Внимавайте с колбасите, aко не искате да умрете млади

Преработените меса предразполагат към болести на сърцето, рак и ранна смърт

по статията работи: Гергана Златкова | 07.03.2013 | 15:16

Колбасите и другите преработени меса увеличават опасността от ранна смърт, показа изследване, обхванало половин милион души в цяла Европа, съобщи BBC.

Преработените меса предразполагат към сърдечносъдови  заболявания, рак, ранна смърт.

Здравето вероятно увреждат солта и химикалите, използвани за консерванти.

Изследването в 10 европейски държави продължава почти 13 години. То показва, че хората, които ядат много колбаси, също често са и пушачи, страдат от затлъстяване и навици, които  увреждат здравето.

Дори и когато тези рискови фактори се вземат предвид, вредният ефект от преработеното месо върху здравето  остава.

Всеки 17-и човек, проследен в изследването, е умрял. 

Вероятността от смърт обаче била с 44 процента по-голяма при тези, които са яли повече от 160 гр. преработено месо на ден, отколкото при ядящите около 20 гр. колбаси в периода от 12,7 години. 

Общо 10 000 души умират от рак и 5500 от сърдечносъдови заболявания по време на изследването.

"Високата консумация на месо, и особено на преработено месо, се свързва с по-нездравословен начин на живот.

След като компенсираме тютюнопушенето, затлъстяването и други объркващи фактори, обаче пак остава рискът от яденето на преработено месо - каза проф. Сабине Рорман от университета на Цюрих.

Спирането на цигарите е по-важно от ограничаването на месото, но бихме препоръчали хората да намалят и него."

Ако хората, обхванати в изследването, са консумирали не повече от 20 гр. обработено месо на ден, щяха да бъдат избeгнати 3 процента от случаите на преждевременна смърт.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


6 Кико Георгиев 08.03.2013 | 21:09
http://bit.ly/UaX5nr http://bit.ly/UaX5nrhttp://bit.ly/UaX5nr http://bit.ly/UaX5nr http://bit.ly/UaX5nr http://bit.ly/UaX5nr http://bit.ly/UaX5nr http://bit.ly/UaX5nr http://bit.ly/UaX5nr http://bit.ly/UaX5nr
5 Velislav Zdravkov 08.03.2013 | 10:38
изобщо не са полезни,ама без месца немога
4 rozalij atanasova 07.03.2013 | 17:31
Значи да съм спокойна, защото аз колбаси много, много рядко си позволявам да хапна. Те са пълни с консерванти.
3 Dido Goranov 07.03.2013 | 15:42
Аз като цяло такива мезета ям рядко, но е достатъчно и от малко да си увредите организма, така че имайте го в предвид.
2 raliza gospodinova 07.03.2013 | 15:24
То като погледнеш реално почти всички храни са вредни, защото нямат нужното качество. Ама пък не може от всичко да се ограничим, но поне да не прекаляваме.
1 мила дидова 07.03.2013 | 15:23
Притесних се! Аз преди не ядях много преработено месо, но сега напоследък започнах да си хапвам. Май отново трябва да се спра да посягам към саламчето.

ТВ програма

Кино

  • Сега Имало едно време анимационен филм/п/
  • 07:15 Телепазарен прозорец
  • 07:30 Домът на вярата Храм "Възнесение...
  • 08:00 Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Отблизо
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Арена спорт
  • 13:15 Зала на славата: Весела Лечева
  • Сега "Норвегия - между фиордите и...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Богатствата на България" -...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Приключението любов" - комедия...
  • 14:50 "Бригада Нов Дом" - социален проект...
  • 16:00 "Мениджър на годината" -...
  • Сега "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Книга за Коледа" - с уч. на Гриър...
  • 14:15 "Сбъднато желание" (премиера) - с...
  • 16:00 "Да хванеш гората" - документална...
  • 16:30 "На фокус с Лора Крумова" -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.