При мъжете рискът да се разболеят от диабет нараства 1,4 пъти, когато консумират повече от т.нар. червено месо - свинско и телешко.
Това показва изследване на японския Национален център за изучаване на рака, предаде РИА "Новости".
В продължение на пет години учените са изследвали данните на 64 000 души на възраст от 45 до 75 години.
Специалистите са стигнали до извода, че хората, които всеки ден консумират по 108 грама месни продукти, са 1,36 пъти по-предразположени към диабет, от тези, които не консумират над 23 грама месо дневно.
Установено е било също, че сред мъжете, предпочитащи свинско и телешко, рискът да се разболеят от диабет е 1,4 пъти по-голям, информира БТА.
Според учените причината е в това, че при консумацията на повече червено месо при мъжете съдържанието на желязо в кръвта рязко нараства, а това пречи на отделянето на инсулин, който намалява съдържанието на захарта.