Защо не трябва да прекаляваме с кафето и хляба

Опасни за здравето се оказват и ястията с ориз, но защо?

по статията работи: Кремена Бедерева | 21.07.2013 | 11:40

Националният институт по храненето на Дания установи, че обикновените продукти, които присъстват в менюто ни, са източник на опасни съединения.

Учените са измерили съдържанието на редица вещества в хранителните продукти в периода 2004-2011  година, съобщи Newsru. 

Оказало се, че в сравнение с 2003 година е намаляло количеството на попадналите в организма вещества като неорганичен арсен, акриламид, олово и кадмий, както и на полихлорирани бифенили и диоксини. Въпреки това съдържанието им в храните все още е много високо и е над нормата. 

А поглъщането на акриламид дори в умерена концентрация е опасно за здравето. Възможно е да се развие рак.

Съединението се образува, когато се вари или пече продукт, който е богат на въглехидрати. Главното изискване е температурата на обработката да не е висока.

Средностатистическият датчанин на ден поглъща по 16 микрограма акриламид. Но и това количество е опасно. 

Специалистите съветват при термична обработка температурата да не надхвърля 175 градуса. Те информират още, че 36% от опасното съединение акриламид идват от картофите, 30% - от кафето, 13% - от хляба (данните са за възрастни хора), уточнява БТА.

При децата 43% са от картофите, 20% от чипса и шоколада, 16% от хляба. От гледна точка на здравето са опасни също и някои ястия с ориз. При продължителната му консумация може да се развие рак, тъй като съдържа и неорганичен арсен.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


5 Hrisi Yovcheva 01.04.2014 | 16:56
Стремя се да пия кафе само сутрин, ако много ми се спи а ме чака работа и следобед пия още едно
4 anytime anywhere 04.12.2013 | 15:12
С нищо не бива да прекаляваме ако иска е да имаме добро здраве.
3 Anna Vasileva 22.07.2013 | 14:39
Да, там пише да не ядем ориз и картофи и хляб, колко хора хрупат зеленчуци само?! дори вегетарианците наблягат на картофите и ориза..
2 kaloyan ivanov 22.07.2013 | 09:05
Дори и най-полезната храна, когато се злоупотребява с нея може да навреди.
1 mariyna todorova 22.07.2013 | 07:51
По принцип и за двата продукта се говори, че засилват киселинността в организма, а това води до болести, така че наистина умерената консумация е най-добрия вариант.

ТВ програма

Кино

  • Сега Иде нашенската музика /п/
  • 06:00 Златна ряпа тв филм /България,...
  • 07:00 Имало едно време анимационен филм/п/
  • 07:15 Телепазарен прозорец
  • 07:30 Домът на вярата Обидимски манастир...
  • 08:00 Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Отблизо
  • 12:00 По света и у нас
  • Сега "Дракони: Надпревара до предела" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 "От Италия с любов" - документална...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Богатствата на България" -...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Вероника Марс" - криминален,...
  • Сега "Соник: Филмът 2" - с уч. на Джеймс...
  • 06:00 "Иконостас"
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Коледно вдъхновение" - с уч. на...
  • 14:15 "Коледни двойки" (премиера) - с уч....
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.