Категорично трябва да избягваме пърженето като начин на готвене. Това предупреждават експертът д-р Тотко Найденов и Борис Петров (по-познат като шеф Петров) по време на разговор в сутрешния блок "Добро утро, България!" по TV7. Вместо това трябва да наблягаме на варенето и печенето.
Друг важен съвет от страна на специалистите е, че кожата на пилето задължително трябва да се изхвърля. Хормоните, с които се стимулира растежа на животните, както и консервантите в храните са причинители на рак на дебелото черво. Проблемите с некачествените храни включва и количеството от тях, което приемаме. Всяко вещество може да се превърне от лекарство в отрова в зависимост от дозата му.
"В миналото хората много често са се разболявали от пилешко месо, защото пилето е било биологично чисто, но бактериално лошо - с много микроби. Сега искаме Българската агенция по безопасност на храните, която контролира производителите да предлагат бактериално чисто месо", казва шеф Петров.
Д-р Тотко Найденов споделя, че е чувал, че пилешкото месо е пълно с хормони или антибиотици. "Проблемът е, че затлъстяваме все повече. Не се храним рационално. Световната здравна организация (СЗО) излезе с данни, че затлъстяването е станало пандемия и всеки трети жител на планета страда от затлъстяване. Човекът с наднормено тегло живее 6 до 8 години по-малко от слабия", допълва той. Д-р Найденов е категоричен, че трябва да се възстанови Българският държавен стандарт (БДС) за всички готови за консумация продукти. "Човек не трябва да се притеснява толкова от храните, колкото от начина си на живот, от пушенето и застояването", твърди експертът.
"Затлъстяването води до диабет и хипертония.", допълва Борис Петров.
Съветът и на двамата е да се яде всичко, без да се прекалява и да се спортува.