Kак сладките картофи се различават от обикновените, какви са ползите и вредите от този кореноплоден зеленчук

Как да го приготвите

по статията работи: iNews.bg | 22.08.2024 | 11:30
Kак сладките картофи се различават от обикновените, какви са ползите и вредите от този кореноплоден зеленчук
Повече за:

Сладките картофи са истинска тенденция за здравословен начин на живот през последните години. Терапевтът Елена Малишева го посочи сред продуктите, които намаляват риска от рак. Диетологът Емили Лийминг каза, че този зеленчук помага за намаляване на кръвното налягане без лекарства. В допълнение, сладките картофи, богати на витамини и микроелементи, имат нисък гликемичен индекс, така че се препоръчват дори за отслабващи и хора с диабет.

Kак сладките картофи се различават от обикновените, какви са ползите и вредите от този кореноплоден зеленчук и как да го приготвите.

Смята се, че именно сладките картофи, а не картофите, са донесени в Европа от Христофор Колумб. След това зеленчукът се нарича "батата", което за испанците звучи като "патата" - близко до картоф (на английски "картофи").

Според диетоложката сладките картофи съдържат повече витамин А, С, магнезий, калций, желязо и фосфор, докато картофите съдържат повече калий, витамин В1 и фолиева киселина. Количеството фибри във варена форма е приблизително същото, но печените сладки картофи съдържат два пъти повече диетични фибри от картофите.

"Невъзможно е да се каже кой зеленчук е по-добър. Да, сладките картофи имат повече витамини и минерали, но имат и по-високо съдържание на захар, така че не е нужно да избирате само един. Можете спокойно да включите както кореноплодни зеленчуци в диетата си, така и да се насладите на техния вкус и ползи, защото едно от основните правила на здравословното хранене е разнообразието", подчерта Олга Лушникова.

Сладкият картоф е засищащ продукт, богат на витамини и микроелементи. 100 грама от този зеленчук съдържат от 60 до 120 килокалории (в зависимост от сорта) и изобщо нямат холестерол.

100 грама сладки картофи съдържат:

Белтъчини - 1,53 грама

Мазнини - 0,17 грама

Въглехидрати - 27,88 грама

Сладките картофи съдържат минерални соли и витамини от група B: B1, B2, B3 (PP), B4, B5, B6 и B9. Съдържа и мастноразтворими витамини: А (до две дневни норми в 100 грама), бета-каротин, алфа-каротин, Е и К. Освен това, подобно на картофите, той е богат на фибри.

Благодарение на своя състав сладкият картоф има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Полезните вещества в състава му предотвратяват стареенето и увреждането на клетките, укрепват зрението, сърдечно-съдовата, нервната и имунната системи, допълни в разговор интегративният и клиничен диетолог Олга Гревцова.

"Сладките картофи са богати на бета-каротин, предшественик на витамин А, който е важен за здраво зрение, имунитет и кожа. В допълнение, той съдържа различни антиоксиданти, включително витамин Е и антоцианини, които могат да предпазят клетките от увреждане на свободните радикали,"

Диетичните фибри в сладките картофи помагат за нормализиране на стомашно-чревния тракт и също така регулират нивата на общия холестерол. В допълнение, фибрите помагат за понижаване на нивата на кръвната захар, подобряват чувствителността на клетките към инсулин и помагат за нормализиране на теглото .

Освен това калият, съдържащ се в сладките картофи, помага на тялото да се справи със стреса. А фитоестрогените, подобно на женските хормони, нормализират хормоналните нива при жените, особено по време на менопаузата.

Кой не трябва да яде сладки картофи?

При нарушения на стомашно-чревния тракт

Сладките картофи не се препоръчват за хора с остри стомашно-чревни заболявания и склонност към диария (продуктът е богат на фибри). Дори при здрави хора преяждането със сладки картофи може да доведе до подуване на корема, тежест и метеоризъм.

При индивидуална непоносимост

Може да сте алергични към сладки картофи. Обикновено се проявява като сърбеж и зачервяване на кожата, но в редки случаи е оток на Квинке (реакция на организма към различни биологични и химични дразнители; като правило подуването на различни части на тялото се увеличава в рамките на няколко минути, появяват се обриви) и анафилактичен шок, следователно добавете Страдащите от алергия трябва да включват този зеленчук в диетата си с повишено внимание.

При проблеми с бъбреците

Диетологът и диетолог Дмитрий Семирядов каза, че сладките картофи съдържат доста много така наречените оксалати, които могат да увеличат риска от камъни в бъбреците.

"Хората, склонни към камъни в бъбреците, трябва да ограничат консумацията на сладки картофи и други храни с високо съдържание на оксалати, като шоколад", обясни експертът.

По време на бременност и кърмене

Има различни мнения: някои лекари твърдят, че сладките картофи са безвредни за бъдещи майки и кърмачки, докато други казват, че излишъкът от витамин А от яденето на сладки картофи може да доведе до патологично развитие на плода.

Освен това, ако съдържанието на каротеноиди е високо, детето може да развие бета-каротинова жълтеница. Друга причина за безпокойство е, че сладките картофи обикновено се внасят от чужбина и е много трудно да се гарантира, че кореноплодните зеленчуци не са третирани с вредни химикали преди транспортиране, пише zdrave.to.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Бързо, лесно, вкусно /п/
  • 16:30 Вдъхновението Кабаиванска...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Спортните таланти на България: Без...
  • 19:00 Войната на буквите тв филм /10...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Страсти в Тоскана тв филм /10...
  • Сега Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:30 "Двама мъже и половина" - сериал,...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:00 "Лас Вегас" - сериал, с.2, еп.11
  • 22:00 bTV Новините - късна емисия
  • Сега Новините на NOVA
  • 16:30 "Да хванеш гората" - документална...
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Черешката на тортата" - риалити
  • 21:00 "От местопрестъплението: Лас Вегас"...
  • 22:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.