Зехтинът - полезен срещу инсулт

Френски учени препоръчват на възрастните хора често да използват продукта

по статията работи: Нели Минчева | 16.06.2011 | 15:41

Честата консумация на зехтин понижава риска от инсулт, се твърди в ново проучване на френски учени, публикувано в списание Neurology.

Изследователите са направили наблюдения над повече от 7600 възрастни хора над 65 години, като са проследили здравословното им състояние в продължение на пет години. В края на този период е имало 148 случая на получен инсулт.

Обобщените и обработени резултати сочат, че тези, които редовно са консумирали зехтин, са с 41% по-малко изложени на риск от инсулт в сравнение с тези, които никога не използват продукта.

"Проучването ни показва, че е необходима нова серия от препоръки за спазване на хранителен режим, за да се предотвратят мозъчните удари при хората на и над 65 години", казват авторите на изследванията.

Допълва се, че ударите са много разпространени сред възрастните хора, а зехтинът не е скъп и е сравнително прост метод за превенция на инсултите.

Според френските медицински специалисти зехтинът е полезен още и срещу рисковете от диабет, високо кръвно налягане, висок холестерол и наднормено тегло.

В редакторска бележка към статията, в която се излагат резултатите от проучването, Никълъс Скармиас от Университета в Колумбия отбелязва, че не е много ясно кои точно съставки на зехтина помагат за предпазване на организма.

Той дори смята, че някои от здравословните ефекти може да се дължат на това, че наблюдаваните пациенти са консумирали други, полезни за здравето продукти, които са станали по-вкусни заради това, че са били подправяни със зехтин.

Според Скармиас само клиничните изследвания могат да повишат доверието в изложените до момента изводи и е редно едва тогава зехтинът да се препоръчва от лекари на застрашени от инсулт възрастни хора.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


13 Ани Г. 16.06.2011 | 17:23
Иренче, отивай и взимай едно кило краставици и домати, една малка разфасовка зехтинче, и почвай :) И на мен ми се дояде, многооо, ама скоро ще се случи и това ;)
12 Петър Стоянов 16.06.2011 | 16:53
Хапвайки ежедневно салата, овкусена със зехтин, си осигуряваме добра предпазна мярка срещу развитието на рак на гърдата, категорични са испанските учени от Университета Autònoma de Barcelona. Друго изследване констатира, че благодарение на зехтина се запазва еластичността на артериите и се предотвратява развитието на сърдечни заболявания.
11 Данчо Георгиев 16.06.2011 | 16:53
Експертът д-р Едуард Есрих препоръчва всекидневна консумация на маслинения елексир по 50 мл зехтин, равняващо се на 5 супени лъжици от безценната течност.
10 Ирена Александрова 16.06.2011 | 16:47
Вижте какво, ужасно ми се дояде салата от домати, с моцарела, босилек и всичко с много зехтин. !!
9 V D 16.06.2011 | 16:28
Ани аз също използвам зехтин и то "еxtra virgin", наистина той е най-хубав. Преди го използвах само за салатки, но сега олио дори вече не купувам. Много е полезен, макар и напоследък да се говори, че е много калоричен. Препоръчвам на всеки да забрави за олиото.
8 Георги Петров 16.06.2011 | 16:15
Захтинът е полезен за сърцето. Това е доказано и кръвообращението става по-добре, когато организма ни го приема. За доста хора в България той остава недостъпен за съжаление, поради високата си цена, която в един момент се оказва една добра инвестиция за тялото!
7 Ани Г. 16.06.2011 | 16:06
Силве, купувай си само "еxtra virgin", наистина е страхотен!! Пробвай да готвиш по-често с него и го слагай с салатките повечко, този вид е най-вкусен! Има някакви псевдо, които са смесени с олио и са по-евтини. От тях няма смисъл. Майка ми беше донесла веднъж от Гърция истински зехтин и маслини - просто няма такъв вкус!! Нищо общо, като тези на българския пазар! Много ги хапвах, а аз даже не обичам маслини..:)
6 Силвия Димитрова 16.06.2011 | 16:02
И баба ми разчита на рента – олио и купони, а за зехтин не е и чувала. Интересно колко български домакинства ползват зехтин? Купувала съм си няколко пъти, но честно казано не мога да свикна със специфичния му вкус и почти не го употребявам. Ползвам го само, за да приготвя любимото ми предястие от ситно нарязани чери доматки с босилек, зехтин и малко сол. От тази божествена смес се маже на препечена хрупкава франзела:Р
5 Ани Г. 16.06.2011 | 16:00
И още - да намажете кожата си със зехтин, след като е била изложена на вредните слънчеви лъчи, може да я предпази от рак. Японски изследователи установили, че използването на extra virgin зехтин като лосион за след слънце предотвратява появата на тумори при опитни мишки, поради наличието на антиоксиданти като витамин Е, Селен и Омега-3, които абсорбират свободните радикали и защитават от вредните UV лъчи. Зехтинът може да бъде използван при неспокоен стомах, както и при лош дъх.
4 d.krumova _ 16.06.2011 | 15:54
Както е тръгнало олиото ще настигне цената на зехтина, което е голям плюс за последния. Но голяма част от българските пенсионери разчитат на рента от земеделска земя, която в повечето случаи се състои в олио и брашно или в купони за хляб. От тези прекрасни продукти пенсионера всяка седмица си замесва тесто за бухти или мекици, които пържи в солидно количество от олиото. Няма лошо да се хапва такава храна от време на време, но у нас тя се е превърнала в основна.
3 Draga Mateeva 16.06.2011 | 15:52
Зехтинът наистина е много полезен и придава по-добър вкус на храната Слагам го най-често в салатите. Студенопресованият зехтин, съчетан с плодове и ядки, генерира свойства, които могат да повлияят благоприятно на организма на хората, предразположени към сърдечно-съдови заболявания.
2 Криси Митева 16.06.2011 | 15:52
Зехтинът е изключителни полезен и почти във всяка една диета, колкото и в зверска да е тя, той се ПРЕПОРЪЧВА силно като подправка към салатката, например. За мен лично е 10 пъти по-вкусен от олиото, аз така или иначе не обичам олио.
1 Станимира Георгиева 16.06.2011 | 15:52
Единствено, обаче в зехтина преобладават ценните мононенаситени мастни киселини. Те имат свойството да изчистват организма от натрупаните мазнини и „лош холестерол” в черния дроб, артериите и останалите органи. Ето защо, зехтинът се използва като профилактика срещу сърдечно-съдови заболявания, артериосклероза и колкото и парадоксално да звучи – срещу затлъстяване.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Панорама с Бойко Василев
  • 22:00 Страсти в Тоскана 3 тв филм /25...
  • Сега bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Бягство към победата 2:...
  • 22:00 "Кажи честно" - забавно шоу с...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Сезар Вагнер" - сериал, с.3, еп.4...
  • Сега "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Игри на волята:...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "ФБР" - сериал, сезон 1
  • 00:30 "Престъпен рай" - сериал, сезон 1
  • 01:30 "Специален отряд" - сериал, сезон 2
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.