Защо българите имат проблем със затлъстяването?

Виновно не е преяждането, а неправилният режим на хранене

по статията работи: Микаела Мохарамян | 30.05.2013 | 07:56

"Българите не са дебели от преяждане, а от неправилен режим на хранене", коментира проф. д-р Донка Байкова, ръководител катедра "Превантивна медицина" в медицинския университет - София и заместник-председател на Българското дружество по хранене и диететика. 

Според нея излишните килограми се дължат на масовата практика цял ден да не се яде, а на вечеря да се 
компенсира цялото гладуване. Организмът реагира на този "режим", започва да си прави резерви и създава депа, разкрива специалистът. "Минат ли хранителните вещества в мастни енергийни депа трансформацията им в енергия и изгарянето са много трудни - който не е отслабвал, той не знае за какво става дума", отбелязва проф. д-р Байкова. "Ако организмът бъде изненадан, първоначално има ефект и това води до свалянето на някой килограм", допълва тя. 

С диетите за плажа - по-отрано и без пълно гладуване, съветват експертите!

Желаещите да покажат добра фигура на плажа трябва да вземат мерки по-отрано, препоръчва проф. д-р Байкова.

Според нея всеки е наясно кога ще почива през лятото и не е нужно няколко дни преди ваканцията да се предприемат драстични стъпки с полу или пълно гладуване. Стръмната крива на отслабване е несигурна и при първо излизане от новата екстремна схема на хранене прегладнелият организъм винаги рязко си връща теглото при това с добавка, казва проф. д-р Байкова.

Тя подчерта, че т.нар. йо-йо ефект не е и никак безопасен. По думите й той всъщност е толкова вреден, колкото и свръхтеглото. 

Качването и свалянето на килограми води до същите проблеми на различните органи, тъй като при отслабването мазнините се разграждат като ацетони, кетони и алдехиди, а това са органични токсични вещества, посочи проф. д-р Байкова. Според нея по този начин йо-йо ефектът вреди и на черния дроб и на 
бъбреците, цитира БТА.

Поради тези причини съветът на експертите към мераклиите да покажат на плажа примамлива фигура е да си направят разумен диетичен режим и за две седмици могат да постигнат намаление с 3-5 килограма. Според проф. Байкова най-добре е да се акцентира върху прием на нискокалорийни храни, като се хапва 
често, но по малко, с пиене на много течности. 

Към варианта за тоталното изключване от менюто на месо и въглехидрати Байкова е негативно настроена. Според нея е по-разумно, ако ще има ограничения, те да се правят в последователни дни. И дава примерна поредица - първи ден плодове и зеленчуци, на следващия - месо или риба и млечни продукти, на следващия плодове и зеленчуци, после - въглехидратен прием на обяд.


Разумният режим включва да не ядем на вечеря въглехидратни храни - картофи, зърнени и бобови, подчертава проф. д-р Байкова. Тя е категорична, че любимите на всички хляб, пица, картофи трябва да се ядат на обяд. Ако се приемат вечер, човек няма време да изгори тези калории, а излишните въглехидрати се преобразуват директно в мазнини, казва експертът.


За разделното хранене проф. д-р Байкова посочва, че човешкото тяло го "блокира" успешно. "След две или три седмици организмът "разбира" за какво става дума и когато му дам въглехидрати, той ги задържа в депа и не ги пуска в изгаряне, след това ги освобождава т.е. той от разделното хранене всъщност сам комбинира приема на хранителните вещества", разказва проф. д-р Байкова.

Тя добавя, че хората трябва да внимават с добавките в храните и особено с прословутите Е-та и признава, че има все още много спорове около тези субстанции, макар част от тях да са официално признати за безопасни. Нейната позиция обаче е малко по-различна. "Когато в едната част от менюто ни има три Е-та, а в другата - още пет и то различни, кой може да гарантира безвредността на тяхната комбинация и да е категоричен как ги метаболизира организмът?" Тя подчертава, че това е достатъчен аргумент, за да се призовават българите да внимават с Е-тата.

Възрастта няма значение за свалянето на килограми

Възрастта няма значение за свалянето на килограми, казва проф. д-р Байкова. Според нея разумна диета може да направи всеки здрав възрастен човек. Тя обаче подчертава, че когато става дума за деца, задължително трябва да се търси съвет от специалист по хранене и диететика. Активно спортуващите също
трябва да търсят диета, различна от тази на останалите.

 Съветът на проф. д-р Байкова към по-дебеличките пак е да се обръщат задължително за помощ към експерт, ако започнат да отслабват. Първите три-пет килограма могат да бъдат свалени, с която и да е диета, но после няма грам мърдане на кантара надолу, разкрива проф. д-р Байкова. Причината за това се крие в собствения ни организъм. Като най-умната биологична система на планетата той не обича да губи резерви до безкрай и след първите свалени килограми блокира и най-прекрасната диета, казва ученият. 


Според нея на практика, ако спрем да захранваме тялото си с калории, то връща същата монета и започва да гори по-малко мазнини, за да си пази резервите. "Резултатът е, че си ходя гладна, а дебела", шегува се проф. д-р Байкова.

Експертът припомня, че освен всичко друго храната е повод и за добро настроение, така че към негативните ефекти в немалко случаи дамите на диета стават и меко казано раздразнителни. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


39 Emily Reed 30.05.2013 | 19:02
Как няма да имаме проблем като се тъпчем непрекъснато с боклуци и то доста калорични, тотално сме се обездвижили и въобще не ни пука за здравето ни.
38 Emily Reed 30.05.2013 | 15:55
Точно пък тая Байкова не искам да я слушам по темата, тъй като тя самата не е достатъчно добър пример. Не може диетолог да има наднормени кг.
37 Diana Nenova 30.05.2013 | 13:33
Не само навиците са проблем, но и факта, че ядем все по-нискокачестнена и преработена храна, която не се усвоява от оргавизма, а направо се трансформира в подкожни мазнини.
36 zhoro nov 30.05.2013 | 12:32
Лошото е, че хората учат и децата си да се гранят зле - пържени филии с мед, мекици, какви ли не отрови.
35 zhoro nov 30.05.2013 | 12:31
Ядем само боклуци, предимно вечер, ядем много пържено, много хляб - как няма да сме затлъстели или болни?!
34 viktor viktorov 30.05.2013 | 12:25
Така си е, грабне ни ежедневието цял ден гладни и като се приберем вечер започва великото тъпкане преди сън.
33 Marieta Jeleva 30.05.2013 | 12:24
Защото ядем гадни храни и имаме неправилен начин на живот.
32 мрачен интелектуалец 30.05.2013 | 11:07
Няма как да ти стане ясно от статията, след като не си я прочел. Нали осъзнаваш с такъв коментар колко неадекватно звучиш?
31 мрачен интелектуалец 30.05.2013 | 11:06
Не мисля, че точно ние сме нацията, която има най-голям проблем със затлъстяването. Развитите държави в техните вериги за бързо хранене са много по-зле от нас.
30 Охльо Бохльо 30.05.2013 | 10:52
Сланината изобщо не е това,което си мислиш :) чипсът е много по-лош вариант от това,че си изял малко сланина. проблемът не е в изключенията, там че си изял малко сланина, проблемът е,че хората са свикнали да ядат 1 голяма порция картофи с 3 филии хляб и накрая да се излегнем на дивана.
29 riba mech 30.05.2013 | 10:35
Задължително трябва да се разхождаме след работа или да тренираме нещо.
28 sunny girl 30.05.2013 | 10:34
"Разумният режим включва да не ядем на вечеря въглехидратни храни - картофи, зърнени и бобови, подчертава проф. д-р Байкова. Тя е категорична, че любимите на всички хляб, пица, картофи трябва да се ядат на обяд. Ако се приемат вечер, човек няма време да изгори тези калории, а излишните въглехидрати се преобразуват директно в мазнини, казва експертът." Ако вземеш и да прочетеш нещо може и да разбереш.
27 Практична домакиня 30.05.2013 | 10:33
Така е - шоколади, чипсове, хамбургери - това наистина са си най-големите боклуци и отрови в храненето в днешно време. Чиста захар, подобрители и оцветители, които директно ти влизат в тялото.
26 riba mech 30.05.2013 | 10:32
Статията, която не прочете ли? Неадекватен коментар!
25 sunny girl 30.05.2013 | 10:31
Много хора правят еднаквата греша да не се грижат за себе си целогодишно, тъпчат се зимата без никакъв спорт, а после лятото се сещат, че трябва да отслабнат....тъпо. Да не говорим за безумието, че трябва да се гладува за да отслабнеш.
24 Практична домакиня 30.05.2013 | 10:30
Ако искате да изглеждате добре през цялото време и да се чувствате здрави и щастливи, то със сигурност трябва да го правите целогодишно, а не просто са летния сезон. Няма такова нещо, като стягане - има тренировки и правилно хранене. Ако се тъпчете и тренирате, единственото, което се постига е увеличение на обема на мускулите, над които ще продължава да си има мазнини (защото мазнини се топят само с ограничение на хранането и то със здравословни продукти), а не с тренировки. Така, че избора си е личен.
23 riba mech 30.05.2013 | 10:27
Най-добрия режим на хранен си остава по 3 пъти на ден!! Имам жив пример за това, а и аз самата се стремя да не ям повече от 4 пъти на ден, като искам да ги сведа до 3 ;) И не трябва да се преяжда в никакъв случай.
22 David Hayemaker 30.05.2013 | 10:11
Ами огледай се около теб на какво приличат повечето хора и ще ти стане ясно. Отдавна българина не спортува, а залежава вкъщи като се прибера от работа.
21 Бате Рамбо 30.05.2013 | 10:11
Мисля че си достатъчно интелигентен, за да успееш само да си отговориш на този въпрос, а и всеки ден излизат такива статии за правилно хранене :).
20 Миро Т 30.05.2013 | 10:10
Ами намалете ги малко и спрете да ядете някакви глупости. Хранете се правилно, спортувайте нещо и ще изглеждате добре.
19 Батко съссладко 30.05.2013 | 10:09
Ти пак си хапвай вечер, но някакви плодове или зеленчуци. Да си сложиш въглехидрат вечер е най-голяма грешка.
18 David Hayemaker 30.05.2013 | 10:08
Истината е, че повечето българи се хранят нездравословно и сами са си виновни, че се получава така при тях.
17 Бате Рамбо 30.05.2013 | 10:08
Честно казано те самите не искат да си помогнат, а чакат да стане някакво чудо, за да могат да отслабнат.
16 Миро Т 30.05.2013 | 10:07
Честно казано някои хора изобщо не ги съжалявам, защото ядат големи боклуци, които ги карат да стават по 100+ килограма.
15 Батко съссладко 30.05.2013 | 10:06
Защото ядат предимно хляб и тестени неща. Да не говорим колко българи продължават да хапват сланинка поръсена с червен пипер...
14 Radina Arabadjieva 30.05.2013 | 09:50
така е,малко деца спортуват,а родителите не го намират за необходимо децата им да играят. прибират ги в 16ч от детската градина и ги слагат пред телевизора.
13 Касиопея Харалампиева 30.05.2013 | 09:49
важното е да се хапва често но по малко а не да се тъпчем и след като сме се нахранили
12 Sashka Marinova 30.05.2013 | 09:35
така си е , неправилно се храним , много си огаждаме с вредни храни и не се храним здравословно
11 tedka todorova 30.05.2013 | 09:31
Обездвижването също оказва влияние.
10 tedka todorova 30.05.2013 | 09:30
И при мен е така, дори аз вечерям и в много късен час, което го осъзнавам като грешка и трябва да променя режима си на хранене.
9 chest slava 30.05.2013 | 09:23
Ама спрямо други нации - ние нямаме такъв проблем със застъстяването. Лошото е, че при младите хора компютрите изместват спортните забавления, които ни помагана на нас като деца да изгаряме калориите.
8 трендафил въжарски 30.05.2013 | 09:20
защото ядем гадости, е истината
7 Kalin Petrov 30.05.2013 | 09:19
Всички го правим това нещо, цял ден глад и вечерта голямото ядене,а за закуска и дума не може да стане, не познавам човек,който да закусва.
6 kiki amerikaneca 30.05.2013 | 09:14
Виновно не е преяждането, а неправилният режим на хранене - ок, аз мога да се съглася с това твърдение, ама не става толкова ясно от статията, какви са точно неправилните режими на хранене.
5 Ivan Minchev 30.05.2013 | 09:06
На фона на американския проблем със затлъстяването, не можем да кажем, че този на българите е кой знае колко сериозен. Всеки втори американец е с наднормено тегло.
4 human factor 30.05.2013 | 09:04
Има го този проблем защото работата ни поглъща почти целия ден и храненето отива на много заден план. Не закусваме, обядваме набързо и за вечеря се тъпчем като за световно.
3 Valar Morghulis 30.05.2013 | 09:02
Не знаех че сред българите проблема със затлъстяването е толкова разпространен
2 Marusq Laleva 30.05.2013 | 08:53
Аз също правя същата грешка, цял ден гладувам, а на вечеря си хапвам обилно, груба грешка, човек трябва да се храни на често , но по малко.
1 Орнела Мути 30.05.2013 | 08:41
Много полезна статия .

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • 13:00 Иде нашенската музика
  • 14:00 Религията днес
  • 15:00 Спортните таланти на България: В...
  • 15:30 Библиотеката
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 ПРЕМИЕРА: "Загадки за начинаещи:...
  • 14:15 "Завинаги ти" - романтичен, драма...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Сбогом, Кристофър Робин" - с уч....
  • 14:40 "Четириноги приключения" - с уч. на...
  • 17:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.