Действително ли късната вечеря увеличава риска от инсулт, защо този риск расте допълнително зимно време, има ли как изкуственият интелект да повиши шансовете ни за оцеляване след неврологичен проблем и как лекарите гледат на идеята за чип в мозъка.
Сърдечносъдовите заболявания се проявяват по-често при хора, които ядат много късно. Добре е да има по-голям интервал между последното хранен и съня, поне два-три часа. Това коментира в студиото на "Събуди се" доцент доктор Росен Калпачки - началник на Клиниката по неврология в УМБАЛ "Св. Анна" в София.
По думите му зимата е рисков фактор за инсулт, защото студеното време, особено смяната на топло и студено време увеличава риска от нарушения на кръвообръщението на мозъка.
Той уточни, че първите признаци на инсулт обикновено не се забелязват от пациента. "Почти никой инсулт не води до болка, а тя е основното нещо, което ни алармира. Първите симптоми са леки. В началото нищо не се усеща, а това е най-благоприятното време за лечение. Всички стремежи на обществата са за добро образование на околните, на по-младите хора, които биха разпознали инсулт при свой близък. Веднага трябва да се потърси помощ в специализирано заведение", добави Росен Калпачки.
Според него част от първоначалните симптоми са внезапно изкривяване на лицето, внезапна слабост в едната или другата ръка и внезапна промяна в говора.
"Тези три признака почти сигурно водят до диагнозата инсулт", подчерта той.
Росен Калпачки каза, че три четвърти от всеки инсулт се проявяват при хора под 70- години. "Инсултът не е изключение за хора под 50-години", допълни още той.
Калпачки каза, че изкуственият интелект в работата на медиците става все по-добър и спомага дейността на лекарите.
По отношение на случая на имплантиран чип в мозъка на човек той добави, че всички революция в медицината са благодарение на откритията на инженерите.