Вижте кои са храни-убийци ядем ежедневно

Любимата храна на киноманите - пуканките, например, според учените, е претърпяла редица промени, в резултат на което тя не само е вкусна, но и изключително опасна за консумация

по статията работи: iNews.bg | 13.09.2023 | 19:56
Повече за:

В последните няколко години онкологичните заболявания стават все по-прогресивни. Лекари и водещит учени се борят да решат този наболял здравословен проблем, но всеки човек може да се защити самостоятелно.

Просто трябва да се ограничи в консумацията на някои продукти.

Ето какво трябва да откажете, за да спасите живота си.

Захар и газирани напитки

В списъка със заплахите за здравето на първите места са рафинирана захар и газирани напитки. Газираните напитки се считат за едни от най-опасните, заради 4-метилимидазол - особено опасен канцероген, натрупването на който в тъканите на стомашно-чревния тракт може да причини увреждане на вътрешните органи.

В допълнение, американски невролози и токсиколози са открили, че този канцероген може да достигне до мозъка, разтваряйки се в човешката кръв.

Сахаринът и ацесулфамът калий, които присъстват дори в "диетичните" напитки, отдавна се считаха за безвредни, но това не е така.

Захарта, противно на общоприетото мнение, сама по себе си не предизвиква рак. Въпреки това, ако заболяването вече е диагностицирано, употребата на този продукт трябва да се избягва.

Известно е, че за активността на болните клетки консумират значително повече глюкоза от нормалното. В това отношение има едно просто правило: Колкото по-малко сладко консумира човек всеки ден, толкова по-полезно е това за тялото. 

Мазнини и кафе

Пържените масла, както и преработеното месо, активно помагат на болестта да "изгори” всички ресурси на тялото. Още през 2015 г. Световната здравна организация включва в списъка на опасните продукти шунка, бекон, колбаси  и други преработени месни продукти.

Основният катализатор за появата на онкологични заболявания, според учените, може да бъде растително масло и готвене с висока температура, които заедно с други канцерогени вредят на тялото.

През 2018 г., разтворимото кафе от вендинг машините бе признато за една от най-опасните напитки. Откритият през 2002 г. канцерогенен акриламид е в състояние да провокира съдови заболявания и много други сериозни заболявания. 

Пуканки

Любимата храна на киноманите, според учените, е претърпяла редица промени, в резултат на което тя не само е вкусна, но и изключително опасна за консумация.

Преди няколко години в самата пуканки е открит пропилгаллат - консервант, който между другото дори се съдържа в моторно масло.

Пуканките, които се правят в микровълнова фурна, се приготвят с масло от ГМ соя, което както отбеляват учени от Университета на Калифорния в Ривърсайд изпълва черния дроб с мазнини и нарушава правилното му функциониране. Според изследователите това масло е предизвикало епидемия от затлъстяване в САЩ.

Консерви и бързо хранене

За една от най-токсичните субстанции за организма, Агенцията за опазване на околната среда на САЩ е признала бисфенол-А.

През 2011 и 2012 г. тя е намерена на вътрешните стени на кутии с обикновени консерви. Учените вече са доказали, че натрупването на бисфенол разрушава черния дроб и също така променя генетичните характеристики на потомството.

Не по-малко опасна е храната, приготвена в масло за многократна употреба. Такива методи на готвене се използват от големи и малки вериги за бързо хранене. По време на непрекъснатия цикъл на производство на храна се образува един от най-токсичните канцерогени - бензипрен.

Неблагоприятно засяга не само черния дроб, но също така и костния мозък и провокира левкемия при хора и бозайници. 

Невидими убийци

В колбасите и други "месосъдържащи" продукти има много хранителни добавки: Емулгатори, сгъстители, багрила, консерванти. Тези същите "Е" данни, за които производителите дори не се крият.

Шотландски онколози многократно отбелязват, че натрупването на хранителни добавки от групата "Е” в организма увеличава вероятността от онкологични заболявания на половата система при мъжете, могат да доведат и до развитие на рак на гърдата при жените. Консумацията на чипс също е токсичен удар за организма.

zdrave.to


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.2, еп.2 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Моите братя и сестри" -...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Лабиринт към щастието" (премиера)...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.