Важно е да се готви, храната сплотява!

Освен това те прави по-здрав и по-щастлив, споделят двама кулинарни блогъри и обясняват защо...

по статията работи: Нели Минчева | 07.03.2012 | 12:32
Борис и Бояна
Борис и Бояна

Бояна и Борис са двама кулинарни блогъри, любители на хубавата храна и вдъхновяващи околните чрез блога Foodies'. С тях ни запознаха от сайта FitWell.bg, като решихме да ви представим интересния и "здравословен" разговор между двамата и колегата ни Кирил Русев.

Преди това – ето как самият Борис описва себе си и "фуудитата" (от англ.
food – храна) като цяло: Фуудитата са хора, които обичат храната. Те се интересуват от нея, искат да знаят как се произвежда тя, каква е науката за нея, защо я готвим по начина, по който го правим, защо има определен вкус.

Фуудито е нещо повече от гурме. Гурмето обича да яде хубава храна, докато фуудито се интересува от абсолютно всичко, свързано с храната и е ангажирано с целия процес на нейното производство.

А вие как станахте фуудита?

Борис: Постепенно. Завършил съм в САЩ, където храната в университетския стол се оказа истинско изпитание и реших, че трябва да започна да си готвя. В началото си приготвях полуфабрикати, а сега сме на етап, в който сами си правим почти всичко, включително и хляба.

Постепенно открихме, че 5-звездна храна не се сервира само в ресторант от съответната категория, а може да се приготви у дома и това съвсем не е сложно. Опитваме се да го покажем и на хората в блога си и да събудим интереса им да си сготвят нещо по-интересно.

Защо е важно да се готви?

Борис: Важно е, защото е хубаво да знаеш какво ядеш. Да знаеш, че това, което си слагаш в устата и ти дава енергия, е качествено. Това е същото, като да си заредиш колата с хубав бензин. Човек готви, откакто е открил огъня и в резултат на това е еволюирал. Това не е ядрена физика, а е естествен процес, също като яденето. Щом аз мога да готвя, значи всеки може да го прави...

Бояна: Важното е да не се притесняваш от нищо. Харесваш си една рецепта и я изпробваш. Може да се окаже, че рецептата е грешна, но какво толкова? Следващия път ще я направиш като хората. Причината много от нас да не могат да готвят е, че не се опитват. Ние колко буламачи сме си изяли...

Едно време сме се учили да готвим от майките и бабите си, докато сега черпим информация от най-различни източници, до които те са нямали достъп. Може ли да се каже, че днес родителите ни могат да научат нещо от нас?

Борис: Сещам се за семейния обяд на Сирни заговезни, когато направих бриош. Половината хляб изчезна за секунди, а майка ми и баба ми за първи път ми довериха направата на тазгодишните великденски козунаци. Говорим за хора с традиции в правенето на козунаци! Лека-полека се опитваме да подемем традициите и нерядко ние сме тези, които готвят на празници.

А има ли нещо, което не присъства в модерните готварски книги и интернет, но можем да научим от мама и баба?

Борис: Има стари традиционни рецепти, които не могат да бъдат прочетени никъде. Майка ми е събирала такива в продължение на 30 години. Аз събирам от 6. Моята колекция е нищо в сравнение с нейната. Има кулинарна история, която се пази от всички, живели по-отдавна, не само от нашите баби и дядовци. От миналото може да се научи много, както и от бъдещето. Бояна, като химик, може да каже за молекулярното готвене и за месото от стволови клетки.

Бояна: Науката има своите недостатъци. Изкуственото месо за момента излиза изключително скъпо и няма същите вкусови и хранителни качества като истинското. Освен това, често се стига до абсурди, като например разработването на пилета с около 40% по-големи гърди, които са толкова тежки, че не могат да ходят. Правени са опити и за селектирането на птици без перушина, които да не се налага да бъдат скубани. Те обаче толкова се разболявали и измирали, че трябвало да се отглеждат на климатици.

Вярвате ли в диетите?

Бояна: Човек трябва да яде от всичко в някакви ограничени количества. Не вярвам на никого, който ми казва, че месото ме трови, или че трябва да се храня според кръвната си група.

Борис: Смятам, че на човек всяко нещо му се яде с причина. И че трябва да се храним с истинска, качествена храна...

Много хора казват, че не могат да си позволят да се хранят качествено...

Борис: Аз работя и плащам кредит, Бояна е студент. Това означава, че сме далеч под средното ниво на доходи. Но аз ще предпочета да карам по-лоша кола и да не излизам по дискотеки, отколкото да икономисвам от храна. Освен това, когато ядеш добре, вече не те влече всичкият джънк, който виждаш по витрините.

Бояна: Последно сме боледували преди повече от година. Тоест, не даваме пари за лекарства. Какво, като понякога нямам възможност да си купя билетче и ходя пеша – полезно е.

Борис: Да, броим стотинките в края на месеца, но трябва да има за какво да сме усмихнати. Затова нямаме скрупули по отношение на яденето. Всичко е на масата. Затова е важно да се готви. Човек не е злояд, когато си приготвя храната сам. Затова е важно децата от малки да са в кухнята. Не да станат готвачи, просто да са запознати с това, което ядат. Така един ден ще знаят какъв "бензин" да си слагат в "колата".

Не е важно какъв телефон имаш и дали носиш обувки за 300 или за 50 лв. Важното е да ти стоят добре на крака и да са ти удобни. По-добре така, отколкото да си купуваш сандвичи за по левче и да не знаеш точно какво си изял.

Феновете на хубавата храна изглеждат по различен начин, говорят си с теб по различен начин, настроени са приятелски. Храната сплотява. Започнат ли да ядат, хората забравят всичко останало и стават приятели.

Още по темата "храна" във FitWell.bg:

Биология на глада

Как да бъдеш Железният човек?

Пристрастени към храната


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


44 Емилия ОтЛьонеберя 07.03.2012 | 18:23
със сигурност е така
43 Емилия ОтЛьонеберя 07.03.2012 | 18:23
хубаво ядене - култ
42 deja vu 07.03.2012 | 17:13
нещо не те разбрах
41 deja vu 07.03.2012 | 17:12
с тях много по-удобно става търсенето на различни ястия, винаги се намират свежи идеи
40 deja vu 07.03.2012 | 17:11
много як им е блогът
39 deja vu 07.03.2012 | 17:10
и има много категории ястия
38 чичо съби 07.03.2012 | 14:46
Обожавам рецепти от блогове :)))
37 чичо съби 07.03.2012 | 14:44
Няма нищо по вкусно и уютно от сготвената храна в домашни условия :)
36 чичо съби 07.03.2012 | 14:41
Аз съм на същото мнение, пък и да не забравяме, че любовта при мъжете минава през стомаха!
35 Практична домакиня 07.03.2012 | 14:09
такак е, то хубаво би било всичко да се прави с любов и желание, ама не винаги се получава
34 Практична домакиня 07.03.2012 | 14:08
готвенето си е толкова яко нещо, че даже се учудвам на подобни мисли. как може да мразиш да готвиш, все едно да мразиш себе си, защото ти е все тая какво ще поеме тялото ти като храна? това е за теб, за здравето ти а и е доста интересно!!
33 Практична домакиня 07.03.2012 | 14:06
вярно си беше интересно и полезно:)
32 borislav tomov 07.03.2012 | 14:05
това е то,сядате и хапвате заедно!
31 Практична домакиня 07.03.2012 | 14:03
Така си е, а и има още нещо. Днес гледах едно рпедсваме по 24 китчен, където един проф готвач ходеше по училища и детски градини и искаше да приучи децата да ядат повече качествена храна. Имаше момент в който ги разпитваше за плодовете и зеленчуците и им ги показваше, а те не знаехе кое какво е!! дори доматите не можаха да разпознаят!
30 Практична домакиня 07.03.2012 | 14:01
това е оправдание
29 Практична домакиня 07.03.2012 | 14:01
много вкусни неща са качили в блога си:) ще ги изпробвам:)
28 krenvirsh salamov 07.03.2012 | 13:51
аз нямам време да готвя :)
27 Margо Filipova 07.03.2012 | 13:43
трябва и аз да го проверя!
26 Margо Filipova 07.03.2012 | 13:42
Вярно е това. въобще нещо да правите заедно!
25 deja vu 07.03.2012 | 13:36
24 Diana Nenova 07.03.2012 | 13:36
Не е случайно, първо консумираме храната с очите си.
23 deja vu 07.03.2012 | 13:36
има разнообразни рецепти за различните вкусове, добре са се сетили
22 deja vu 07.03.2012 | 13:35
много им е хубав блога, чета го с интерес.
21 Diana Nenova 07.03.2012 | 13:33
Много добро интервю! Най-хубавото на кулинарните блогове е, че мотивират хората да приготвят по нещичко вкъщи, да ексепиментират, а не да разчитат на полуфабрикати от магазина, които са и яко вредни.
20 Камелия Стефанова 07.03.2012 | 13:33
да, на мен рецептите в интернет много ми помогнаха да се науча да готвя
19 Камелия Стефанова 07.03.2012 | 13:32
не знаех за блога им, но вече мисля да го посещавам. благодаря, айнюз, това беше интересно интервю
18 Мartina Georgieva 07.03.2012 | 13:28
много съм съгласна със статията :)
17 Miro Slav 07.03.2012 | 13:21
И ще си докараш много дефицити. Иначе ако става на въпрос и тоалетната хартия има хранителни качества, тъй като съдържа целулоза.
16 Miro Slav 07.03.2012 | 13:19
Кулинарните блогове тотално изместиха нуждата от това да си купуваш книги с рецептите, тъй като манджички в тях са доста по-приятно презентирани. Търсенето също е по-лесно.
15 Kokita Bebita 07.03.2012 | 12:57
Страхотен блог имат, а снимковият материал вътре може да докара до опиянение всеки фен на хубавата храна.
14 ivanka stoqnova 07.03.2012 | 12:54
аз пък не обичам някой да ми се бърка докато готвя
13 Хачо Стоименов 07.03.2012 | 12:54
Като гледам колко са лъчезарни и усмихнати тези фуудита, чак ми иде да преосмисля дълбоко вкоренената в мен ненавист към готвенето.
12 Димитър Нагел 07.03.2012 | 12:53
Е, разбира се че няма да умреш от редовно преяждане с кроасани, но просто жизнената ти енергия ще е на минус.
11 Миро Т 07.03.2012 | 12:46
Стига да има приятна компания :).
10 Alexander Porsche 07.03.2012 | 12:46
По-скоро какво сме наготвили :).
9 david copperfield 07.03.2012 | 12:45
Един да приготви едно, а друг друго. После сядат и хапват :).
8 П Маринова 07.03.2012 | 12:45
Според мен всеки трябва да яде това, което му харесва и което му се яде. Истина е че има много боклуци в лъскави опаковки, но организъм се приспособява. Има хора, които ядат гъби за баня и не умират... едва ли някой ще умре и от кроасани.
7 Миро Т 07.03.2012 | 12:45
Знаех си, че има любов към вкусната храна :).
6 Alexander Porsche 07.03.2012 | 12:44
Внимавайте какво хапвате все пак.
5 david copperfield 07.03.2012 | 12:44
Винаги можем да намерим общ език :).
4 SloMo disco 07.03.2012 | 12:41
и храната трябва да е приготвена с любов :) за да може тази любов да се пренесе към хората, които я ядат
3 синята коалиция 07.03.2012 | 12:40
става нещо такова като тебе! неясно
2 Елемаг Електриков 07.03.2012 | 12:37
важно е да се знае какво ядем - много е правилно това
1 Елемаг Електриков 07.03.2012 | 12:35
ако готвят двама, а ко готви само един, какво става

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:30 Господин Тау тв филм /32 епизод/п/
  • 04:00 Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.13...
  • Сега "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.