Как да говорим за диабета?

Как да говорим за диабета или за настоящите проблеми в лечението на пациентите с диабет

по статията работи: iNews.bg | 28.10.2011 | 13:40

Около 350 000 души у нас страдат от диабет, а около 250 000 не знаят, че имат диабет, в преддиабетно състояние са или крият, че имат диабет, съобщи доц. Калинка Коприварова, национален консултант по детска ендокринология и диабет по време на дискусия в БТА, на тема: "Как да говорим за диабета? Настоящи проблеми в лечението на пациентите с диабет в България”.

Според доц. Коприварова България е една от малкото страни в света, в която за всички диабетици е осигурено лечение с човешки инсулин, за разлика от някои страни в Азия, където все още се използва говежди инсулин, а в други - свински.

Съвместните усилия на ендокринолози и на Националната асоциация на децата с диабет са насочени още към постигане на реимбурсация на консумативите към инсулиновите помпи, чийто разход на месец е около 400 лева. Следващата стъпка, по думите на доц. Коприварова, трябва да бъде реимбурсация на самите инсулинови помпи, една от които струва около 8 000 лева.

Какво представлява диабетът?

Диабетът в детската възраст е основно два типа – тип 1 и тип 2. Тип 1 е инсулинозависимият захарен диабет. Той засяга най-често деца от 0 до 18 години, но се среща и при възрастни – под 40 г., които са с нормално или поднормено тегло. Така че и при младите, и при възрастните съществува инсулинозависими захарен диабет.

Неговото лечение е само с инсулин – няма друга алтернатива, обясни доц. Калинка Коприварова. Най-често този диабет се дължи на автоимунен процес, като проявата му може да бъде предсказана, защото се предава по наследствен път. Това се прави с изследване на антителата, уточни още доц. Коприварова.

Освен тип 1 диабет, който засяга деца до 18 г., но и млади възрастни – под 40 г., съществува тип 2 диабет. За разлика от тип 1, характерен за детската възраст, тип 2 е характерен за възрастните и се съчетава с наднорменото тегло. Той се среща при възрастни – около 80%, но при него е налице повишена инсулинова секреция, съчетана с инсулинова резистентност. Инсулинът е "биологично неактивен".

Диабет тип 2 засяга предимно възрастни хора над 40 години, обикновено с наднормено тегло. Най-правилното лечение на инсулинозависимия диабет е с инсулинозависими аналози, посочи доц. Коприварова. Тя обясни, че това лечение най-много се доближава до динамиката на инсулиновата секреция при не диабетици.

Нашата цел като ендокринолози е лечението с инсулиновите аналози да бъде без покриване на критерии, искаме те да бъдат премахнати, за да се освободим от неудобството да пишем фалшиви цифри в личните дневници, само и само да покрием критериите към здравната каса, заяви доц. Коприварова.

Захарният диабет – тип 1 и тип 2 са свързани с инсулинов дефицит и/или инсулинова резистентност, обясни още специалистът.

Лечение на диабета

Лечението на диабета – детски диабет, тип 1 и тип 2 е само с инсулин. България е една от малкото страни в света, където всички диабетици са осигурени безплатно с човешки инсулин. Това е едно голямо постижения. Лечение става с инжектирането на инсулинови писалки, поясни още доц. Коприварова.

В последно време се произвеждат и инсулинови аналози. Това е едно съвременно и модерно лечение на диабета. Борбата на всички диабетолози е постепенно човешкият инсулин да отстъпи на лечението на инсулиновите аналози.

Инсулиновите аналози са бързи и с по-бавен ефект – бързите са с действие от 12 до 24 часа. Молекулата им е много сходна – подобна на човешкия инсулин, но при различните препарати има различна размяна на някои аминокиселини и по този начин се променя биологичния ефект на инсулина.

Бързите действат след 5 минута, бързо свалят кръвната захар, с продължителност 4 часа. Предимството му е, че може да се прави непосредствено преди хранене, по време и след хранене. За разлика от него, човешкият изисква 15 минути пауза – от и след храненето. Това налага при човешкия инсулин да се приемат две хранения, когато се приема инсулин – първо хранене – 15 минути след инжектирането и закуска след 3 часа и след 6 часа – се повтаря, уточни още специалистът.

При човешкия инсулинов аналог отпада второто хранене, което е много удобно за децата, които не трябва да ядат 6 пъти, а 3 пъти на ден. По думите й това е изключително голямо улеснение за децата, които непрекъснато трябва да носят закуска със себе си. Бавнодействащите инсулинови аналози от своя страна пък е без пиков инсулин.

Доц. Коприварова смята, че съвременното лечение, което съчетава и двата метода, е най-доброто за зависимите от инсулин диабетици. Лечението с инсулиновите аналози е най-правилно, категорична бе доц. Коприварова.

Тя обясни и какво представлява и инсулиновата помпа – тук разликата е скоростта на приемания инсулин. Помпата дава по-голяма свобода и сигурност в изчислението на дозите, съобразно изядената храна от детето.

Но инсулиновите помни с всичките им предимства имат и известни пречки, които изискват определени условия – те не се отпускат безплатно, родителите ги заплащат, като те трябва да имат задължително средно образование. Изисква се и консултация с психолог с родителя, за да се справи със състоянието на детето и работа с помпата, обясни доц. Коприварова.

Тя съобщи още, че лекарите искат здравното министерство да реимбурсират разходите по инсулиновите помпи. Модерните помни струват около 8000 лв., консумативите на месец – около 400 лв. Специалистите искат министерството да поеме тези разходи, на родители, които са закупили такава помпа. Следващата стъпка трябва да бъде реимбурсиране на помпи, смятат лекарите.

Да се увеличи бюджета, да се увеличи спонсорството – искат още лекарите. Хората с диабет не се различават от другите, призова още доц. Коприварова. Тя помоли медиите да информират обществото за диабета и че никой не е застрахован, че няма да се разболее от болестта.

Голяма част от хората се опитват да скрият болестта. Диабетът – тихият убиец – той не боли, не сърби, но усложненията, когато дойдат, е трагично и страшно – това хората трябва да го осъзнаят, призоваха още лекарите.

Според Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на деца, болни от диабет, когато се прави пълна кръвна картина, трябва да се прави безплатно и изследване на кръвната захар, което у нас се заплаща. Тя сподели личните си преживявания във връзка с проблема, тъй като дъщеря й е болна от диабет.

Цената на кръвната захарта струва около 2 лв., в зависимост от различните лаборатории, обясни доц. Коприварова. Въпреки минималната цена на изследването, лекарите са категорични, че то не трябва да се заплаща.



Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


3 Ива Хинова 28.10.2011 | 15:36
Редно е всички деца с диабет да получават безплатно от държавата инсулинови помпи. Това е шанс за по-лесен живот за детето с диабет и улеснение за неговите родители, защото осигурява по-добър контрол върху кръвната захар, по-прецизно дозиране на инсулина и по-безгрижно ежедневие за малчуганите.
2 Живка Илиева 28.10.2011 | 14:16
Винаги са ме изумявали как се справят хората с дозирането на инсулина, което никога не може да е чак толкова прецизно и много често се случва да изпаднат в хипогликемия или хипергликемия... Да не говорим, че т.нар. лечение на диабетиците, колкото и да е щадящо уврежда вътрешните органи и очите, за това се налага да ходят на вливки за краката, на лазер за очите и пр. Наистина коварно болест, чието отключване се дължи на лошата диета и стресът.
1 Петър Стоянов 28.10.2011 | 14:03
Доста мои роднини и приятели страдат от коварната болест. Винаги съм се притеснявал да не се разболея и аз. Който като мен има опасения и притеснения съветвам да пазя стриктна диета и да избягва изкуствените сладки неща и по-сладките плодове. То никой не е застрахован. При някой може да се развие болестта и от стрес.

ТВ програма

Кино

  • 01:50 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • 04:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:30 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 06:00 Дворът с люлките игрален филм...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • Сега "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • Сега "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.