Пролетта бавно се задава и ние с радост отбелязваме този факт. Въпреки че навън все още е доста хладно, през март се появяват и първите пресни плодове и зеленчуци.
До няколко седмици очакваме пролетта да се настани и по рафтовете в магазините. А за да не се колебаете какво да похапнете, предлагаме да видите петте мартенски суперхрани, предложени от Huffington Post.
1. Лапад
Като другите листни зеленчуци и лападът е богат на калий, фибри, витамин А и витамин B. Предимството на лапада е, че има много по-високо ниво на калций в сравнение със зелените си събратя. Освен това има малко по-мек вкус и не е толкова горчив, колкото цвеклото и ряпата.
2. Пресен лук
Пресният лук е много по-вкусен и не толкова силен, колкото своя роднина червения лук. В него има и антиоксиданти, които играят сериозна роля в превенцията на рака.
3. Бяла ряпа
Този кореноплоден зеленчук принадлежи към същото семейство, като зелето и броколите. Те са богати на калий, фибри и витамин C. Освен това можем да я похвалим и като антиоксидант.
4. Червени репички
Тези симпатични приятели също са членове на семейството на зелето и са особено богати на фибри, витамин C, фолиева киселина и калий. Още по-хубавото е, че имат много ниско съдържание на калории. Видите ли ги, побързайте да ги добавите към пролетната салата.
5. Артишок
Артишокът ще ви зареди с фибри и витамини. Според американското Министерство на земеделието той влиза в топ 10 на най-богатите на антиоксиданти храни. Тъй като артишокът е богат на натрий, не е нужно при готвене да му добавяте допълнително сол.