Имаме вкус и към мазнините

Учените смятат, че са идентифицирали още един вкус

по статията работи: iNews.bg | 19.01.2012 | 13:59

В продължение на поколения се знае, че човешкият език може да разпознава само четири основни вкуса - сладко, кисело, солено и горчиво.

Човек може да усети хиляди вкусове, но всички те са комбинация от основните четири. В началото на миналия век обаче японецът Кикунае Икеда обявил, че е открил пети вкус, който нарекъл "умами".

В превод от японски "умами" означава "вкусен". Вкусът се характеризира като "вкус на месен бульон", "пълен вкус", "пикантен вкус".

Сега учените смятат, че са идентифицирали още един вкус – този за мазнините, пише британското издание Telegraph.

Екип от учените в САЩ е открил, че химическите рецептори на езика разпознават мастните молекули, като установил, че чувствителността му варира между отделните индивиди. Откритието може да помогне да се обясни защо някои хора консумират повече мастни храни.

Учените смятат, че така ще могат да се преборят със затлъстяването чрез увеличаване на чувствителността на хората към мазнините в храната им.

Отделно от основните вкусове, другите аспекти за вкуса на храната всъщност идват от миризмата и се откриват в носа. Изследователският екип от Университета по медицина във Вашингтон, Сейнт Луис, смята, че хората с повече от един рецептор, наречен CD36, са по-добри в откриването и наличието на мазнини в храните.

Те открили, че вариациите в ген, който произвежда CD36, прави хората повече или по-малко чувствителни към наличието на мазнини.

"Крайната цел е да се разбере как нашето възприятие на мазнини в храната може да окаже влияние върху избора ни на храни, които ядем и качествата на мазнини, които ние консумират", каза ръководителят на проучването.

Учените открили индивидуални различия в начина, по който хората усещат мазнини. Те се опитват да разберат дали способността за откриване на мазнини в храните влияе върху приема им. Това от своя страна ще повлияе върху борбата с килограмите.

В 20 на сто от хората се смята, че съществува варианта на гена CD36, който се свързва с производството на по-ниски нива на рецептора, което може да означава, че тези хора са по-малко чувствителни към наличието на мазнини в храната. Това съответно може да ги направи по-склонни към затлъстяване.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


13 Selah Sue 19.01.2012 | 16:30
българина си обича да си хапва мазно, така че отдавна си имаме вкус към мазнините ;)
12 свен вет 19.01.2012 | 15:36
11 jaba kikirica 19.01.2012 | 15:33
Ми то на днешно време има много мазни храни- така,че няма как....може би сме еволюирали
10 Viktor Qnchev 19.01.2012 | 15:06
Много подвеждащо заглавие с още по-подвеждаща снимка към него!
9 капаче калпаче 19.01.2012 | 15:00
Що, бе, помислете - Имаме вкус (добър) към храните, съдържащи мазнини, така може да се тълкува с тази снимка със скаридите; Или ние, българите, си обичаме мазно;0 Е, да, И-то малко бърка тълкуванията, но знам ли и аз;)
8 Mer Zlatkova 19.01.2012 | 14:57
очакваме същото революционно откритие и за въглехидратите. :)
7 ekaterina tsoneva 19.01.2012 | 14:44
и аз също не успях да го изтълкъвам по друг начин ,я ни обянси млако по-подробно :)
6 свен вет 19.01.2012 | 14:35
интересно тълкувание имаш! аз не можах да го изтълкувам по друг начин
5 Stanislav Georgiev 19.01.2012 | 14:25
Те ако вземат да папкат по-малко и да вземат да поспортуват,пак ще могат да се преборят :)
4 вурстче топло 19.01.2012 | 14:25
Обаче заглавието си го бива - дава възможност за толкова тълкувания;)
3 bezpristrastno mnenie 19.01.2012 | 14:21
Ще има полза от това откритие.
2 Големият Брат 19.01.2012 | 14:07
Това го гледах преди няколко дена по новините. Наистина много добро откритие. Сега всички дебелани ще имат шанс да се преборят с част от мазнините си, без да се оплакват. А и за останалите хора ще е полезно да знаят.
1 трендафил въжарски 19.01.2012 | 14:07
имаме, имаме

ТВ програма

Кино

  • Сега Умното момче детски тв филм...
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.2, еп.15 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Моите братя и сестри" -...
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Лабиринт към щастието" (премиера)...
  • 16:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.