Учени от САЩ са анализирали точната структура на съединения в бирата, придаващи характерния й вкус - постижение, което може да помогне за разработването на нови лекарства за диабет, някои видове рак и други заболявания, съобщава Science Daily.
Специалистите от университета на Вашингтон са използвали процес, известен като рентгенова кристалография, за да анализират точната конфигурация на хумулоните - горчиви киселини в хмела, които придават специфичния вкус на бирата.
Анализът на структурата на хумулоните и техните деривати е важен за изследователите, търсещи начини да включат тези вещества в лекарства, запазвайки благоприятните за здравето им ефекти.
Предишни проучвания са показали, че бирата и съдържащите се в нея горчиви киселини оказват благоприятен ефект върху диабет, някои форми на рак, възпаления и дори за отслабване, припомнят ни от БТА.
Авторите на проучването отбелязват, че любителите на бирата не трябва да възприемат постижението им като покана да прекаляват с нея, вярвайки, че прекомерните количества ще им осигурят добро здраве.