награда за физиология или медицина. Те спечелиха наградата за откритието за стволовите клетки, които могат да бъдат препрограмирани в плурипотентни клетки.

660261

Изследванията на учените са свързани със стволовите клетки и с клонирането на животни. Двамата ще поделят паричната награда от 8 милиона крони или 1,2 милиона долара.

Оставки

Не липсваха и оставки - Тонио Борг стана новият еврокомисар по въпросите на здравеопазването, след като предишният заемащ поста Джон Дали подаде оставка. Той беше замесен в скандал с търговия с влияние.

626255

През 2012 г. рокади имаше и у нас - в Министерството на здравеопазването. Министър д-р Стефан Константинов хвърли оставка на 15 март. Ябълката на раздора за неговото напускане бяха цените на лекарствата, които трябваше да бъдат намалени и министърът имаше 5 дни срок за това. Премиерът го заплаши, че ако не влезе в час, ще го смени.

След което дойде "тежката артилерия" в лицето на Десислава Атанасова. Тя дойде с "голямата кошница" и закани. Не след дълго парламентът създаде временна анкетна комисия за проучване на причините, довели до увеличаването на цените на определени групи лекарствени продукти, заплащани със средства от бюджета на НЗОК или от държавния бюджет и предлагане на възможни мерки за намаляване на публичните разходи.

Размаха й не спря дотук - подхвана и най-големия спешен център у нас - "Пирогов". И без да се притеснява, уволни изпълнителния директор на "Пирогов" Димитър Раденовски заради нарушения.

И докато валяха оставки, се закриваха болници в цялата страна - заради дългове. 340 милиона лева са общите задължения на държавните и общински болници в страната. И докато хората протестираха и си искаха лечебните заведения, премиерът се похвали, че "почти всяка седмица се откриват болници с най-съвременната апаратура и в българските медицински заведения вече има супер технологии."

Разрешено/Забранено за пушене

Но може би, най-големият препъни камък за страната ни през изминалата 2012-та година, бе дилемата "да се пуши ли на закрито", "да не се ли пуши". Въобще, полемиките бяха доста, та чак и премиерът Бойко Борисов се намеси. И заръча - на 1 юни да се въведе забраната за тютюнопушене на закрити обществени места, като "подарък за децата в България на техния празник".

А от здравното министерство толкова се вживяха, че дори пуснаха указание кои места са закрити обществени, къде може и къде - не да пушим. Въобще, отговориха на всички неизвестни за българския пушач въпроси за прилагането на забраните и ограниченията за тютюнопушене, въведени със Закона за здравето.

715134Но това явно не бе достатъчно. И последваха протест след протест - ту на пушачи, които искат забраната да отпадне, ту на хотелиери и ресторантьори, чийто бизнес се срина, ту на непушачи, които пък заявяваха своята позиция и право на свеж въздух.

На гребена на вълна се качиха двама независими депутати - Кирил Гумнеров и Стоян Иванов, които внесоха законопроект за промяна на Закона за здравето, обявявайки се "против" крайната забрана.

"Милост за пушачите няма да има", зарече се пък здравният министър Десислава Атанасова, която категорично обяви, че няма да подкрепи никакви облекчения в режима на пушене на публични места и в затворени помещения.

И докато Атанасова отряза пушачите, премиерът Борисов, който бе категорично против връщането на предишното статукво - да може да се пуши и на закрито, въпреки че хотелиери и ресторантьори непрекъснато го натискаха. "Обясняват ми как като има сватба, младоженката трябва да излиза навън, за да пуши, как ако е частно парти... Разбирате ли, като слушаш - имат доводи. Но моето мнение е било винаги - забрана на тютюнопушенето."

И изведнъж обърна палачинката - от краен противник на пушенето на закрити обществени места, изведнъж премиерът рече: "Не трябва да се пуши до 22:00 часа със сигурност", но... "след като е толкова важно, да се повдигне въпросът в парламента. След 22 часа, всеки работещ човек се прибира вкъщи".

И дори си призна, че той също пуши - "и излизам на балкона на Министерски съвет да пуша". Премиерът обаче показа, че забраната има и вратички - вариантът с частното парти, според него, е удачен вариант да се пуши в заведение. И отвори кутията на Пандора.

Но въпреки това - с пълно единодушие членовете на здравната комисия в парламента отхвърлиха промените в Закона за здравето, целящи отмяна на пълната забрана за тютюнопушене.

Борисов дори заплаши да хвърли оставка, ако се върне пушенето на закрито. Но не му се отдаде тази възможност, защото отмяната за забраната на тютюнопушене на закрито не мина и в икономическата комисия в парламента. С 10 гласа "за", 6 -"против" и 5 - "въздържали се" предложението на новия текст в Закона за туризма не се приема от депутатите в комисията.

Засега духовете са укротени - да видим докога.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


4 Katerina Dieva 28.12.2012 | 16:52
Откъм открития годината определено е била добра, само у нас батакът в здравеопазването е пълен, тъй като винаги нечий интерес диктува нещата и здравните ни вноски по разни канали изчезват.
3 rozalij atanasova 28.12.2012 | 15:55
Проблеми и спорове в здравеопазването има и трябва да се обърне внимание и да се работи в тази насока за най - важния за мен сектор.
2 Milica Georg 28.12.2012 | 15:44
На фона на всички тези открития през годината нашите дребни спорове в здравеопазването звучат като махленски спорове, които обаче сериозно ощетяват хората и със сигурност не ни правят по-здрави.
1 Danail Todorov 28.12.2012 | 15:23
Забраната за пушене,която министъра на здравеопазването успя да въвде и устоя на натиска да отпадне е най-голямата и полезна здравна реформа за тази година,изобщо министъра ми прави добро впечтление и се опита да направи каквото може досега.За следващия мандат ще остане обаче истиската,дълбока и сериозна здравна реформа от която се нуждае здравеопазването,ако искаме да се подобри.

ТВ програма

Кино

  • Сега В кадър
  • 22:30 Вечната музика
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Анет игрален филм /копродукция,...
  • 01:50 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • Сега "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.5
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.5
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Шеф под прикритие" (нов сезон) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.