Храните, които се съхраняват във вакуумни опаковки, са вредни за здравето, според датски учени.
Използването на вакуумна опаковка за хранителните продукти може и да е удобен, но не и съвсем безопасен начин за съхранението им. Причината е, че тя може да запази опасни бактерии под себе си, които да причинят болести, дори и смърт. Откритието е на учени от Техническия университет на Дания, предаде Нюзру, цитирани от БТА.
Датските специалисти установили, че една четвърт от хората, заразени с бактерии, криещи се във вакуумните опаковки, са с повишен риск от смърт. Част от патогените, например Listeria monocytogens, могат да станат особено агресивни при липсата на кислород.
След като попаднат в човешкото тяло, те започват активното си настъпление.
Според датските учени млякото, сирената, месото, полуфабрикатите, рибата, зеленчуците и плодовете са опасни за здравето, когато се съхраняват по този начин. Специалистите съветват да се избягват подобни храни във вакуумни опаковки.
Хранителните отравяния са много по-опасни, отколкото смятат мнозина. Доказано е, че следите от тях остават за цял живот. Те могат да доведат до развиването на редица заболявания като диабет, артрит, бъбречна недостатъчност, сърдечни пристъпи, хипертония и инсулт.