Внимавайте с консумацията на спанак - рискове и препоръки

Как да го готвим правилно?

по статията работи: iNews.bg | 20.04.2023 | 12:00
Внимавайте с консумацията на спанак - рискове и препоръки
Повече за:

Спанакът е един от най-популярните зеленчуци в света, богат на витамини и минерали, които са важни за нашето здраве. Въпреки това, този зеленчук може да бъде опасен за здравето ни, ако се консумира неправилно. 

Защо да внимаваме с консумацията на спанак?

Окислителен ефект - Спанакът съдържа около 90% вода, но и важни антиоксиданти, които помагат за защита на клетките ни от увреждане. Въпреки това, този зеленчук може да има и окислителен ефект върху тялото ни, ако се консумира в големи количества. Това е поради наличието на оксални киселини, които могат да ограничат усвояването на калций и да предизвикат образуването на камъни в бъбреците.

Неорганични замърсители - Спанакът е често замърсен с неорганични замърсители, които могат да са вредни за здравето ни. Тези замърсители се натрупват в растенията от почвата и могат да предизвикат отравяне, ако се консумират в големи количества.

Променено усвояване на минерали - Консумацията на спанак може да намали усвояването на някои минерали, като калций, желязо и цинк, поради наличието на фитинова киселина. Това може да доведе до дефицит на тези минерали и да предизвика здравословни проблеми.

Как да консумираме спанак правилно?

Избягвайте големи количества - За да избегнете негативните ефекти на спанака, е важно да го консумирате с умерени количества и да го консумирате в разнообразни ястия. Не трябва да ядете големи количества от спанака, особено ако сте високорискова група за формиране на камъни в бъбреците.

Избягвайте замърсения спанак - Избягвайте да купувате спанак, който е замърсен с неорганични замърсители. Най-добре е да купувате био спанак, който е отгледан без употреба на химикали.

Гответе го правилно - Правилното готвене на спанак може да намали негативните му ефекти върху здравето. Можете да го печете, задушавате или да го варите за кратко време, като използвате минимално количество вода. Това ще помогне да се запазят неговите полезни вещества.

Консумирайте го с други храни - Консумирането на спанак с други храни може да помогне за намаляване на негативните му ефекти. Можете да го добавите към салати, супи или да го използвате като съставка в ястия.

Консултирайте се с лекар - Ако сте високорискова група за формиране на камъни в бъбреците или имате други здравословни проблеми, свързани с консумацията на спанак, трябва да се консултирате с лекар.

В заключение, спанакът е полезен зеленчук за нашето здраве, но е важно да го консумираме правилно и с умереност. Следвайки тези съвети, можем да се насладим на ползите от спанака, без да рискуваме здравето си.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Религията днес /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории
  • Сега "120 минути" - публицистично...
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.40...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.89
  • Сега "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.