Какво да правите, ако мразите спорта?

Понякога позитивното мислене не е достатъчно да обори безкомпромисния мързел

по статията работи: Цвете Тюлева | 18.05.2011 | 14:25
Какво да правите, ако мразите спорта?
www.seyyahin.deviantart.com

Знаете ли, че докато извършвате някаква, каквато и да е, физическа активност, различна от настъпването на педала на газта и после – на спирачката, светът ви се вижда по-хубав и ставате мигновено по-млади? Не? Разберете го като почти насила замъкнете мързеливото си дупе и прилежащите му крайници до произволно избран фитнес, зала, пространство, където хората ходят, за да се Движат.

Моят първи път по случайност беше в прилично лъскав, но приятно анонимен в същността си фитнес, точно до Околовръстното шосе в столицата, от четвъртия етаж на който Витоша се поднасяше на тепсия. Няма такава красота. И то докато нахални, солени капки пот бързат да слязат от челото към носа ми... И пак, и пак.

Мързи ме да спортувам и това е толкова естествено в моя свят, колкото обикновено е против човешката природа в животите на нормалните хора, които мислят за здравето си. Не че аз не мисля, особено напоследък, отдалечавайки се все повече от 20-те и приближавайки стремглаво 30-те си години.

Обаче позитивното мислене понякога не е никак достатъчно да обори безкомпромисния мързел. За това ви съветвам: ако приличате на мен, но също така като мен много искате да загърбите ленивата си природа в името на здравето и красотата, направете това. Купете си скъпа карта, за да не можете да не ходите. Нека тя да е минимум месечна, за да имате време да свикнете, че можете да сте и нормален човек. Дайте колкото се може повече пари, за да ви е гузно да пропускате тренировка. И ходете всеки ден.

Важно! Не се запознавайте с никой, защото понякога по тия съмнителни места ходят съмнителни хора, които умират да ви разказват как протича не само тренировката, но и живота им. А вас това изобщо не ви интересува, нали? Поне в тези един, два часа бъдете само със себе си и непознатите фитнес уреди, докато сами по себе си не си станете близки. Вие и железата, имам предвид.

Аз, лично, не се допитах до никоя от грамадите, познати още като фитнес инструктори и дълго се пулих налудничаво, докато не успях да включа правилно велоeргометъра. Именно за това накрая някак го обикнах; всяко завъртане на педала си беше мое, от мен, за мен, и обратното. С две думи – от най-чужд, спортът може да се превърне в най-добрия ви приятел, но само ако се потрудите да го опознаете и доброволно го пуснете в иначе лишения си от излишни движения ден.

Ако не знаете, достатъчно изпотени сте тогава, когато си чувате сърцето в ушите, а от друга страна това, с което сте облечени започва все повече да прилича на трико, плътно прилепнало и още толкова плътно мокро. И сега идва времето да се наградите като се изключите напълно. В сауната. На 95 градуса светът не е същият, мозъкът леко омеква и нямате нужда от нищо друго, освен от шума на тишината. Безподобно съблазнителен за всеки неуморен мозък. Петнайсет минути в тази топла мъгла от капки и сте нов човек.

Това, което хората наричат тонус идва накрая. Мен не обля тъкмо когато вървях към досадната си кола, полу-чиста, полу-доволна, полу-невярваща, че изобщо съм стигнала до залата. Той, тонусът, желанието да дишаш като никога преди, да скачаш високо и да изядеш света – това е по-силно от най-яката адреналинова инжекция. Тонусът всъщност е благодарственото писмо от тялото и съзнанието, което препоръчано пристига до вас.

И точно тогава всичко стана по-зелено, пролетта някак повече се приближи към лятото, а коремът ми хлътна неестествено. Със сигурност тези двеста грама, от които се бях освободила под формата на щастлива пот, се бяха превърнали в двеста усмихнати малки човечета, които пееха детски песни в главата ми. А аз бях толкова доволно уморена, колкото за последно съм се чувствала във втория срок на шести клас, когато станах първа на триста метра.

Труден е само първият път. Но щом той се е случил, вторият, третият и двайсет и третият са задължителни, защото вече няма страшни демони, с които да се борите. Преборили сте най-черния – себе си.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


24 Borislav Bogomilov 19.05.2011 | 10:17
Хората немразят спорта :) Те обичат...да гледат, как другите спортуват :) Всеки е писал какво обича да прави(а не какво прави в действителност), но само по себе си, говоренето не е спорт :)Хората са мързеливи, а и с това забързано ежедневие в което не ти остава време да се обърнеш дори...нямаш ли воля - остават си само приказките :)
23 Георги Петров 18.05.2011 | 17:11
Както ви каза Силвия, тежко ви и горко, ако ви хване някой културист да ви тренира и обяснява кое какво е. Спорта не е за мързеливи определено и ако не ви доставя удоволствие да тренирате тялото си, просто не се захващайте. Може да опитате да потренирате малко, да видите как са нещата, но има хора, които просто не могат да спортуват. Аз препоръчвам на всеки човек да бяга, върти колело, тренира с тежести (мъж) или да плува. Това са най-добрите спортове, които всеки човек може да пробва да тренира. За бойните спортове е нужно много голяма воля и физическа подготовка. Те не са за всеки!
22 Данчо Георгиев 18.05.2011 | 16:45
Ако мразиш силно спорта, определено със същата сила обичаш храната и най-вероятно си дебел! Имам такъв приятел - обича да яде всичко и по-много! Разтреперва се ако е гладен и не може да се нахрани овреме. Той е на средна възраст и е около 140 килограма, като и висок 189 сантиметра. Така че не ме убеждавайте, че колкото и позитивно да мислите - обичаш ли храната, мразиш ли спорта - работата не е добре.
21 Ани Г. 18.05.2011 | 16:34
Аз ви препоръчвам, на тези които не обичат директния спорт, в смисъл фитнеси, бягане и друго подобни, да ходите на планина ! :) Докато ходите, хем не усещате как изминавате км., хем се забавлявате и наслаждавате на природата - наистина е феноменално! Аз самата не бях убедена, когато започнах да ходя с баща ми, някъде като бях на 14 години, но след време тотално затвърдих тезата. Особено, ако започнеш да изкачваш върхове и да си поставяш все по-високи и високи цели! Накрая поддържаш много добър тонус, за какъвто говорим в статията, и тяло (естествено при по-често ходене, а не веднъж в годината на кебапи и бира) и здравето става почти непоклатимо! ;) Препоръчвам ходенето на групи и пълен релакс! ;)
20 Станимира Георгиева 18.05.2011 | 16:34
Аз пък съм пристрастна към плуването, тае бото и баскетбола :) Тренирала съм ги и трите, като говорим за непрофесионално спортуване :) абсолютно любителски, но след 2 години плуване можех да си плувам спокойно 40-50 дължини на олимпийски размери басейн, и си излизах като пич от водата ;)) сега три д направя и едва дишам..просто нямам думи. Колкото до тае бото, то много нашумя, но аз наистина съм доволна - защото е 90% кардио и наистина се изпотяваш като слон, после леко се прави като йога и накрая си буквално като НОВ :) мисля да подновя тренировките ;)
19 Криси Митева 18.05.2011 | 16:34
А вие правили ли сте упражненията на Синди Крауфорд, те и сега ги има в нета - и двете видеа! Наистина, са страхотни тренировки за вкъщи, от тях са взети основните правила на трениране имам чувството! Треньора й Раду, става един от най-известните фитнес тренери за онова време, че и сега! Наистина е повече от обикновена тренировка за домашни условия, и всеки път се чувствам много добре след нея. Има две видеа - от 1992 и от 1993, като първо е хубаво да се започне с тези от '92, а после да се премине към '93 :)
18 Мариана . 18.05.2011 | 16:18
Това с велоергометъра вкъщи си е обречена кауза, освен ако нямаш желязна воля, просто рискуваш да си купиш най-скъпата закачалка. Най-добре е човек да практикува нещо с по-дълбока философия, за по-добра и цялостна мотивация – например йога. :)
17 Цвете Жекова 18.05.2011 | 15:58
Обожавам волейбола, но не толкова да го гледам по телевизията (макар че също е интересно), колкото да го практикувам. Харесвам ми по редица причини, най-вече, защото е колективна игра и се чувстваш част от отбора. Сплотеността също е важна характерна черта на този спорт, която аз много уважавам .
16 Draga Mateeva 18.05.2011 | 15:53
Моите любими спортове са гребане с лъжица и прехвърляне от легло на легло. А, да и сънят също попада в тази категория :)
15 Свежка . 18.05.2011 | 15:50
Кик бокса ми е голяма слабост. За жалост, когато имах мерак да го тренирам никъде не се предлагаше (тогава живеех в малко градче). Сега имам къде, но нямам кога:( Иначе съм тренирала Айкидо – това е бойното изкуство за душата, но моята натура е по-бойна и предпочита истинския безпощаден бой, а не красивия и нежен танц.
14 Стамена Георгиева Георгиева 18.05.2011 | 15:47
Спортът е здраве! Всеки трябва да спортува, независимо на каква възраст е. След дори едно 10 минутно бягане се чувствам заредена с много енергия. Приятно е и учи на дисциплина най-вече, което е най-полезно за децата.
13 V D 18.05.2011 | 15:47
Май най-много хора предпочитат спорта на дивана, отколкото какъвто и да е друг :) Ами нормално, той е най-приятен. Аз обичам да ходя да играя хора, наслаждавам се на народната музика и се забавляваме с всички от клуба, който между другото са много хора на различна възраст.
12 Kaka Noq 18.05.2011 | 15:41
Ще похваля кик бокса и то напълно пристрастно :) Също и муай тай. Дотук с пристрастията :)
11 Свежка . 18.05.2011 | 15:31
Дам, бойните спортове са много по-добра алтернатива от въртенето на педали по един час. Ти, Како Ноя кой боен спорт ще похвалиш? Давай, прояви пристрастие:)
10 Kaka Noq 18.05.2011 | 15:22
А едни от най-полезните спортове са бойните спортове. Те тренират тялото, но и ума. Учат те да се защитаваш и да познаваш реакциите на хората. Разбира се, съм пристрастна, но смятам, че много хора мислят като мен :)
9 Пролет Генадиева 18.05.2011 | 15:20
Освен, че обичам да спортувам, най-много ме бива в "гребане с лъжица в паница", там съм ненадмината. Обичам плуването, карането на колело, ски, мотор, кънки, федербал, волейбол, баскетбол.. :)
8 Илиян Илиев 18.05.2011 | 15:15
Аз знам един спорт, който се практикува и на дивана. :) Така, че има спорт и на дивана. :)
7 Свежка . 18.05.2011 | 15:14
Обичам спорта – само, когато участвам като зрител! Обичам да гледам потящи се красиви мъжки тела, които безсмислено тичат по зеления терен и се блъскат с животинска страст един в друг...
6 Силвия Димитрова 18.05.2011 | 15:09
Моят инструктор беше културист с доста участия по форуми и награди зад гърба си! Дами, никога не правете грешката да се оставяте такъв човек да ви изготвя графика с упражнения. Лежанката и скрипецът са най-леките и приятни уреди, на които ще тренирате. Пълен психопат – повече от десет минути не ми даваше за кардио, после 40 мин. обикаляхме всички видове уреди за заклети културисти, а накрая за почивка правехме клекове с щанга на гръб.
5 K K 18.05.2011 | 15:04
БезспорTно. Спортът с лъжица ми е фаворит! :D
4 Свежка . 18.05.2011 | 14:59
Че и на дивана може отлично да се спортува, налиииии:)))
3 K K 18.05.2011 | 14:50
О, повярвайте, много хора мразят не спорта, а това, което той изисква - да станеш от дивана. Все пак.
2 Свежка . 18.05.2011 | 14:38
Еее, след този страхотен разказ как да не му се доспортува и на най-заклетия мързел! И аз съм пробвала номера със скъпата карта – сработи, но никога повече не си позволих този лукс. Бях толкова нахъсана, че инструкторът ме прати още на втората тренировка на лежанката, а после да сгъвам бицепс на скрипеца:)))
1 Иванка Иванова 18.05.2011 | 14:31
Не ми се вярва да има хора, които да мразят спорта, може да обичат да спортуват и да не им се занимава, но чак да го мразят малко се съмнявам. Лично аз много обичам спорта.

ТВ програма

Кино

  • Сега С БНТ завинаги /п/
  • 01:25 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:55 Това го знам детско куиз шоу /п/
  • 03:55 Арабела се завръща или Румбурак -...
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • Сега "Трима братя, три сестри" -...
  • 01:35 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:05 bTV Новините /п./
  • 02:40 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:30 "Смърфовете" - анимационен сериал,...
  • 04:45 "Дракони: Ездачите от Бърк" -...
  • 05:10 "Тролстопия" - анимационен сериал,...
  • 05:35 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "Военни престъпления: Лос...
  • 01:20 "Франклин и Баш" - сериал, сезон 2
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Хъдсън и Рекс" - сериал, сезон 1...
  • 06:00 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.