Вари го, печи го, но в никакъв случай не го пържи!

Експерти дават съвети за здравословно хранене

по статията работи: iNews.bg | 26.02.2014 | 12:15

Категорично трябва да избягваме пърженето като начин на готвене. Това предупреждават експертът д-р Тотко Найденов и Борис Петров (по-познат като шеф Петров) по време на разговор в сутрешния блок "Добро утро, България!" по TV7. Вместо това трябва да наблягаме на варенето и печенето.

Друг важен съвет от страна на специалистите е, че кожата на пилето задължително трябва да се изхвърля. Хормоните, с които се стимулира растежа на животните, както и консервантите в храните са причинители на рак на дебелото черво. Проблемите с некачествените храни включва и количеството от тях, което приемаме. Всяко вещество може да се превърне от лекарство в отрова в зависимост от дозата му.

"В миналото хората много често са се разболявали от пилешко месо, защото пилето е било биологично чисто, но бактериално лошо - с много микроби. Сега искаме Българската агенция по безопасност на храните, която контролира производителите да предлагат бактериално чисто месо", казва шеф Петров.

Д-р Тотко Найденов споделя, че е чувал, че пилешкото месо е пълно с хормони или антибиотици. "Проблемът е, че затлъстяваме все повече. Не се храним рационално. Световната здравна организация (СЗО) излезе с данни, че затлъстяването е станало пандемия и всеки трети жител на планета страда от затлъстяване. Човекът с наднормено тегло живее 6 до 8 години по-малко от слабия", допълва той. Д-р Найденов е категоричен, че трябва да се възстанови Българският държавен стандарт (БДС) за всички готови за консумация продукти. "Човек не трябва да се притеснява толкова от храните, колкото от начина си на живот, от пушенето и застояването", твърди експертът.

"Затлъстяването води до диабет и хипертония.", допълва Борис Петров.

Съветът и на двамата е да се яде всичко, без да се прекалява и да се спортува.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 Petar Petrov 26.02.2014 | 13:38
Не знаех, че кожата на пилето е толкова вредна,а така я обичам препечена...но наистина не е хубаво храната да се пържи, печеното и вареното са много по-полезни и трябва да се набляга на тях, според мен.
1 мили ванили 26.02.2014 | 12:40
Пърженото наистина е много вредно.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 БНТ представя Желю Желев и неговите...
  • 22:00 Любов и саможертва тв филм /20...
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 22:15 "Помниш ли текста?" - музикално шоу...
  • 23:15 bTV Новините - късна емисия
  • 23:50 ПРЕМИЕРА: "Добрият доктор" -...
  • 00:50 "Спирала" - сериал, с.5, еп.6
  • Сега "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Йелоустоун" - сериал, сезон 1
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "ФБР" - сериал, сезон 4
  • 00:30 "Частни детективи" - сериал, сезон 4
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.