Колбасите и другите преработени меса увеличават опасността от ранна смърт, показа изследване, обхванало половин милион души в цяла Европа, съобщи BBC.
Преработените меса предразполагат към сърдечносъдови заболявания, рак, ранна смърт.
Здравето вероятно увреждат солта и химикалите, използвани за консерванти.
Изследването в 10 европейски държави продължава почти 13 години. То показва, че хората, които ядат много колбаси, също често са и пушачи, страдат от затлъстяване и навици, които увреждат здравето.
Дори и когато тези рискови фактори се вземат предвид, вредният ефект от преработеното месо върху здравето остава.
Всеки 17-и човек, проследен в изследването, е умрял.
Вероятността от смърт обаче била с 44 процента по-голяма при тези, които са яли повече от 160 гр. преработено месо на ден, отколкото при ядящите около 20 гр. колбаси в периода от 12,7 години.
Общо 10 000 души умират от рак и 5500 от сърдечносъдови заболявания по време на изследването.
"Високата консумация на месо, и особено на преработено месо, се свързва с по-нездравословен начин на живот.
След като компенсираме тютюнопушенето, затлъстяването и други объркващи фактори, обаче пак остава рискът от яденето на преработено месо - каза проф. Сабине Рорман от университета на Цюрих.
Спирането на цигарите е по-важно от ограничаването на месото, но бихме препоръчали хората да намалят и него."
Ако хората, обхванати в изследването, са консумирали не повече от 20 гр. обработено месо на ден, щяха да бъдат избeгнати 3 процента от случаите на преждевременна смърт.