Кои Е-та трябва да избягваме

Е-тата, които трябва да се избягват, са: Е102, E110, Е123 и Е151

по статията работи: Кремена Бедерева | 20.03.2011 | 09:24

Вероятно тези от вас, на които не им е все едно с какво се хранят, четат доста внимателно етикетите на храните, които си купуват. Убедени сме, че вече сте прочели множество статии посветени на веществата, които стоят зад мистериозните Е-номера в етикетите на някои храни, както и за влиянието им върху здравето ни.

Цветът е първото качество, по което се оценява даден продукт и е тясно свързан с аромата и вкуса. Оцветителите могат да се класифицират по три признака: по цвят, по химична природа и по произход, пише здравното издание hospital.bg.

Има природни и изкуствени оцветители. От природните оцветители приложение в практиката намират:

    * Куркумин Е100 – извлича се от минзухар и се използва като оцветител на къри, горчица, млечни продукти, супи, кифли и козунаци. Придава жълт цвят на храните.

    * Рибофлавинът (витамин В2) Е101 се получава от мая, житни зародиши, а напоследък и синтетично. Има жълто-оранжеви кристали. Използва се за млечни продукти, кремове, тестени и сладкарски изделия.

    * Хлорофилите (Е140) се използват за придаване на зелен цвят на бонбони, сладоледи, сиропи, скариди.

    * Каротините (Е160) са жълти или оранжеви естествени оцветители, с растителен или животински произход. Използват се в супи, колбаси, сосове, подправки, млечни продукти, десерти.

    * Антоцианите (Е163) оцветяват в червено, синьо или виолетово. Използват се при консервиране на плодове и зеленчуци.

    * Сред синтетичните оцветители най-широко приложение намират хинолиновото жълто (Е104), азорубинът (Е122), еритрозинът (Е127) и индиготинът (Е132S) - всички те се влагат в сладкарство, бонбони, захаросани плодове, сирена, салами, хайвер, скариди.

Е-тата, които трябва да се избягват, са: Е102, E110, Е123 и Е151. Те се използват широко за оцветяване на снаксове, сосове, сухи супи, вино и др.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


1 Мариана . 20.04.2011 | 13:50
За да се лиши човек от тези вредни съставки в храната, трябва да се въоръжи първо с много търпение. Добра стратегия е да си отбележиш на един лист Е-тата, които не трябва да си „купуваш“ и при пазаруване да следиш само тях. За всеки случай и една бележка на хладилника много помага при проверка непосредствено преди консумация. Поне от личен опит, така се пести малко повече време, отколкото да наизустяваш цялата „Менделеева таблица“. За един вегетарианец/веган това действие е абсолютно задължително, тъй като има Е-та с животински произход. Ето и един пълен и доста подробен списък по въпроса: http://www.kukuriak.com/%D0%B5-%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5/

ТВ програма

Кино

  • Сега БГ киновечер: Всичко за сина ми тв...
  • 22:00 Моят плейлист
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:15 25 години D2 концерт с участието...
  • 00:45 Натисни F1 образователна поредица/п/
  • 01:15 Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • 01:30 Тройни неприятности игрален филм /п/
  • 02:55 Моят плейлист /п/
  • Сега Аз обичам България" - забавна...
  • 22:00 ПРЕМИЕРА: "Аферата Пикасо" -...
  • 00:20 "Игра на нерви" - екшън,...
  • 02:20 "Древно инженерство" - документална...
  • 03:20 "120 минути" - публицистично...
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Неразказано в историята:...
  • 07:00 Специално студио за 3 март
  • Сега "Като две капки вода" (нов сезон) -...
  • 23:00 "Треска за Оскари: Пепел и блясък"-...
  • 02:00 "Влюбване в Манхатън" - с уч. на...
  • 04:00 "Съдби на кръстопът" - предаване на...
  • 05:00 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 06:00 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.