Кутмач (или още наричан "Бял мъж” или "Белмъш”) е традиционно българско ястие, което се приготвя с прясно сирене и мляко. То е известно и като ястието за Петровден. Ето две рецепти за Кутмач:
Кутмач с прясно сирене и мляко:
- Съставки:
- 500 грама прясно сирене
- 100 мл прясно мляко
- 5 супени лъжици брашно
- 1/2 чаена лъжица сол
- 1/2 кафена чаша мед
- Начин на приготвяне:
- Натрошете сиренето и сложете го в тенджера.
- Залейте с прясното мляко и разтворете брашното в малко вода.
- Оставете на силен огън, докато сместа се сгъсти.
- Изчакайте да поизстине и сервирайте, залято с мед.
Кутмач с прясно сирене и масло:
- Съставки:
- 400 грама прясно сирене
- 200 грама овче мляко
- 6 яйца
- 1 ч.л. червен пипер
- 50 грама масло
- Начин на приготвяне:
- Настъргайте сиренето.
- Разбийте яйцата в студеното мляко и добавете червения пипер.
- Смесете сиренето с яйчния разтвор и добавете маслото.
- Изсипете сместа в тиган с незалепващо покритие и бъркайте за 4-5 минути, докато се сгъсти.
- Сервирайте Кутмач с мед или сладко.