Здравословна храна ли е италианската паста?

Макароните са добър източник на сложни въглехидрати. Проблемът идва от сосовете и добавките

по статията работи: iNews.bg | 21.08.2011 | 14:08

Под наименованието паста се крият добре познатите ни дълги спагети, макароните във различни форми и дори тънките и широки лентички за направата на вкусна лазаня.

Дали обаче чиния вкусна паста, подправена с зехтин, босилек, доматена паста и поръсена със сирене е здравословно хранене? От сайта Buzzleл.com се опитват да открият отговора.

Има някои храни, които категорично могат да бъдат наречени вредни – става дума за бонбоните и газираните безалкохолни напитки. На обратния полюс стоят плодовете и зеленчуците, а някъде по средата се намират всички останали – млечни храни, месо и тестените изделия.

Много хора си мислят, че макароните са направени от пшеничено брашно. Това донякъде е вярно, само с едно уточнение – брашното за истинската италианска паста е от т.нар. твърда пшеница. На външен вид голяма разлика между зърната няма, но съдържанието на общ белтък е по-високо, има и разтеглив глутен и каротиноиди. Чисто кулинарно макароните от твърда пшеница не се слепват и са по-вкусни. От гледна точка на здравето те са по-добрият и хранителен избор за трапезата ни.

В макароните освен това се съдържа по-малко сол отколкото в други тестени изделия, богати са на витамин В и са източник на сложни въглехидрати, желязо и необходимите ни фибри. В макаронените изделия няма мая или сода, които да подуват корема. За сметка на това в много от тях има полезната фолиева киселина, която е особено важна за жените.

Пастата е полезна и за диабетици, тъй като има нисък гликемичен индекс. Това означава, че не увеличава нивото на кръвната захар.

Големият проблем на италианската паста обаче са сосовете и добавките. В равиолите например можете да сложите практически всичко – различни видове месо, сирена, зеленчуци и дори морски дарове. Същото се отнася и до повечето видове паста. Вкусните сосове, направени от сметана, сирена или масло, просто изкушават да полеем ястието си. И именно тези добавки могат да се окажат вредни, най-малко за фигурата ни.

Съветите на експертите в тази насока са да подбираме правилно с какво поднасяме пастата си. Ако не можем да се откажем от любимия си сметанов сос за равиолите, по-добре плънката е да е само от зеленчуци, например. Така ще може да се намери баланс на храната и макароните ще останат част от здравословната диета.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


6 d.krumova _ 23.08.2011 | 13:12
Драга е напълно права. Италианската паста е много полезна и няма нищо общо с вносните ментета от Гърция. Винаги, когато ходя в Италия отслабвам значително, а се храня предимно със спагети и фузили. Но разликата е, че там дори и най-евтините макарони са пак качествени, а тук ако ги преварим стават на тестена каша, която затруднява храносмилането. Италианците затова ядат спагетите си „al dente“ - нито твърди, нито меки. Подобно на зеленчуците, които само леко се кипват, този метод на готвене е полезен, защото съхранява полезните съставки на пастата, а също така тя е с нисък гликемичен индекс, което означава, че е ценен помощник в борбата с килограмите.
5 Живка Илиева 22.08.2011 | 15:47
Ако има класация за най-вредните сосове, след тези в бурканчетата в магазините, които освен Е-та съдържат и много захар, ще са побългарените рецепти за паста, където в един сос се слага задоволително количество кайма, мазнина, доматен сос, сирене и кашкавал – изключително калорична комбинация. Докато италианците най-често залагат на домати, подправки, маслини, риба...
4 Ива Хинова 22.08.2011 | 15:40
У нас вече се намират какви ли не разновидности паста – от спелта, царевична, пълнозърнесто брашно, със спанак, с домати и пр., така че който иска да си хапва качествени неща, намира начин и необходимите продукти. Да не говорим, че можем и сами да си приготвям домашна паста, което е най-добрият вариант.
3 V D 22.08.2011 | 10:37
Газираните напитки никак не са полезни за здравето ни, пък и само се издуваме и чувстваме нежелана тежест в стомаха. Сосовете, които приготвяме за спагетите и макароните не са по-здравословни, те дори са прекалено мазни и затова всичко ни се лепи по коремчетата. Дори приготвени със зехтин пак не бива да се прекалява. Не знам как италианците всеки ден се хранят с паста и все още не са стигнали американците?
2 Draga Mateeva 22.08.2011 | 09:50
Истина е, че брашното, направено от твърда пшеница, е по-малко вредно в сравнение с традиционното. По принцип във всички средиземноморски страни се предпочита именно тази култура, само в България (естествено) я пренебрегваме и си купуваме от вредното брашно от мека пшеница. Написаното в статията за по-високо съдържание на белтък в зърната, съм го чела и на други места. Хранителните свойства на зърното се използват за направата на макарони, фиде, юфка от висок клас. Те съответно са и на по-висока цена, което у нас ги прави по-малко търсени от масата потребители. Повечето българите си остават затворени към по-екологично чистите храни, ако се налага да платят няколко лева отгоре.
1 Цвете Жекова 22.08.2011 | 09:39
От баба знам, че солта, захарта и брашното са трите хранителни добавки, които са сред най-вредните, ако се консумират често и в големи количества.

ТВ програма

Кино

  • Сега Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 БНТ представя Проф. Асен Златаров:...
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /23 епизод/
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /46...
  • Сега "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.8
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.8
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • Сега "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.