ЕС предупреждава, че има още всекидневни храни, които предизвикват рак

Според ново проучване, проведено от агенцията на Европейския съюз, 10-те нитрозамина, които не се добавят умишлено в храните, но могат да се образуват по време на приготвянето и обработката им, са канцерогенни и генотоксични, което означава, че могат да увредят ДНК

по статията работи: iNews.bg | 28.03.2023 | 18:44
ЕС предупреждава, че има още всекидневни храни, които предизвикват рак

Канцерогенни химични съединения, наречени нитрозамини, са открити в редица ежедневни храни и могат да представляват риск за здравето на потребителите, предупреди Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA), съобщава БГНЕС.

Според ново проучване, проведено от агенцията на Европейския съюз, 10-те нитрозамина, които не се добавят умишлено в храните, но могат да се образуват по време на приготвянето и обработката им, са канцерогенни и генотоксични, което означава, че могат да увредят ДНК, предаде АФП.

"Нашата оценка стига до заключението, че за всички възрастови групи от населението на ЕС нивото на излагане на нитрозамини в храните предизвиква загриженост за здравето", заяви Дитер Шренк, председател на експертната група на EFSA по замърсителите в хранителната верига.

"Въз основа на проучвания върху животни ние считаме, че най-критичният ефект върху здравето е честотата на чернодробните тумори при гризачите", добави той.

Нитрозамини са открити в храни като сушено месо, преработена риба, какао, бира и други алкохолни напитки, заяви EFSA.

Според нея "най-важната група храни", допринасяща за излагането на нитрозамини, е месото.

Шренк заяви, че в изследването е използван "най-лошият сценарий", като се приема, че всички открити в храните нитрозамини имат потенциала да причинят рак като най-вредната форма на съединението - "въпреки че това е малко вероятно".

EFSA добави, че съществуват "пропуски в знанията" относно наличието на нитрозамини в някои групи храни.

Тя препоръчва балансирано хранене с голямо разнообразие от храни, за да се намали консумацията на нитрозамини.

Шренк заяви, че становището му ще бъде предоставено на Европейската комисия - изпълнителния орган на ЕС - която на свой ред ще обсъди потенциални мерки за управление на риска с държавите от 27-членния блок.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Рико, Оскар и разбитото сърце...
  • 17:00 Това го знам детско куиз шоу
  • 18:00 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 С БНТ завинаги
  • 19:50 Разкажи ми приказка предаване за...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 След новините
  • Сега "120 минути" - публицистично...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:40 "Защо, господин министър?" -...
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 22:00 "Джон Уик 2" - екшън, трилър (САЩ,...
  • 00:30 "Специален отдел Q: Ефектът на...
  • 03:20 "120 минути" - публицистично...
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На фокус с Лора Крумова" -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:40 На фокус след новините
  • 20:00 "Небостъргачът" - с уч. на Дуейн...
  • 22:00 "Джак Райън: Теория на хаоса" - с...
  • 00:10 "Лично правосъдие" - с уч. на Брус...
  • 02:10 "От Италия с любов" - с уч. на...
  • 04:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.