Благодарение на химикал, открит в червеното месо, става ясно защо прекаляването с пържолите или бекона може да доведе до проблеми със сърдечно-съдовата система.
Това съобщиха американски учени, цитирани от BBC. Изследването е публикувано в журнала Nature Medicine.
Оказва се, че L-карнитинът в месото се разгражда от чревни бактерии. Процес, който отключва редица други реакции, които повишават нивата на холестерола и именно така се създава риск от сърдечни заболявания.
В тази връзка, екипът от учени набляга и на опасността, която съществува за хората, приемащи добавки с активно съдържание на L-карнитин.
Това не е първото научно изследване, което разкрива подобни резултати. В Обединеното кралство например специалистите съветват хората да не приемат повече от 70 грама червено или преработено месо на ден. Точно толкова тежат и две тънки парчета бекон.
Наситените мазнини, както и начинът, по който месото се консервира, допринасят за сърдечните проблеми. Но не това е пълната картинка.
Оказва се, след няколко лабораторни експеримента, че чревни бактерии буквално се хранят с L-карнитин.
Вследствие на този процес, аминокиселината се превръща в газ, който в черния дроб се преобразува в химикал, наречен TMAO. Последният е свързан с натрупването на мастни отлагания в кръвоносните съдове.
Диетолозите напомнят, че консумирането на истинско пробиотично кисело мляко може да възстанови стомашно-чревния баланс.
Още любопитни новини за здравето може да научите от Kulinar.bg: