Наши учени разработват хапче за дълголетие, в основата на което е специфичен мед. Очаква се хранителната добавка да е готова до края на годината, съобщи проф. Милен Георгиев от института по микробиология на БАН, цитиран от "Труд news”. В основата на хапчето е мед, какъвто има само в определен район от страната, а проучвания на екип от учени вече са установили, че въпросният мед може да удължи живота с 30%.
Учените са експериментирали в лаборатория по метаболомика, в която използват моделен организъм - кръгли червеи от вида С. Elegans, които имат високо генетично сходство с човека и са уникална система за изследване на затлъстяването и дълголетието. Установено е, че тези червеи спират да стареят, когато гладуват, и така могат да живеят два пъти по-дълго от нормалното.
"Имаме мутанти от тези червеи, които живеят двойно по-дълго и с използването им можем да установим не само с колко процента се удължава животът, но и по какъв механизъм става това”, каза проф. Георгиев. Той обясни, че и билките, и растителните екстракти, и медът са сложни химични смеси, които се влияят от условията на околната среда.
"Идеята ни е не да създадем продукт, който да се рекламира и да се продава шест месеца или година, а научно да го охарактеризираме под формата на метаболитен отпечатък. Т. е. да знаем абсолютно всичко, което има в продукта и какво е съотношението между съставките”, обясни ученият. Той не пожела да разкрие подробности около състава на меда, който е в основата на продукта и увери, че ще направи това след като патентът за добавката бъде одобрен.
Чрез ЯМР учените изследват молекулите в меда, които са над 100. Ако пчелата е пасла нещо различно ще се промени профилът на веществата.
"Когато използвате ЯМР можете да направите отпечатък - както нашите пръсти имат уникални отпечатъци, така и растенията, и видовете мед, и бактериите имат метаболитни отпечатъци, които ги правят специфични. И когато ние създадем продукт, който има специфичен отпечатък, можем всяка следваща партида да я стандартизираме по този начин. ЯМР е доста скъп метод, апаратурата струва много и затова голяма част от компаниите не го използват в стандартизацията”, обясни проф. Георгиев, който разработва хапчето за дълголетие с екип от фармаколози, фармацевти, молекулярни биолози, биотехнолози, хранителни инженери.