Броколи и карфиол за дълголетие

Според ново изследване хората, които ядат повече зеленчуци и плодове, живеят по-дълго

по статията работи: Кремена Бедерева | 10.06.2011 | 19:40

Тягостното натякване и заяждане на родителите, които постоянно карат децата си да ядат плодове и зеленчуци, се оказва напълно основателно.

Според ново изследване, цитирано от "Ройтерс",  хората, които ядат повече зеленчуци и плодове, живеят по-дълго.

Изследователите смятат, че консумацията на кръстоцветни зеленчуци -  броколи, зеле, карфиол и др. от този клас зеленчуци, е особено полезна и води до по-здравословен начин на живот като цяло.

Резултатите от проучването показват, че похапването на зеленчуци е полезно и срещу сърдечно-съдовите заболявания, но като цяло авторите от университета "Вандербилт" смятат, че това не увеличава автоматично продължителността на живота. 

Зеленчуците са богати на витамин С и фибри и съдържат хранителни вещества, полезни за здравето.
В проучването са участвали близо 135 000 възрастни от Шанхай, Китай.

Участниците попълвали въпросници за хранителните си навици и здравословното си състояние, както след това изследователите ги разделили на 5 категории в зависимост от това какво количество зеленчуци ядат.

В течение на 5 години, 4% от доброволците починали. Тези, които похапвали повече зеленчуци или плодове, обаче, били 15% по-малко застрашени от смърт през този период от тези, които консумирали по-малко.

За консумиращите повече или по-малко броколи, карфиол, зеле и др. зеленчуци от този клас там разликата в смъртността между хората била още по-голяма.

Изследователите открили сходност, след като забелязали, че около една четвърт от всички смъртни случаи в проучването били следствие на сърдечно-съдови заболявания.

Учените се опитвали да изключат алтернативните обяснения - като възраст, тегло, физическа активност, употреба на витамин и пушене - но признават, че може да има и повече фактори, които да влияят.

Все пак, те насърчават хората да ядат повече продукти, особено зеленчуци като броколи, карфиол или зеле, като лесен начин за по-здравословен живот и дълголетие.



Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 Силвия Димитрова 10.06.2011 | 20:08
Наред с карфиола и броколито е и зелето. Те съдържат най-популярния витамин С , който не може да бъде образуван от човешкото тяло, което означава, че трябва да си го набавяме чрез храната. Той помага да се усвои желязото и способства за зарастването на раните, а както знаем облекчава и симптомите на простуда. Витамин С помага и срещу стреса, помага в борбата с излишните килограми, стимулира синтеза на колаген и се ползва в борбата срещу бръчките.
1 Свежка . 10.06.2011 | 20:08
Единственото педимство на суровоядството е, че умираш здрав.

ТВ програма

Кино

  • Сега Книга на книгите 2 анимационен...
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • Сега "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците" - комедийно шоу /п./
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.2, еп.41 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • Сега "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Лабиринт към щастието" (премиера)...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.