Българският маргарин не е вреден, твърдят специалисти

Кръглата маса на тема "Има ли трансмазнини в българските храни" даде яснота

по статията работи: Боян Кърпачев | 10.03.2014 | 22:27

Темата с наличието на трансмазнини в българските храни и особено в маргарина се преекспонира, според доц. Пантелей Денев, зам.-ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Той бе участник в кръгла маса на тема "Има ли трансмазнини в българските храни", по инициатива на евродепутатът д-р Антония Първанова, предава БТА.

Доцентът уточни, че маргарините не са вредни, защото за направата им се използва технология, която отдавна не допуска влагането на преработени, хидрогенирани, мазнини, идентифицирани като едни от най-вредните хранителни добавки. Известно е, че хидрогенираните мазнини спомагат за удължаване трайността на продуктите и се използват най-масово във фаст-фуд индустрията, чипса, във вафлите и останалите сладкиши.

Проблемът според доц. Денев се крие по-скоро в количеството на мазнините, които потребяваме, отколкото в тяхната структура. По думите му правилният термин е транскиселини и те се намират до 3 процента и във всички животински продукти - мляко, говеждо месо /до 15 на сто/и т. н. Технологията се развива много бързо и процесът на хидрогениране масово е сменена с нова технология, наречена преестерификация.

Д-р Антония Първанова, инициатор на дискусията, подчерта, че са опасни и частично хидрогенираните мазнини. Проблемите според нея включват липсата активно контролиращ орган, който да ни гарантира безопасността на храните, липсата на информациям на базата на която да направим правилен избор и размерът на шрифта на опаковката, защото не ни дава възможност да разчетем ясно какъв продукт избираме.

Според д-р Антония Първанова не бива да се допуска реклама на вредни храни, особено, когато е насочена към деца. Родика Цену, диатолог и мениджър в една от най-големите фирми, производител на маргарини, посочи, че още преди 20 години, фирмата е преформулирала производството на маргарин, без влагане на частично хидрогенирани мазнини.

Все още няма европейски регламент за трансмазнините. До края на годината всички европейски държави трябва да предадат докладите си със становище по отношение на трансмазнините в Европейската агенция за безопасност и здраве. На база на обобщен доклад на европейския орган Европейската комисия ще трябва да вземе становище за това дали да забрани трансмазнините, или те да останат като информиран избор, стана ясно на дискусията. За сега производителите на всички държави са задължени да изписват наличието и произхода на мазнините в продуктите на задните етикети. Диана Хусеин, председател на "Зелени инициативи", предложи докато регламентът не стане факт, трансмазнините да бъдат забранени поне в бебешките храни и помоли за съдействие за това евродепутатът Антония Първанова.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


6 Kalina Vicheva 11.03.2014 | 11:10
Български или вносен все тая, това со големи химии. Обичайното състояние на растителните мазнини е течно, а това че маргаринът е в такава форма означава едно - обработка и много химии.
5 Пипа Мидълтънова 11.03.2014 | 09:20
На нищо не вярвам! Купувам си масло, което има една единствена съставка - краве масло и известно количество вода, останалото са някакви боклуци. Те по едно време рекламираха и такъв с фибри!!!
4 крива вежда 11.03.2014 | 09:14
Всичкият маргарин, който се продава в мрежата е вреден и това е вън от съмнение . С моето семейство обмисляме варианта да спрем да го ядем и до го заменим с масло .
3 empty world 11.03.2014 | 08:59
Няма значение български или чужд маргарин . Всичкия той е вреден и не се разгражда напълно от организма . Ако имах тази власт, щях да го забраня със закон .
2 Mary Bloody 11.03.2014 | 07:56
Въобще не вярвам на такива "специалисти", които са си чисто и просто платени лобисти на някоя компания. Години наред лъгаха хората, че това е по-здравословната алтернатива от маслото.
1 Diana Nenova 11.03.2014 | 07:25
Как да не е вреден, само погледнете състава на маргарина, където има разни производни на петрола и това нещо може ли да е полезно. Не знам що за специалист трябва да си да твърдиш подобно нещо.

ТВ програма

Кино

  • Сега Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • Сега Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Моите братя и сестри" -...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Бягство към победата 2:...
  • 22:00 "Кажи честно" - забавно шоу с...
  • Сега "Лабиринт към щастието" (премиера)...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Игри на волята:...
  • 22:00 "Big Brother" (премиера) - риалити,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.