Как да държим тийнейджърите далеч от цигарите?

Учебни часове, лекции и маратоните са само част от начините младите да разберат опасностите, които крият цигарите

по статията работи: Елена Кирилова | 02.06.2011 | 07:18

9 от всеки 10 случая на рак на белите дробове се дължи на тютюнопушенето. Въпреки това в днешно време пристрастяването към тютюна често е подценявано.

Този проблем обаче засяга не само възрастните, но и все повече тийнейджъри, за които пушенето се е превърнало в нещо нормално. То не се прави толкова от интерес или любопитство, а е нещо, което всеки прави.

Ето защо е важно да знаем как да предотвратим пушенето при подрастващите - последиците, от което могат да се окажат по-лоши, отколкото хората вярват.

Рак, импотентност, белодробни и сърдечно-съдови заболявания са само част от проблемите, които не могат да бъдат избегнати от пушачите. Има хора, които не са засегнати, но техният брой е твърде малък.

Заболелите обаче са много повече, отколкото всички предполагат. Наред с това младите могат да станат жертва и на краткосрочните последствия от тютюнопушенето като недостига на въздух, бръчките, преждевременното стареене и лошия дъх.

Ето как вредният навик може да бъде предотвратен при тийнейджърите според съветите на сайта Buzzle.com.

В учебния план

Дори и днес в някои части на света разговорите с деца, посветени на пушенето, се смятат за табу. Ето защо за пристрастяването, което е толкова широко разпространено, трябва да се говори по-открито. Опасностите от пушенето трябва да бъдат описвани дори в училище. Познатият страх е по-добър от неизвестната опасност.

Дори днес почти няма пушачи, които да са наясно с всички опасности от цигарите. Ако не бъдат включени в учебната програма, училищата поне трябва да бъдат задължени да провеждат лекции по този повод пред всички деца,.

Превенция

Осведомеността трябва да се постигне по различни начини, не само чрез обучението на децата. Добра идея е консултацията от страна на самите родители. Те трябва да разберат колко опасности крие фактът, че детето им е пушач и трябва да го накарат да спре навреме. Превантивна мярка биха били и предупрежденията в училищата и колежите, под формата на лекции.

Освен това всеки пакет цигари трябва да има повече информация. За ефективен метод се смята раздаването на брошури на всяко домакинство, в които да бъде включена информация за заболяванията, които активното и пасивното пушене може да предизвика.

Маратон

Една кампания или маратон могат да помогнат на много хора да се откажат или поне да помислят за това като вариант. Училищата трябва да насърчат учениците да се заемат с тези кампании. Маратоните трябва да бъдат провеждани във всеки един град като ритуал в определен ден. Ако се говори много за тютюнопушенето, децата ще се замислят сериозно за отказването си от вредния навик.

Строги закони

Нужни са по-строги закони относно тютюнопушенето на обществени места. То трябва да бъде забранено навсякъде. Така много повече хора ще разберат, че пушенето не е толкова нормално нещо, колкото изглежда.

Освен това ще се намали и броят на пасивните пушачи, което е от изключителна важност. Трябва да се увеличи глобата за пушене на обществени места и проверката на личните документи и възрастта при момента на продажба на цигари трябва да стане задължителна.

Запознаването на тийнейджърите с тези опасности може да доведе до намаляване на броя на пушачите сред тях. Децата, като такива, правят това, на което ги научат.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


12 d.krumova _ 02.06.2011 | 13:49
Вижте какво пише ученик в свое есе: „Всяко междучасие се събират пушачи в двора... Те се гордеят с това, че пушат. За тях това е изключително престижно и въобще не се стараят да го скрият. Напротив – явно показват, че пушат и дори веднъж видях ученичка, която вървеше с цигара в коридора. Никой – нито охраната, нито учителите, не и направиха забележка. Последното, разбира се, не е ваша вина. Но за това, че децата ви пушат, вината е ваша. За това, че се напиват постоянно – също. Вие позволявате това да се случи. Вие усещате, че децата ви са пушили, виждате, че те са пияни, но се примирявате, а това се повтаря. Става навик. Колкото по-бавна е реакцията ви, толкова повече труд ще трябва да хвърлите после. А ви личи, че не ви се занимава много, знам. “
11 Иван Цветков 02.06.2011 | 11:46
Ами точно това се опитвам да кажа. Родителите трябва да са примера за децата още от най-ранна детска възраст. И не само със създаването на навици като спорт и т.н. ами и като въздържатели от тютюнопушене. Не може да му се говори колко е лошо да се пуши и в следващия момент да палиш цигара пред него. Ако трябва да се отстоява дадена кауза, трябва да се отстоява докрай!
10 V D 02.06.2011 | 11:44
Всичко според мен зависи от възпитанието и компанията на детето. Не може то да излиза с деца, които пушат и то да не се научи. А за да стане това, на него трябва да му се обясни много добре, че цигарите са вредни, а същото се отнася и за алкохола. Трябва освен родители да бъдем и приятели с тях, защото те повече слушат приятелите си.
9 Стамена Георгиева Георгиева 02.06.2011 | 11:44
Много е лесно да се дават съвети и препоръки, без да сме се сблъскали с подобен проблем. Нали знаете, когато се забрани нещо на един тийнейджър, той колко слуша? Така че само можем да се надяваме нашите деца да не пропушат, защото иначе оправия няма.
8 Силвия Димитрова 02.06.2011 | 11:42
Лошата компания може и да му промива съзнанието, но смрадта от цигарите се усеща, когато детето се прибере в къщи. Къде е опозицията на родителя? Как така българския тийнейджър се оказа рекордьор по пушене в цял ЕС? Откъде има той пари за 1-2 кутии цигари на ден? Ако хвана моите деца на 10-годишна възраст да дърпат от фаса, нали ще ги мачкам с крака...
7 Данчо Георгиев 02.06.2011 | 11:17
Стигне ли до един момент, в който детето ти кажа "неам кво да прааа тука - скучно ми е, кофее ми се" - значи вече си изтървал конците като родител, и можеш да се надяваш само, детето ти да попадне в добра компания. Защото 80% от децата, които се "провалят", е благодарение на компанията, в която са попаднали и примерът, който вземат от своите приятели.
6 d.krumova _ 02.06.2011 | 10:46
Съгласна съм Иване, но стимулирането на детето към спорт, участие в каузи и проекти е нещо, което се възпитава в семейството. За сегашното дередже на тийнейджъра е винете само него. Той все още е един незрял индивид с неизградена самооценка и с по-ограничен и инфантилен поглед над света. Нали затова детето по закон трябва да стои 18 години в семейството си – за да го изучат и научат на някакви ценности, давайки му добър пример. Но при нас лирсва такъв пример, много от родителите са разведени, а майката погълната от работата си, не обръща достатъчно внимание на детето.
5 Иван Цветков 02.06.2011 | 10:06
От малки децата трябва да се стимулират да спортуват, да ходят по лагери, да им се намират хобита и всякакви други начини да им се отклонява вниманието към по-добри и полезни неща.
4 Станимира Георгиева 02.06.2011 | 10:02
Много ми е жал, като видя млади хора и деца да държат цигарите и да дърпат с удовослтвие (а някой просто така), от тази бавна отрова :( Просто няма по-бавен, но сигурен начин от това, да се тровиш сам себе си - а това не е само за сметка на белите ти дробове, но и на всички органи. Наскоро гледах едно интересно видео за това какво точно се случва, като поемеш цигарения дим, имаше нещо като малка камерка в гърлото на един от участниците..и това което видях тотално ме отврати от всичко свързано с пушенето!!
3 Ани Г. 02.06.2011 | 10:02
"Нужни са по-строги закони относно тютюнопушенето на обществени места. То трябва да бъде забранено навсякъде. Така много повече хора ще разберат, че пушенето не е толкова нормално нещо, колкото изглежда." Ето това е истината!! Всички като стоят и си пушат един в друг, започват да се учат пак един от друг да пушат, а като гледаме колко много пушачи има в едно заведение и някак си го приемам като нещо нормлано!? Не, това не е нормално и ако трябва ще се стига до по-драстични мерки!
2 Криси Митева 02.06.2011 | 10:02
Едва ли има чак толкова ефективни начини да забраниш на тинейджърите да пушат или поне да опитат. Ако те сами са го решили и ако искат да ти правят на пук, няма как да ги спреш! По-добре да им кажеш, че им гласуваш цялото си доверие, за това, че те си знаят най-добре дали да пушат или не, пък после на своя съвест и воля да го решат наистина.
1 Петър Стоянов 02.06.2011 | 08:10
Ами намерете им работа на тези тийнейджъри, за да не си мислят за цигари, алкохол, наркотици! Когато вниманието на подрастващите е заето с неща, които са интересни за тях - някакви забавления, особено спорт - те по-малко ще се сещат за всички вредни навици и порядки, които ги заобикалят. Като цяло не трябва да се оставят децата в позиция на асоциалност.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:05 Олтарите на България
  • 04:20 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:50 Религията днес /п/
  • 05:50 Златно сърце тв филм /2 серия/
  • 06:45 Златна ряпа детски тв филм...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • 08:00 Денят започва с Георги Любенов
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • Сега "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 04:45 "Дъмбо" - с уч. на Колин Фарел,...
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Цар Лъв" - анимация
  • 14:10 "102 далматинци" - с уч. на Глен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.