Гъби или чесън за здрав мозък

Лекарите препоръчват да се ядат определени храни, които могат да помогнат на мозъка да е здрав

по статията работи: Кремена Бедерева | 28.07.2011 | 17:47

Все повече и повече се говори за здравословен начин на живот и здравословни диети – това предполага храненето със здравословни храни за здраво тяло и здрав дух, включително и здрав мозък.

Но в какво точно трябва да се състои диета и какво трябва да ядат хората, за да имат и здрав мозък?

Една добра диета съдържа някои основни хранителни вещества, които имат различни функции в организма. По-голямата част от тези вещества са енергични и засилват организма, пише buzzle.

Когато става въпрос за мозъка, обаче, невронът като най-чувствителната клетка, отговаряща за липсата на глюкоза в кръвта, защото няма собствено съхранение на глюкоза, както другите клетки. Някои вещества защитават нашия организма от токсините, други пък катализират реакциите - и такива вещества са витамините.

За това лекарите препоръчват да се ядат определени храни, които да засилят цялостно здравословното състояние на човек, но и могат да помогнат на мозъка да е здрав.

Антиоксиданти

Антиоксидантите са химични вещества, които неутрализират свободните радикали. Без неутрализиране, свободните радикали атакуват клетъчната мембрана и след това - и генетичния материал, и заболяването се появява като следствие от първите стъпки. Антиоксидантите поддържат здравето на мозъка. Затова е добре да се похапват храни, съдържащи антиоксиданти. Къде се съдържат те?

• плодове: сини сливи, стафиди, боровинки, касис, малина, портокали, грозде, череши, киви, грейпфрут, ябълки, банани, кайсии, праскови, круши, пъпеш, диня, ядки;

• зеленчуци: зеле, спанак, цвекло, лук, царевица, патладжан, карфиол, зелен фасул, домати, тиквички, целина, краставици, чесън;

• други храни: зърно, гъби, сьомга (богати на селен), зелен чай, шафран, яйца, растителни масла (богати на витамин Е).

Витамин B9

Фолиевата киселина или витаминът B9 участва в нормалното развитие на клетката. Проучванията показват, че хората с депресия са с ниско ниво на фолиева киселина в кръвта, като учените заключават, че фолиевата киселина играе важна роля в добро разположение на хората. Фолиевата киселина се съдържа в зеленчуци като спанак и броколи, портокали, или зърнените храни и др.

Витамин В6

Витаминът B6 играе различни роли в организма, като осигурява правилно функциониране на имунната система и подобрява паметта. Той може да се добие чрез консумацията на храни, съдържащи мая, зърнените храни, мляко, яйца, риба, банани, авокадо, ядки и др.

Витамин В12

Витаминът В12 е изключително полезен, тъй като предотвратява остаряването и анемията. Той се съдържа в пилешкото, говеждото, свинското месо, (особено черен дроб), има го и в яйцата и млечните продукти.

Фосфатидилсерин

Фосфатидилсеринът е фосфолипид, който се съдържа във всички клетъчни мембрани, но най-голяма е концентрацията му в мозъчните клетки. Той е безопасен и много ефективен продукт, който успешно се справя с нарушенията на дефицита на паметта и подобрява на мозъчните функции. Той също така подмладява памет и се намира в лецитина, който пък от своя страна е съставка на шоколада.

Витамин Е

Този витамин е силен антиоксидант, който се открива в соята, царевицата, фъстъците, слънчогледовите семена, кълновете на житни растения, зелените зеленчуци и доматите.

Витамин С

Този витамин е основна хранителна съставка, която участва в обмяната на много вещества като глюкозата, колагена и фолиевата киселина. Той също така участва в синтеза на невротрансмитерите, които са жизненоважни за нормалното функциониране на нашия организъм. Този витамин се съдържа в много храните:

плодове и зеленчуци: портокали, лимон, пъпеш, малина, мандарина, маракуя, манго, боровинки, ананас, грозде, кайсия, грейпфрут, спанак, домати, зеле;

месо: говеждо черния дроб, свински черен дроб, мозък, агнешко, миди, треска, агнешко сърца, яйца и мляко;

някои растения: шипка.

Селен

Селенът е минерал, които в малки количества има добър ефект върху нашето здраве. Селенът има свойството да обезцветява зеленото стъкло. Прибавя се към различни лекарствени препарати, за борба с пърхота, косопада, екземите, като е един от най-ефективните антиоксиданти. Той се намира в зеленчуците - особено в зеленчуците, които са израснали в богата на селен почва, но също така и в яйцата, рибата, пилешкото месо, червеното месо и чесъна.

Коензим Q10

Коензимът Q10 присъства във всяка клетка на нашето тяло и отговаря на две основни функции - в процеса на производство на енергия и като мощен антиоксидант. Той се открива в храни като мазните риби - особено в скумрията и сардините, черен дроб и бъбреци, яйца, соя и фъстъци.

Гинко Билоба

Гинко билоба е растение, което забавя стареенето на мозъка. Основното действие на гинко билоба е, че засилва кръвообращението и има съдоразширяващо. Увеличава работоспособността и издържливостта на хората, които извършват умствен труд и на спортистите. Намалява и холестерола в кръвта. Действа като антиоксидант и неутрализира свободните радикали. Добро помощно средство е за всички заболявания на нервната система.

Когато става въпрос за здравето на мозъка, освен похапването на подходящата храна, хидратиране на тялото е също много важно, за да сме здраве - защото без вода нашите клетки започват да умират.

Но става въпрос за вода, а не сокове или кафе и други напитки, които не могат да заеме мястото на водата.

Друг факт за доброто здраве на нашия мозък е да не се пуши, защото пушенето, освен щетите, които причинява на сърцето и белите дробове, увеличава риска от деменция.

Много важен фактор за здравословен начин на живот е положителната нагласа, съветват още лекарите. Проучванията показват, че при щастливите хора риска от заболяване от Алцхаймер е по-малко вероятен.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 Ива Хинова 28.07.2011 | 19:40
Мозъкът е един от най-големите консуматори на енергия в човешкото тяло, а в списъка на истинските храни за него попадат и ядките /особено орехите, които и на външен вид наподобяват този орган/, също така плодовете, които са ценен източник на плодова захар и въглехидрати.
1 Мариана . 28.07.2011 | 19:38
Посочените продукти общо взето изчерпват почти напълно списъка със здравословните храни, така че хранейки се пълноценно и балансирано човек няма нужда да се притеснява за липсата на важни минерали, микроелементи и витамини в организма, които всъщност осигуряват нормалното функциониране на целия организъм.

ТВ програма

Кино

  • Сега Спортни новини
  • 21:00 Панорама с Бойко Василев
  • 22:00 В кадър
  • 22:30 Вечната музика
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Анет игрален филм /копродукция,...
  • 01:50 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • Сега "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.5
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.5
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Шеф под прикритие" (нов сезон) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.