No smoking, а пушиш - 500 лв. глоба

Даниела Дариткова обеща да бъде коригирана грешката в закона, която позволява пушенето на работното място

по статията работи: Кремена Бедерева | 12.04.2012 | 10:48

Забраната на тютюнопушенето на закрити обществени места няма алтернатива и всички съображения извън здравето трябва да останат на заден план.

Това каза пред Радио "Фокус” д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в парламента.

Според нея това е забрана, която трудно се налага, но ако досега сме се съобразявали с икономическите аргументи, които са краткосрочни, вече трябва дългосрочно да се заложи на инвестицията в здравето на хората.

"Има въведени по-строги наказания и за пушачите, и за собствениците на заведения, които нарушат забраната", уточни д-р Дариткова. "500 лева са предвидени за пушач, който си позволи да пуши на забранено място, а санкциите за собствениците на заведенията варират от 5000 до 10 000 лева. Разбира се, това са предложения на първо четене", обясни още д-р Дариткова.

"Ще има прецизиране на текстовете между първо и второ четене, защото стана ясно, че има несъвършенства и са отпаднали някои от текстовете, които гарантират забрана на работните места. Това е пропуск на вносителите и ще го коригираме на всяка цена, защото логиката на законопроекта е да се забрани пушенето в закрити обществени помещения и още повече на работното място”, каза д-р Даниела Дариткова.

Тя посочи, че инвестицията в профилактика и превенция е от изключително значение за обществото и забраната е крачка в тази посока.

От своя страна пък от гражданската инициатива "България без дим" и Коалиция за живот без тютюнев дим продължават да настояват за включване на допълнителни текстове, свързани с предприемане на необходимите стъпки за подобряване на контрола и повишаване на неговата ефективност.

Също така те искат забрана за тютюнопушене в сградите с обособени работни места и на детските площадки, спирките на градския транспорт и спортните съоръжения. Според тях най-важно е контролът да бъде ефективен, като се дадат правомощия и на други държавни органи да съставят актове за констатирани нарушения.

Вчера (11 април) Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за здравеопазването, с които се въвежда забрана за пушене на закрити обществени места. Правителството предлага забраната за тютюнопушенето в закритите обществени места, както и на изрично изброени открити обществени места (дворове на училища, детски ясли и градини, специализирани институции за предоставяне на социални услуги за деца и ученически общежития), да влезе в сила от 1 юни 2012 г.

Със законопроекта се предвижда и забрана за продажбата на енергийни напитки на хора под 18-годишна възраст и забрана за реклама на енергийни напитки, насочена към тази възрастова група.

Между първо и второ четене в Закона за здравето ще бъде приета забрана за пушенето в офисите, коментира от своя страна здравният министър Десислава Атанасова. В приетите вече на първо четене текстове подобна забрана не беше включена. По думите на министъра липсата им се дължи на технически пропуск. Ограничения за външните пространства на заведенията няма да важат.

Министър Атанасова е съгласна след 22 часа в заведенията да не се пуши. Тя призна, че още не е отказала цигарите, но увери, че прави опит за пълно отказване. "Запалвам си по 1 - 2 цигари дневно", призна си Атанасова.

Идеята за пълна забрана на тютюневия дим не е нова - още през 2010 г. бившият здравен министър д-р Стефан Константинов искаше да въведе промените, но тогава ресторантьорите се опълчиха на министъра и промяната бе отложена.

До момента пушенето е разрешено на определени места, но стига те да са обособени в специални помещения за тази цел, изолирани със специални стени или врати. Задължително трябва да има указателни табели, че в помещението се пуши и влизането на непълнолетни е забранено.

Цигарите са основен рисков фактор за възникване на много социално значими заболявания – онкологични, сърдечно-съдови и белодробни. В тях се съдържат над 4000 вредни вещества. Някои от тях са токсични, други - канцерогенни, а трети, като кадмия, влияят зле на репродуктивната система. Употребата на тютюневи изделия е причината всяка година 1,5 млн. души да умират от онкологични заболявания.

Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб е с 20-30% по-голям, ако живее с пушач. В същото време, според изчисления на Световната здравна организация, повече от 40% от рака е предотвратим, ако се избягват рисковите фактори като тютюнопушенето.

Пушенето води и до проблеми при забременяването и раждането. Мъжете, които пушат, имат по-податливи на генетични дефекти сперматозоиди и при тях намалява потентността. При жените цигарите отравят яйчниците, намалят резерва им и увеличават риска от извънматочна бременност, и спонтанен аборт.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


26 Ani Dokuzova-Robbins 15.04.2012 | 08:26
Съгласна съм с теб напълно, евала за мнението ти :)
25 Ani Dokuzova-Robbins 15.04.2012 | 08:25
Бий си шамари, по-интересно е ;)
24 Ani Dokuzova-Robbins 15.04.2012 | 08:22
Валентине, не бъди егоист. И аз съм пушач, но трябва да се съобразяваме преди всичко и с непушачите. Те не са длъжни да дишат тази миризлива отрова. Ние с мъжа ми пушим навън, далеч от детето. Какъв пример иначе бихме дали на нашите деца? Никой не осъжда личният ти избор дали да пушиш или не, но не забравяй, че има други, чийто личен избор е да НЕ пушат. Затова се създава баланс и везните наклоняват в полза на здравето, а то е най-важно. Надявам се не кадиш около деца да йм показваш колко е "здравословно" пушенето. Я се осъзнай малко!!! Стига вече с тази простотия и псувни и обиди типично в бълХарски стил!!! Държавата е такава заради плитко мислещи хора като тебе, стига сте се оправдавали с правителството. То не може да ви даде маниерите, които на теб ти липсват!!!
23 Мирослав Борисов 15.04.2012 | 01:36
Мишо не се опитвай, няма смисъл... откакто попаднах на коментари за онова детенце дето го бутнали на пешеходната и тук хора казаха, че пешеходците трябва да се съобразяват с колите, а не обратното и, че са идиоти и сами са си виновни като ги ударят се бях зарекъл да не пиша повече тук и дори да не влизам... смятах, че хората са зле и са с промити мозъци, но чак пък толкова... ееее живял съм в заблуда :Х оттук нататък никаква прошка за никой, всеки който ми пречи по някакъв начин в разрез със закона не си правя труда да споря, директно се обръщаш към инстанциите и да си носи последиците, стига вече компромиси с търпението на хората.
22 Мирослав Борисов 15.04.2012 | 01:30
Ти си пуши, но не пречи на другите... как ще стане ли, ми не знам ако измислиш начин докато обядвам да не ми димиш в лицето няма проблеми. Ако те ударя с 100 в града с колата си заради моя личен избор да карам така тогава какво, ще ти е криво нали, но когато става въпрос за теб си доста себичен егоцентрик :) Така и така забраната НЕ важи, в 99% от заведенията се пуши навсякъде и по всяко време мисля, че и тази забрана ще влезе с много условности и ще е същата шитня като сегашната, не за да има къде да пушиш, а щото ви използват да печелят от пороците ви :) Само че и за наша сметка...
21 Ivan Mitkov 14.04.2012 | 10:36
От 15 век насам - 30,000 години??? Смешен си...
20 Александра Тодорова 12.04.2012 | 15:07
ами няма да пушим какво да се прави!
19 Mihail Todorov 12.04.2012 | 14:09
За затлъстяването - вече има закон, забраняващ продажбата на вредна храна в училищата. НЕ ГОВОРЕТЕ НАИЗУСТ!
18 Mihail Todorov 12.04.2012 | 14:08
Това, че вдигнаха бензина и работят по разширяване на метрото, не е ли опит за намаляване и на вредните емисии от колите? Ех, като почнете да говорите наизуст, много ме радвате.
17 Mihail Todorov 12.04.2012 | 14:05
Никой не ви пречи да си пушите, но НЕ в носовете на мен и децата ми. Цигарите са вредни. Аз не желая да ми увреждат здравето въпреки живота, който съм избрал да водя, докато чакам на спирката, докато вървя по улицата, в двора на училището на детето ми, в парка. Все едно да ми спориш защо ти е забранено да ни коляш с хладно оръжие, това ти пречело на личния избор, сещаш ли се? Пушачите, които не осъзнават тези неща, имат сериозен наркомански проблем. И е време да намалят драстично цигарите, защото вече им влияят на мозъка. Аз съм бивш пушач. Винаги съм пушел на балкона, за да не тровя останалите. Въпрос на възпитание е да не пречиш на другите, какво остава пък ако им застрашаваш здравето. Осъзнайте се и се дръжте малко като европейци, нали имате претенции за такива? Я отиди в чужбина, дали няма да те третират като прокажен само защото миришеш на цигари? Изведнъж може и да прогледнеш.
16 Desco Gerginov 12.04.2012 | 13:33
Доводи?!Приоритети по скоро,и Нели е доста права.Пушенето е порок на повече от 30000 години и никъде нито съм прочел или чул някой да е умрял от това...,но не нека си плюем пушачите,че повтаряли едно и също...
15 Валентин Йорданов 12.04.2012 | 12:44
Направо мога да им кажа да си ебават майката . Седнала някаква крава да измисля наказания за моя личен избор да пуша цигари . Третират пушачите като болни , луди и едва ли не като прокажени хора .. я се осъзнайте . Подкрепям Нели Костова с две ръце !! Още не се е родил този , който ще ми забранява или ще осъжда личния ми избор .
14 Жулиета Асенова 12.04.2012 | 12:21
Тютюнопушенето е зависимост, даже по-страшна от повечето наркотични. Пушачите са болни и имат нужда от лечение. Една от стъпките в лечението е намаляване на стресовите ситуации, така че не виждам нещо смешно в случая. Разбира се, има хора, които няма как да го осъзнаят и разберат. И децата доста често се подиграват на хората в инвалидни колички например или тези, които са различни от тях, докато не им се обясни, че подигравките им не са коректни и уместни. Към зависимите хора трябва да се действа не с нападки и присмех, а със съчувствие и желание за помощ. Дано някой ден обществото го осъзнае това. Може би и това ще е денят на отказването от цигарите масово.
13 Анита Кралева 12.04.2012 | 12:04
Пушач съм и нямам проблем с това. Няма да ми е приятно да излизам, за да пуша на вън, но ще се съобразявам с непушачите!
12 Daniela vanderGoot 12.04.2012 | 11:55
ама какви са тези глупости 'Министър Атанасова е съгласна след 22 часа в заведенията да не се пуши." Това никъде по света го няма. И в чужбина не се пуши никъде в затворени помещениа ако няма специално направени места за тези нужди ама да слагат и час какво е това??? съгласна съм да не се пуши в затверени помещения ама....
11 Lana Rey 12.04.2012 | 11:33
Допълнителен стрес ли? Ахахаха горките те!
10 Lana Rey 12.04.2012 | 11:33
Тия всичките неща вече ги знаем, няма нужда да се пънете и да ги изброявате всеки път. Доводите са излишно, защото това не са доводи. По вашата малоумна логика никога не трябва да се прави нищо положително за промяна, защото виждаш ли има още 108329 неща за оправяне ?! Ама все от някъде се почва и ДА ще се започне точно от тука! Айде примирете се и стигате сте повтаряли едно и също, че вече не се издържа!
9 hristian penev 12.04.2012 | 11:32
личният избор доста трудно би се вкарал в клетка
8 траян тодоров 12.04.2012 | 11:24
да му мислят пушачите
7 pichka elektrichka 12.04.2012 | 11:16
Доста солени санкции
6 Нели Костова 12.04.2012 | 11:09
Да, съгласна съм че цигарите са РИСКОВ ФАКТОР, което не значи причинител на заболяванията обаче. Тази кампания не е насочена към превенция на заболяванията или най-изобщо към здравето на хората. Не по-малко вредни са и емисиите от колите (какво ли е следствието за здравето, когато чакаш градски транспорт на Орлов мост по време на задръстванетор което е почти целодневно?)или пък затлъстяването, ако става за въпрос. Цялата тази шумотевица е димна завеса и отвличане на вниманието от доста по-важни проблеми в държавата и обществото. Но както е добре известно "разделяй и владей" е добър начин да се правиш че правиш нещо. Не съм "за" тровенето на непушачите без тяхно съгласие, разбира се, но да ме превръщата в "обществен враг №1"?!. Съжалявам, не обичам да ми се налагат. НЯМА да откажа цигарите, дори това да ограничи социалните ми контакти.
5 Stefan Stefanov
Този коментар е маркиран като неуместен.
4 Камък Врачански 12.04.2012 | 11:05
явно няма да се пуши
3 Hristo Samov 12.04.2012 | 10:54
Последното можеха и да го пропуснат. Пушачите са наясно с вредите от тютюнопушенето и ако не им се създава допълнителен стрес по-лесно биха отказали цигарите. Иначе аз съм пълната забрана. Даже ако има чалъм и за изтеглянето на цигарите от пазара, така поне щем-не щем ще ги откажем.
2 ivailo Dimov 12.04.2012 | 10:53
500 cirea da im izlqzana na ........
1 Елемаг Електриков 12.04.2012 | 10:48
500 лева - много пара бе

ТВ програма

Кино

  • Сега Церемония по връчване на Наградата...
  • 01:15 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:50 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:45 Домът на вярата Храм "Св. Св. Петър...
  • 04:15 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:45 Хрусковците анимационен филм /п/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • Сега "Под прикритие" - сериал, с.2, еп.8
  • 00:40 "Закон и ред: Специални...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • Сега "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 3
  • 01:20 "Роко Скиавоне" - сериал, сезон 1
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.