Научно изследване, проведено през юли месец, показва, че в 90% от изследваните най-разпространени български марки пиво се съдържа антиоксидантът глутатион - белтък, наличен във всички живи организми.
Това съобщиха от Центъра по биология на храните и от Института по криобиология и хранителни технологии, направили изследването.
В повечето от българските марки пиво количеството на антиоксиданта е около 0,1-0,2 милиграма на литър. В най-високи дози той се намира в "живото" пиво. Присъства в повече и в "младите" червени вина, след което бързо се разгражда.
В бирата, като цяло, този антиоксидант се среща в малко по-голямо количество, в сравнение с отлежалите червени вина, обясни д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните, цитиран от БНР.
При хората глутатионът неутрализира поетите от външната среда вредни вещества, като пестициди, индустриални замърсители и бактериални отрови. Освен това участва в регулацията на клетъчните защитни механизми, в енергийния баланс, в синтеза на белтъци и на нуклеиновите киселини.
Глутатионът има важно значение за качествата на пивото. Той стабилизира напитката и редуцира нивата на окислителните процеси в нея.
По-високите концентрации предпазват от изменения на вкусовите характеристики и на цвета на бирата.