Кои изследвания плаща здравната каса за децата и учениците

Какви услуги трябва да ви предостави личният лекар

по статията работи: iNews.bg | 16.09.2024 | 14:30
Кои изследвания плаща здравната каса за децата и учениците
Повече за:

С наближаването на новата учебна година за голяма част от родителите е необходимо да получат документи, свързани със здравословното състояние на децата им – здравно-профилактична карта, контактна бележка, в някои случаи и лабораторни изследвания и други.

Изследванията, необходими при постъпване в детска ясла или детска градина,  не се заплащат от НЗОК. Те включват: еднократен отрицателен резултат от изследване за патогенни чревни бактерии и чревни паразити, както и изследвания на кръв и урина, необходими за постъпването на детето в детска градина, пише Pariteni.

Здравната каса осигурява изследвания по програма "Детско здравеопазване", които включват:

От 0 до 1 година, едно изследване на хемоглобин, брой еритроцити, левкоцити, хематокрит, МСV, MCHC, MCH; две изследвания на урина за седимент и албумин(на 6 месечна и едногодишна възраст).
От 1 до 2 години не са предвидени лабораторни изследвания, при профилактичните прегледи.
От 2 до 7 години е предвидено изследване за чревни паразити веднъж годишно.
На 3-годишна възраст се изследва еднократно хемоглобин, брой еритроцити, левкоцити, МСV, MCHC, MCH, хематокрит, СУЕ.

Тези изследвания могат да бъдат извършвани преди започване на ясла или детска градина, а в случай че са използвани на по-ранен етап от годината, те не се заплащат от здравна каса.

Какво трябва да направят за своето здраве учениците преди началото на учебната година?

На училищните власти трябва да бъде предоставен талонът за здравословното и имунизационното състояние на ученика към датата на започване на учебната година, т. нар. картон или лична здравна профилактична карта. За целта общопрактикуващият лекар е длъжен да издаде и оформи: здравно-профилактична карта/талон за здравословното и имунизационното състояние, предоставяне на данни за извършени задължителни имунизации за възрастта и издаване на медицинска бележка за липсата на контакт със заразно болен, необходими за детска градина/училище, както и отлагане на имунизации при противопоказания в случаите и по реда на Наредба №15 от 2005 г. за имунизациите в Република България.

Здравно-профилактична карта с данни за извършени задължителни имунизации за възрастта се изготвя към датата на посещението при общопрактикуващия лекар, като актуалната информация трябва да бъде преди започването на учебната година.

Заплаща ли се изготвянето на здравно-профилактична карта/талон?

Изготвянето на талон за здравословното състояние на деца и ученици, оформянето на здравно-профилактична карта, предоставянето на данни за извършени задължителни имунизации за възрастта и издаване на медицинска бележка за липсата на контакт със заразно болен, необходими за детска градина/училище, са включени в пакета от дейности, които общопрактикуващият (личният) лекар изпълнява по договор с НЗОК и за тях не се дължи заплащане на личния лекар.

Заплаща ли се издаването на е-бележка за извинение на отсъствията на учениците?

Медицинските бележки не попадат в основния пакет дейности, които се покриват с бюджета на НЗОК. Всеки общопрактикуващ лекар е длъжен на видно място в кабинета си да има ценоразпис и сам определя таксата за услуги, които не се покриват от Здравната каса. За всяка услуга, която се заплаща, следва да бъде издаден касов бон.

Може ли е-бележката да се издава със задна дата?

Бележката се издава с датата, на която е проведен прегледът на детето, но срокът за извинение на отсъствията може да бъде записан със задна дата. Например, ако детето се разболее в ден петък 15-и, а родителят го заведе на преглед в ден понеделник – 18-и, бележката ще бъде с дата на издаване 18-и, но ще извинява отсъствията, допуснати в периода на боледуването, например за датите 15 – 22 в съответния месец.

iStock/Getty Images
Заплаща ли се от родителя болничен лист, който му се издава, за да гледа болното си дете?

Издаването на медицинско направление за консултация и съвместно лечение със специалист, като и на болничен лист са резултат от извършен преглед, който се отразява от личния лекар в амбулаторен лист с пореден номер за практиката и дата, без значение дали фактически е извършен преглед на детето Ви.

За оказаната медицинска помощ здравноосигурените лица до 18-годишна възраст не дължат потребителска такса.

За издаването на болничен лист за гледане на болно дете майката не дължи потребителска такса.

Все още не е започнала учебната година на студентите в България. Кой плаща здравните им вноски?

Всички ученици, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигурителни вноски. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение. За периода от завършване на средното до започване на висшето си образование или работа на трудов договор те трябва да внесат здравните си осигуровки за своя сметка в размер на 37,32 лв. месечно.

Какви услуги трябва да ви предостави личният лекар

Причината за това е, че абитуриентите не попадат в нито една от категориите - ученици или студенти, поради което не отговарят на условията за здравно осигуряване за сметка на държавния бюджет, както и не упражняват трудова дейност, за която подлежат на здравно осигуряване на съответното основание по реда на Закона за здравното осигуряване. В тези случаи завършилите средно образование трябва да подадат декларация Образец 7 – за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване. Тогава е и срокът за плащането на тези вноски в НАП.  

Кой плаща здравноосигурителните вноски на студентите?

Студентите, които са редовно обучение във висши училища и до навършване на 26-годишна възраст, се осигуряват за сметка на държавния бюджет, ако не са осигурени на друго основание по Закона за здравното осигуряване (ЗЗО).

Всички останали студенти трябва да плащат сами здравноосигурителните си вноски.

А на българските студенти, които се обучават в чужбина?

Не се прави разграничение по отношение на това дали лицата учат във висши училища в България, в такива от друга държава-членка на ЕС или в трети страни. Всички те са осигурени за сметка на държавния бюджет.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последовател 2 тв филм /1 епизод/...
  • 00:20 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 00:50 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:25 Българското село /п/
  • 03:55 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:40 Ранчо "Седмица пика" тв филм /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • Сега Премиера: "Шанс за изкупление" -...
  • 00:45 "Трима братя, три сестри" - сериал,...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • Сега "Хъдсън и Рекс" - сериал, сезон 3
  • 00:30 "Станция Берлин" - сериал, сезон 3
  • 01:30 "Пожарникарите от Чикаго" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.