Средиземноморска диета с повече ядки и зехтин подпомага паметта и когнитивните функции на възрастни хора, предаде Reuters, позовавайки се на резултатите от испанско изследване.
Предишни проучвания са показали, че Средиземноморската диета допринася за понижен риск от сърдечносъдови заболявания и някои видове рак, и намалява вероятността от развитието на болестта на Алцхаймер.
Досега обаче специалистите не са доказали убедително, че благоприятният ефект се дължи по-скоро на въпросния начин на хранене, отколкото на други здравословни практики на хората, които се придържат към него.
Авторите на настоящото проучване от Барселона, Испания, обаче са установили по-сериозна връзка между Средиземноморската диета и по-добрите когнитивни функции.
За да проучат по-добре ефекта от начина на хранене върху когнитивните функции, специалистите са анализирали данните за 447 души. В началото на изследването участниците са били на средна възраст 67 години и с наднормено тегло, но без затлъстяване. Много от тях са били с високо кръвно налягане и повишен холестерол.
В началото на изследването чрез тестове са били оценени мозъчните функции на участниците, а четири години по-късно са били проверени настъпилите изменения в тях.
Изследваните лица са били разделени на три групи според начина на хранене - Средиземноморска диета с добавен един литър зехтин екстра върджин, Средиземноморска диета с допълнителни 210 грама микс от ядки седмично и нискомаслена диета.
Направените тестове след края на изследването са показали, че паметта и когнитивните функции на участниците, придържали се съответно към Средиземноморска диета с допълнителни ядки и Средиземноморска диета с допълнителен зехтин, са се подобрили съществено. В групата на нискомаслена диета са отчетени отслабване на паметта и когнитивните функции.
Специалистите напомнят, че мозъкът се състои от близо 70 % мазнини, набавяни чрез консумираната от хората храна.
Една от най-често срещаните в мозъка мазнини е олеиновата - ненаситена мастна киселина, съдържаща се в ядките, зехтина, слънчогледовото семе и авокадото. Омега-3 мастните киселини, срещани в рибата, орехите и соята, също са важни за здравето на мозъка.
И докато тези полезни мазнини подобряват когнитивните функции и мозъчното здраве, нездравословните мазнини като съдържащите се в преработените храни трансмазнини, и наситените мазнини в животинските продукти допринасят за отслабване на паметта и когнитивните функции, отбелязват изследователите.