Веганството преобръща биологичната възраст за 8 седмици?

Учените все още не са установили на какво точно се дължи забавянето на възрастта по време на растителната диета

по статията работи: iNews | 01.08.2024 | 14:45
Повече за:

Нови изследвания показват, че ако спазвате само осем седмици веганска диета биологичният ви часовник може да се върне назад.

Всеки от нас има две различни възрасти: хронологичната и биологичната.

Хронологичната възраст описва от колко време сте живи и докато не изобретим технология за пътуване във времето, тя не може да бъде върната назад.

Биологичната възраст, междувременно, описва постепенното намаляване на ефективността и функционалността на клетките на нашето тяло.

И за разлика от хронологичната възраст, тя може да бъде обърната.

До момента няма нито един златен стандарт за количествено определяне на това биологично стареене, но един обещаващ метод включва наблюдение на молекулярните маркери на повърхността на нашата ДНК.

Тези маркери, известни като метилиране на ДНК, могат да бъдат повлияни от редица фактори на околната среда, включително физически упражнения, стрес и нашата диета.

В новото изследване, публикувано в списание BMC Medicine, изследователи от Станфордския университет и компанията за биологични анализи TruDiagnostic набират 21 двойки възрастни еднояйчни близнаци, за да проучат

как осем седмици на веганска диета влияят на тези модели на ДНК метилиране.

По време на изследването единият близнак от всяка двойка е консумирал изцяло растителна храна, докато другият се е придържал към здравословен всеяден хранителен режим. В края на изследването при близнаците, които се придържали към веганската диета, се наблюдавало значително намаляване на маркерите за цялостно биологично стареене, както и на специфични свързани с възрастта маркери в сърцето, черния дроб, хормоналните, възпалителните и метаболитните системи.

"Наблюдават се различни реакции, като веганската група демонстрира значително намаляване на общото епигенетично ускоряване на възрастта, което съответства на антиейджинг ефектите на растителните диети," пишат авторите в своето изследване.

Природата на изследването означава, че не можем да сме сигурни кои аспекти на веганските диети са се оказали полезни за епигенетичните часовници на изследваните лица, въпреки че по-целенасочени изследвания биха могли да разкрият това в бъдеще.

Въпреки това екипът има някои съвети за хранене за тези, които искат да остареят по-здравословно.

"От сегашното ни разбиране за хранителните вещества, които поддържат нашия епигеном, всеядната диета, ориентирана към растенията, която включва полезни растителни химикали заедно с важни хранителни вещества като В12 и холин от животински източници, предлага най-добрия потенциал за насърчаване на здравословен и по-дълъг живот," авторката на статията и епигенетик от Станфорд Лучия Ароника заяви пред Newsweek.

Според Ароника някои предишни проучвания също така предполагат, че приемът на протеини, особено от животински източници, е полезен за възрастните хора. Въпреки това тя добави, че "много диети могат да подобрят епигенетичното ни здраве, при условие че се фокусират върху пълноценни храни, разнообразие и са съобразени с индивидуалните ни нужди."

Не е ясно също така дали ефектът срещу стареенето на веганските диети е продължил, след като участниците са се върнали към обичайните си хранителни навици.

"Това е абсолютно нещо, което трябва да бъде тествано," авторът на статията и биоинформатикът Варун Дварака от TruDiagnostic заяви пред Newsweek. "Вероятно биологичната им възраст може да се увеличи, ако са консумирали диета, по-близка до нормалната, тъй като епигенетичното програмиране може да се върне към първоначалното си състояние."

Заслужава да се отбележи, че тези констатации се основават на много малка извадка. Нещо повече, поради различията в калорийното съдържание между растителната и всеядната диета, тези, които са се подложили на първата, са загубили средно 2 кг (4,5 кг) повече от своите колеги. По този начин разликите в биологичната възраст в края на изследването може да се дължат и на тези разлики в загубата на тегло.

Още повече, отбеляза професор Том Сандърс — изследовател в областта на храненето и диететиката от Кралския колеж в Лондон, Англия, който не е участвал в настоящото изследване, ползите по отношение на стареенето от веганската диета трябва да се разглеждат заедно с

риска от недостиг на микроелементи, който може да отнеме години, за да окаже вредно въздействие.

Той обяснява: "Например, ако веганската диета не се допълва с витамин В12, те развиват дефицит на витамин В12, който причинява хронични и често коварни увреждания на нервната система. Дългосрочни наблюдателни проучвания на вегани също така установяват неблагоприятни ефекти върху костната плътност, които вероятно се дължат на много ниския прием на калций и минимално достатъчния прием на протеини.

Въпреки че наблюдателните проучвания показват, че веганската диета може да има благоприятно въздействие върху здравето на средна възраст (като например по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2), това не е така при по-възрастните вегани, които изглежда е по-вероятно да страдат от загуба на мускулна маса, ниска костна плътност и неврологични нарушения, които имат значително въздействие върху качеството на живот.

Всъщност продължителността на живота не се различава при веганите в сравнение с тези, които избират смесено хранене."

Изследователите отбелязват, че последващите проучвания могат да хвърлят допълнителна светлина върху тези сложни взаимовръзки.

Те пишат: "Бъдещи изследвания, използващи дългосрочен, добре контролиран дизайн на проучването, ще подчертаят допълнително сложните взаимоотношения между диетата, епигенетиката и здравните резултати, като например загубата на тегло, като същевременно ще подчертаят важността на правилното добавяне на хранителни вещества при веганските диети."


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Сирак Скитник документален филм...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Днес на Игрите предаване за...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Олимпийски игри Париж 2024: Плуване...
  • Сега bTV Новините
  • 17:30 "Двама мъже и половина" - сериал,...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:00 "Лас Вегас" - сериал, с.1, еп.19
  • 22:00 bTV Новините - късна емисия
  • 22:30 "Под наблюдение" - сериал, с.4, еп.9
  • Сега "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Черешката на тортата" (нов сезон)...
  • 21:00 "ФБР" (премиера) - сериал, сезон 6
  • 22:00 Новините на NOVA
  • 22:30 "Лоши момичета" (премиера) -...
  • 23:30 "Хъдсън и Рекс" - сериал, сезон 1
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.