Консумацията на лук може да се окаже ключът към поддържането на здрави и силни кости

Пребиотични свойства на лука

по статията работи: iNews.bg | 12.07.2024 | 15:00
Консумацията на лук може да се окаже ключът към поддържането на здрави и силни кости
Повече за:

Консумацията на лук може да се окаже ключът към поддържането на здрави и силни кости, според последните научни изследвания. Лукът, който често присъства в нашата кухня, не само придава вкус на ястията, но и носи значителни ползи за здравето на костите.

Пребиотични свойства на лука
Лукът е пребиотична храна, което означава, че съдържа вещества, които стимулират растежа на полезни бактерии в червата. Пребиотиците, като тези в лука, увеличават абсорбцията на калций в долните черва, което е от съществено значение за здравето на костите. Калцият е основен минерал, необходим за поддържането на костната плътност и здравина.

Лукът допринася за здравето на костите и чрез производството на късоверижни мастни киселини (SCFA). Тези киселини помагат за регулирането на производството на остеокласти - клетки, които разрушават костното вещество. Чрез намаляване на активността на остеокластите, лукът помага за запазването на костната маса.

Кверцетин и кемпферол
Лукът съдържа и две важни съединения от растителен произход - кверцетин и кемпферол. Тези съединения стимулират остеобластите - клетките, отговорни за образуването на нова костна маса. По този начин, консумацията на лук не само помага за запазването на съществуващата костна маса, но и стимулира образуването на нова.

Консумацията на лук може да бъде лесен и ефективен начин за поддържане на здрави и силни кости. Включването на лук в ежедневната диета може да помогне за увеличаване на костната плътност и намаляване на риска от фрактури. Така че, следващия път, когато приготвяте ястие, не забравяйте да добавите малко лук - вашите кости ще ви благодарят


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Добро утро, Париж! предаване за...
  • 09:30 Тони детски игрален филм /България,...
  • 11:00 Отблизо /п/
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Българското село /п/
  • 13:00 Времето на тайните игрален филм...
  • 14:45 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:00 Олимпийски игри Париж 2024: Тенис...
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 10:00 Премиера: "Замъците: Тайни,...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 ПРЕМИЕРА: "Бъдеща звезда" -...
  • 14:25 ПРЕМИЕРА: "Пътят напред" -...
  • 16:00 "НепознатиТЕ" - документална...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 10:00 "Инга Линдстрьом: Диви времена" - с...
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Полъхът на любовта" - с уч. на...
  • 14:20 "Живот наопаки" - с уч. на Джеймс...
  • 16:10 "Загадъчни кръстословици: Убийствен...
  • 18:00 "Кошмари в кухнята" - риалити
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.