Две ивици бекон дневно увеличават риска от деменция

Това сочи ново изследване на Харвардския университе

по статията работи: iNews | 16.01.2025 | 17:45
Повече за:

Любителите на традиционната британска закуска може би ще трябва да преосмислят хранителните си навици. Ново изследване на Харвардския университет разкрива тревожна връзка между консумацията на бекон и повишения риск от развитие на деменция, съобщава БГНЕС.

Според мащабно проучване, обхванало 134 000 американци на средна възраст, редовната консумация на бекон може да увеличи риска от развитие на деменция с до 13 процента в сравнение с хората, които го консумират рядко.

"Червеното месо е с високо съдържание на наситени мазнини и в предишни проучвания е доказано, че увеличава риска от диабет тип 2 и сърдечни заболявания, които са свързани с влошено здраве на мозъка", обяснява ръководителят на изследването доктор Даниел Уанг.

Защо беконът уврежда мозъка?
Учените установяват, че химикалите, отделяни при храносмилането на червени меса като бекона, подпомагат натрупването на токсични протеини в мозъка. Допълнително мазнините и солта представляват опасност за здравето на мозъчните клетки, като рискът е още по-висок при преработени меса като бекон и колбаси.

Има ли алтернатива?
"Добрата новина е, че заместването на бекона с по-здравословни алтернативи като ядки, риба и птиче месо може да намали риска за човека", посочва доктор Уанг в публикацията, поместена в списание Neurology.

Националната здравна служба на Великобритания препоръчва умерена консумация на червено месо като част от балансирана диета, тъй като то съдържа важни витамини. Същевременно експертите предупреждават за рисковете от прекомерната консумация на преработено месо и продукти с високо съдържание на наситени мазнини.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Страсти в Тоскана 4 тв филм /8...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Не ме оставяй тв филм /8, последен...
  • 00:25 Още от деня коментарно предаване /п/
  • Сега bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:15 "Колко ми даваш?" - забавно куиз...
  • 22:15 Премиера: "Кралят на Тълса" -...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:45 "Спирала" - сериал, с.2, еп.3
  • 00:45 "Свръхестествени имоти" - сериал,...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • Сега Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Черешката на тортата" (нов...
  • 21:30 "Братя" - сериал, сезон 1
  • 22:30 Новините на NOVA
  • 23:00 "ФБР" - сериал, сезон 3
  • 00:00 "Частни детективи" - сериал, сезон 2
  • 01:00 "Специален отряд" - сериал, сезон 3
  • 02:00 "Врагът отблизо" - сериен филм
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.