5 мартенски суперхрани

Пролетта се задава, а с нея идва времето на пресните салати

по статията работи: Елена Кирилова | 04.03.2013 | 11:24

Пролетта бавно се задава и ние с радост отбелязваме този факт. Въпреки че навън все още е доста хладно, през март се появяват и първите пресни плодове и зеленчуци.

До няколко седмици очакваме пролетта да се настани и по рафтовете в магазините. А за да не се колебаете какво да похапнете, предлагаме да видите петте мартенски суперхрани, предложени от Huffington Post.

1. Лапад

Като другите листни зеленчуци и лападът е богат на калий, фибри, витамин А и витамин B. Предимството на лапада е, че има много по-високо ниво на калций в сравнение със зелените си събратя. Освен това има малко по-мек вкус и не е толкова горчив, колкото цвеклото и ряпата.

2. Пресен лук

Пресният лук е много по-вкусен и не толкова силен, колкото своя роднина червения лук. В него има и антиоксиданти, които играят сериозна роля в превенцията на рака.

3. Бяла ряпа

Този кореноплоден зеленчук принадлежи към същото семейство, като зелето и броколите. Те са богати на калий, фибри и витамин C. Освен това можем да я похвалим и като антиоксидант.

4. Червени репички

Тези симпатични приятели също са членове на семейството на зелето и са особено богати на фибри, витамин C, фолиева киселина и калий. Още по-хубавото е, че имат много ниско съдържание на калории. Видите ли ги, побързайте да ги добавите към пролетната салата.

5. Артишок

Артишокът ще ви зареди с фибри и витамини. Според американското Министерство на земеделието той влиза в топ 10 на най-богатите на антиоксиданти храни. Тъй като артишокът е богат на натрий, не е нужно при готвене да му добавяте допълнително сол.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


17 Daniela Gulubova 04.03.2013 | 17:39
Ммммм, тази снимка изглежда много апетитно-ракиено :)
16 La Bicha 04.03.2013 | 15:03
Аз вече си хапвам;) Не мога вече, писна ми от туршии и други гадории зимни.
15 Нина Лалова 04.03.2013 | 15:03
И аз! ако има и краставички и лучец..мале...
14 Alena Bukva 04.03.2013 | 15:02
Малко не е типичен за насшите ширини, но може да се замести с маруля или айсберг;)
13 La Bicha 04.03.2013 | 15:02
И аз много я обичам!! На яхнийка става фантастична с малко сиренце!
12 Нина Лалова 04.03.2013 | 15:01
Само, като ги гледам тия репички и ми се дояждат! ;)Много ги обичам! А прясна салатка от лук, и други зеленини е като витаминозна бомба!
11 Alena Bukva 04.03.2013 | 15:01
Още от довечера започвам отново с големите и вкусни салатки! Много обичам! Зеленчуците са най-добрата храна!
10 La Bicha 04.03.2013 | 15:01
Какво и да си говорим, най-полезно и вкусно е да се хапват основно зеленчуци!! Най-големите витамини идват от тях, не се дебелее и се отразяват много добре на отделителната и вскякава друга система! Аз лично нямам търпение да започне основния им сезон и да си ги хапвам само тях :))
9 Diana Nenova 04.03.2013 | 14:28
Къде сте забравили копривата?! Една истинска супер храна, която е при това съвсем безплатна стига мовек да има желание да обиколи близката горичка и да си я набави.
8 числото Фи 04.03.2013 | 13:14
Скоро ще хапваме зелена салата
7 rozalij atanasova 04.03.2013 | 12:36
Много обичам червени репички с марулка. Екстра салатка.
6 Poli Geerhart 04.03.2013 | 11:57
Само не знам от къде го измислихте този артишок, който дори не съм срещала да се продава у нас, определено не е сред познатите и използваните храни тук.
5 empty world 04.03.2013 | 11:56
Пролетта се задава, а с нея идва времето на пресните салати - имам една колежка се сцепва да яде зеленчуци :)) Аз ако няма мръвка, трудно ще изкарам :)))
4 Krist Novoselic 04.03.2013 | 11:46
Не знам, маа и 5-те предложение както и да ги сготвя, каквато и салата да си направя с тях, не мога да ги харесам и това си е. Марулките сякаш са ми най-симпатични.
3 Мария Мерудия 04.03.2013 | 11:40
Започва времето на вкусните пресни салатки :)
2 трендафил въжарски 04.03.2013 | 11:35
трябва да се възползваме от сезонната храна, да
1 Janeta Ivanova 04.03.2013 | 11:28
Обожавам зелената салата, марули, лук, краставици и репички, подправени със сол, олио и оцет, невероятна салата.

ТВ програма

Кино

  • Сега Спортни новини
  • 21:00 История.bg
  • 22:00 Страсти в Тоскана 3 тв филм /16...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Шетланд 2 тв филм /5 епизод/ (14)
  • 00:25 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 00:55 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:30 Култура.БГ предаване за култура с...
  • Сега "Островът на 100-те гривни: Другата...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "В ръкавиците на Пулев" - спортна...
  • 00:10 "Шерлок" - минисериал, с.4, еп.3...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • Сега "Игри на волята:...
  • 22:00 "Много мой човек" - сериал, сезон 1
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "ФБР" - сериал, сезон 1
  • 00:30 "Снайперист" - сериал, сезон 3
  • 01:30 "Специален отряд" - сериал, сезон 2
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.